Wuzetka
Ocena użytkowników: 5 / 5
Ciasto czekoladowe przełożone grubą warstwą lekkiego kremu serowo- śmietankowego, polane polewą czekoladową i udekorowane różyczkami z bitej śmietany. Wuzetka jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
- 480g mąki pszennej
- 90g kakao
- 270g cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 130ml oleju np. rzepakowego
- 400ml maślanki
- 400ml zaparzonej kawy*
- 4 jajka
Krem:
- 500g twarogu z wiaderka lub Quark
- 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- ¾ szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 50g masła
Dodatkowo:
- ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
- Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
- Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
- Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
- Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
- Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.
Smacznego.
*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy masa wyszła Wam puszysta? Czy raczej zbita?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi też wyszły takie macki...
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mogę zrobić dzisiaj i podać za 2 dni? Czy lepiej "na świeżo"?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, zrób dziś ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Problem z polewą.Wszystko wykonałam zgodnie z przepisem, ale polewą nie ma gładkiej konsystencji. Czekolady przyjęły śmietanę A rozpuszczone masło pływa na powierzchni... ratunku!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może za mocno podgrzane? Ile procent kakao ma czekolada gorzka? Spróbuj dodać wiecej śmietanki.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kakao sprawdzone: Z wiatraczkiem deco moreno.Faktycznie mogłam za mocno podgrzać. Poza tym problemem ciacho pychota!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To jest najlepsza domowa WZ-tka jaką jadłam. Ba. Z cukierni takiej nie jadłam. Super przepis - jedyna trudność to wlewanie żelatyny. Fajnie jak jedna osoba miksuje a druga w tym czasie powolutku wlewa żelatynę. Wtedy nie ma grudek. Ciasto jest dobre przez kilka dni. Mroziłam też i było ok. Bardzo polecam i dziekuję za przepis.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proszę o pomoc ! Mam dużo sera w wiaderku z datą na już. I chciałabym upiec ta wuzetkę ( wyciągnęła bym ją na święta bądź w krótszym czasie ) ale czy mogę ją zamrozic ? A po rozmrożeniu zrobić polewę czekoladowa ?
A z drugiej połówki zrobiłabym sernik izaure , bo jeden sernik na kruchym cieście z kruszonką już się piecze 🙈- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie mroziłabym ciasta z masą serową. Upieczony sernik jak najbardziej, ale na zimno to już nie. A nie zjecie ciasta tak do kawy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Hmm czyli najlepiej zamrozić sernik z kruszonką i dwie keksowki murzynka z serem. A tą wuzetkę zjeść na teraz ? Nie przemielimy takiej ilości ciasta. A tak się złożyło że dostałam ser a sama wcześniej kupiłam i nie wiem co teraz zrobić. Zostało mi już pół kilo sera w wiaderku.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A co powiesz np. na takie ciasta? Je możesz zamrozić ;) :
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/736-cytrynowe-ciasto-z-serem-jablkami
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/503-seromak-z-masa-jablkowa
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/252-babka-piernikowa-z-serem
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/63-wiatraczki-serowo-kokosowe- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Hej, jeszcze znalazłam w komentarzach że maślankę można zamienić na mleko . Czy też wtedy 400ml. ? Maślanka a mleko to co innego więc konsystencja bądź smak będzie znacząco inny ? Nie pijam maślanki szkoda mi kupować 1litr bo tylko takie znalazłam. 🤷
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Użyłabym jednak maślanki. Zawsze możesz odlać ile potrzebujesz i resztę oddać np. sąsiadce ;) Jeśli chcesz zrobić z mlekiem to dałabym tyle samo co maślanki.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można dodać jakiś dżem na spód ciasta ? Konfiturę ? Co by pasowało, chciałabym jakoś przełamać to ciasto z tego co czytam ciężkie i mocno kakaowe- jak wuzetka zresztą. Jednak wydaje mi się że jak kupowałam kiedyś to miała właśnie jakiś dżem chyba nawet pod tą polewą ? Może się mylę. Będę wdzięczna za odpowiedź bo nigdzie w komentarzach nie znalazłam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz dać dżem (nod) Rozsmarowałabym go na dolnym blacie.
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jaki najlepiej ? Wiśniowy, czarna porzeczka ? Brzoskwiniowy ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wybrałabym wiśnowy lub czarną porzeczkę ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie wiem co robię źle, że ciasto mi nie wychodzi. Niby rośnie, ale jak wystygnie robi się ciężka, zabita decha.Nie jest to ciasto -puch.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto jest z tych cięższych. Nie ma być puch. Jak chcesz puszyste blaty, to zrób biszkopt ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na zdjęciu jest w miarę lekkie a moje prawie zakalcowate.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Oj to nie powinno być, aż tak zbite. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mieszasz suche składniki z mokrymi krótko trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników. W żadnym wypadku nie dłużej. To jest ciasto jak na muffinki.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety podobny efekt, ciasto wyszlo strasznie zbite, zakalcowate choc trzymalam sie przepisu...
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moje ciasto wychodzi delikatne, takie jak trzeba. Jednak za każdym razem wyrasta środek blaszki duużo wyżej niż przy brzegach. Co robię źle?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zwróć uwagę, aby ciasto było równomiernie rozłożone na blasze. Jak wyjdzie górka to odwróć lekko ciepłe ciasto do góry dnem na blat wyłoży papierem do pieczenia. Ewentualną górkę później zetnij nożem.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi też wyszło takie ciezkie, zbite, jak zakalec :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi wyszlo takie samo 😡
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam - jest doskonała w każdym calu! UWIELBIAM!!!!! Dziekuje za przepis 💗
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kawa jest parzona tak? Czy mogę ją czymś zastąpić, chciałabym żeby ciasto mogły jeść też dzieci?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszna. ☺ Dzięki za przepis, z powodzeniem wypróbowałam któryś z kolei i kiedy mam coś upiec, szukam receptur już tylko u Ciebie. :-)
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":2,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.:) Bardzo dziękuję wyszło i smakuje świetnie
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy to, że przy łączeniu składników płynnych z suchymi powstają grudki jest ok?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Połącz je i wymieszaj nie za długo. To jest najważniejsze, jak nie będzie całkiem jednolita masa to się nie przejmuj.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepsza WZ jaka jadlam. Poprostu mistrzostwo!! Bardzo dziekuję za przepis :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jakiego serka konkretnie użyć, żeby masa nie miała grudek?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":3,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety mi sie nie udał. Ciasto nie wyrosło jak powinno, nie miałam sody i korzystałam z proszku do pieczenia. W kremie powstały grudki... szkoda
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam.Z ciasta czekoladowego korzystalam juz wielokrotnie jako bazy do innych ciast ,bo jest bardzo dobre.Jest takie wilgotne i "ciezsze" od zwyklego biszkopta.Jak potrzebuje 2 warstw to dziele skladniki na pol i pieke w dwoch turach,wtedy mam pewnosc,ze beda bez "niespodzianek"
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Od dłuższego czasu miałam ochote na wuzetke, ale ciężko jest znaleźć przepis godny polecenia. Zdecydowałam się na Pani przepis. Ciasto wyszło przepyszne mimo, że rzadko piekę bo różnie to u mnie wychodzi, ta wuzetka z Pani przepisu wyszła bardzo dobra. Ciasto nie jest suche, idealny smak. Dodatkowo dodam, że mój 5letni synek powiedział, że to najlepsze ciacho jakie jadł i nazwał mnie "Kucharzową świata" Jednym słowem: POLECAM!
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się