Pyszny, mocno czekoladowy tort, rozpływający się w ustach z każdym kęsem, a do tego nieskomplikowany. W smaku dominuje czekolada i śliwki. Bezy dosładzają masę i pięknie prezentują się w cieście w przekroju. Polecam wypróbować przepis.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto czekoladowe:
200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
125 g masła (lub margaryny)
100 g cukru
100 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 żółtka
375 ml mleka
50 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 łyżki kakao
375 g masła, temperatura pokojowa
200 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
25 ml spirytusu
Polewa czekoladowa:
70 g czekolady gorzkiej
70 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
20 g masła
Dodatkowo:
ok. 80- 100 g bez
Sposób przygotowania:
Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na noc.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę.
Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę budyniową: Szklankę (ok. 250 ml) mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń. Na końcu dodać kakao.
Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać pokrojone na małe kawałki śliwki i 50g połamanych na kawałki bez.
Na paterze ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować go masą ze śliwkami i bezami. Przykryć drugim blatem. Resztą masy posmarować górę i bok tortu. Wstawić do lodówki (na ok. 2 godziny lub dłużej), aż masa stwardnieje.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietanką. Całość podgrzewać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów i szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
3 lat temu
Bardzo pyszny, łatwy do zrobienia 👍 polecam zrobić więcej polewy czekoladowej (u mnie nie starczyło na zrobienie tych "zacieków" po bokach tortu)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
4 lat temu
Istna masakra.. Na zdj to wygląda cudnie a w prawdzie jak sie to zrobi to nic nir wychodziło.. Zamieszam zdj ps( musiałam ratować kokosem bo czekolady nie starczyło i za gęsta
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
6 lat temu
Witam
chce upiec ten tort na urodziny. Ale chcialabym go pokryc masa cukrowa. Czy moge na mase budyniowa nalozyc mase czekoladowa i na nia mase cukrowa, czy lepiej zrezygnowac z masy budyniowej i tylko uzyc samej masy czekoladowej?
pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Ta masa budyniowa według przepisu nadaje się pod masę cukrową. Nie trzeba robić dodatkowej masy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oleńka·
6 lat temu
Witam. Czy masę budyniową można "odtłuścić"? Jak dla mnie masła jest zdecydowanie za dużo,a bardzo chciałabym zrobic ten torcik.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Możesz zmniejszyć ilość masła w masie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oleńka·
6 lat temu
Ok, dziękuję. Czy 200 g znacznie zmieni konsystencje czy raczej chodzi tu o ilość masy ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Chodzi o konsystencję. Przy masie budyniowej używam 250 g masła na 2 żółtka. Tutaj jest 1,5 porcji, stąd też tyle masła. Jak trochę ujmiesz to nic się nie stanie. Im mniej tym masa będzie luźniejsza. Sama musisz zadecydować. Napisz jak Ci wyszło (mm)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oleńka·
6 lat temu
Pychaaa. Wszystkim smakowało. Ok.100 gram masła nie wpłynęło drastycznie na krem. Ilość wystarczająca,a konsystencja zwarta. Dzięki. Znakomity przepis (y)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
7 lat temu
Witam, czy ciasto nie jest zbyt ciężkie jak na tort ? bo nie jest to biszkopt tak ? i jeśli chcę upiec dzień wcześniej ciasto i je przekroić od razu na dwa blaty to mogę ? a także co do śliwek to w czym je można jeszcze namoczyć ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Zbyt ciężki nie jest, powiedziałabym taki umiarkowany ;).
Możesz upiec ciasto dzień wcześniej, tylko jeśli nie będziesz go od razu przekładać masą to po co już przekrawać? Lepiej przekroić na następny dzień, żeby ciasto nie obsychało.
Śliwki możesz namoczyć w wódce lub rumie, a jeśli ma być bez alkoholu to w jakimś soku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
7 lat temu
A w jakim soku np ? oraz ile ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
8 lat temu
czy ten tort nadaje się dla dzieci? jeśli nie, to który polecasz Asiu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Nie za bardzo ;) Po pierwsze śliwki są moczone w alkoholu, a po drugie śliwki suszone nie są lubiane przez dzieci. Chyba, że zrezygnujesz ze śliwek to jak najbardziej.
Z tortów czekoladowych to mogę zaproponować:
[url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/632-tort-z-kitkat-mms"]Tort z KitKat i M&M's[/url]
[url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/353-tort-sachera"]Tort Sachera[/url]
[url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/358-kopiec-kreta"]Kopiec kreta[/url]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madzia·
8 lat temu
wyszedł super! i tak też smakował:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
9 lat temu
Tort wyśmienity, bardzo syty!
Robiłam go już dwa razy i na pewno jeszcze kiedyś zrobię :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Edyto[/b] tak, możesz dać wiśnie ze słoika (Sorki, ale nie mogła odpisać wcześniej. Dopiero co wróciłam z wyjazdu).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
10 lat temu
Witam che wiedzieć czy mogę zastąpić śliwki z alkoholem zamienić na wiśnie w słoiku swojej roboty?? Proszę o szybką odpowiedź :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Martyno[/b] tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
10 lat temu
Czy biszkopt można nasączyć alkoholem ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Moniko[/b] masło i bydyń powinni mieć podobną temperaturę. (Budyń ostygnięty do temperatury pokojowej, a masło wyciągnięte wczesniej z lodówki, aby ociepliło się do temperatury pokojowej). Poza tym za długie miskowanie masy może również doprowadzić do jej zwarzenia.
Można spróbować ją uratować podgrzewając stopniowo w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż do momentu powtania ponownie jednolitej masy.Następnie trzeba ją na chwilę schłodzić, aby zgęstniała.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 lat temu
Joanno zważyła mi się masa budyniowa. Co mogło być przyczyną?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Ciastkarko[/b] nie miałam takiego problemu. Górny blat trzeba delikatnie ściągąć inaczej faktycznie może pęknąć.
Zdjęcia możesz dodawać jeśli się zarejestrujesz i po zalogowaniu będziesz miała opcje dodaj zdjęcie. Zdjęcia dodawane są do galerii czytelników (widzoczne w lewym menu na stronie).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ciastkarka·
10 lat temu
Witam,Pani Joanno !!
Właśnie dzisiaj zrobiłam pani przepis na ten fantastyczny Tort ;)
Mam pytanko i czekam na odpowiedź .:
Upiekłam ten biszkopt tak jak przepisie było ,jak upiekłam to mi opad trochę i jak przekroiłam to pierwszy płat pęk,też się pani tak przytrafiało czy coś źle zrobiłam?
A można u pani zdjęcia potraw stawiać,jak tak to gdzie ,?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Olu[/b] możesz je pominąć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ola·
11 lat temu
witam czym moge zastapic bezy chcem upiec tego torta mojej mamie na urodziny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jadwiga·
11 lat temu
Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Robiłam ten tort rok temu - jest REWELACYJNY!!!
Teraz muszę rozłożyć przygotowanie i stąd moje pytanie- jestem raczej laikiem w tej kwestii.
Pamiętam jaki mąż był zachwycony i goście, którzy próbowali - na początku nie chcieli wierzyć, że sama go zrobiłam :) Tort jest pyszny, prosty i pięknie się prezentuje.
Dziękuję Pani Joanno!!! :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Jadwigo[/b] tak, możesz ciasto upiec dzisiaj. Po ostygnięciu przykryj je ściereczką.