Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

77 Komentarzy
Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Pyszny, mocno czekoladowy tort, rozpływający się w ustach z każdym kęsem, a do tego nieskomplikowany. W smaku dominuje czekolada i śliwki. Bezy dosładzają masę i pięknie prezentują się w cieście w przekroju. Polecam wypróbować przepis.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 375 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 375 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 25 ml spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • 20 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 80- 100 g bez

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na noc.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować ciasto: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę.
  5. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową: Szklankę (ok. 250 ml) mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń. Na końcu dodać kakao.
  2. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać pokrojone na małe kawałki śliwki i 50g połamanych na kawałki bez.
  3. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować go masą ze śliwkami i bezami. Przykryć drugim blatem. Resztą masy posmarować górę i bok tortu. Wstawić do lodówki (na ok. 2 godziny lub dłużej), aż masa stwardnieje.
  4. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietanką. Całość podgrzewać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów i szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
  5. Tort udekorować bezami.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Bardzo pyszny, łatwy do zrobienia 👍 polecam zrobić więcej polewy czekoladowej (u mnie nie starczyło na zrobienie tych "zacieków" po bokach tortu) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 3 lat temu
    Istna masakra.. Na zdj to wygląda cudnie a w prawdzie jak sie to zrobi to nic nir wychodziło.. Zamieszam zdj ps( musiałam ratować kokosem bo czekolady nie starczyło i za gęsta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Witam
    chce upiec ten tort na urodziny. Ale chcialabym go pokryc masa cukrowa. Czy moge na mase budyniowa nalozyc mase czekoladowa i na nia mase cukrowa, czy lepiej zrezygnowac z masy budyniowej i tylko uzyc samej masy czekoladowej?

    pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ta masa budyniowa według przepisu nadaje się pod masę cukrową. Nie trzeba robić dodatkowej masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oleńka · 5 lat temu
    Witam. Czy masę budyniową można "odtłuścić"? Jak dla mnie masła jest zdecydowanie za dużo,a bardzo chciałabym zrobic ten torcik.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Możesz zmniejszyć ilość masła w masie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Oleńka · 5 lat temu
        Ok, dziękuję. Czy 200 g znacznie zmieni konsystencje czy raczej chodzi tu o ilość masy ?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Chodzi o konsystencję. Przy masie budyniowej używam 250 g masła na 2 żółtka. Tutaj jest 1,5 porcji, stąd też tyle masła. Jak trochę ujmiesz to nic się nie stanie. Im mniej tym masa będzie luźniejsza. Sama musisz zadecydować. Napisz jak Ci wyszło (mm)
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Oleńka · 5 lat temu
            Pychaaa. Wszystkim smakowało. Ok.100 gram masła nie wpłynęło drastycznie na krem. Ilość wystarczająca,a konsystencja zwarta. Dzięki. Znakomity przepis (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 6 lat temu
    Witam, czy ciasto nie jest zbyt ciężkie jak na tort ? bo nie jest to biszkopt tak ? i jeśli chcę upiec dzień wcześniej ciasto i je przekroić od razu na dwa blaty to mogę ? a także co do śliwek to w czym je można jeszcze namoczyć ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Zbyt ciężki nie jest, powiedziałabym taki umiarkowany ;).
      Możesz upiec ciasto dzień wcześniej, tylko jeśli nie będziesz go od razu przekładać masą to po co już przekrawać? Lepiej przekroić na następny dzień, żeby ciasto nie obsychało.
      Śliwki możesz namoczyć w wódce lub rumie, a jeśli ma być bez alkoholu to w jakimś soku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 6 lat temu
    czy ten tort nadaje się dla dzieci? jeśli nie, to który polecasz Asiu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie za bardzo ;) Po pierwsze śliwki są moczone w alkoholu, a po drugie śliwki suszone nie są lubiane przez dzieci. Chyba, że zrezygnujesz ze śliwek to jak najbardziej.
      Z tortów czekoladowych to mogę zaproponować:
      [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/632-tort-z-kitkat-mms"]Tort z KitKat i M&M's[/url]
      [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/353-tort-sachera"]Tort Sachera[/url]
      [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/358-kopiec-kreta"]Kopiec kreta[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 6 lat temu
    wyszedł super! i tak też smakował:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 7 lat temu
    Tort wyśmienity, bardzo syty!
    Robiłam go już dwa razy i na pewno jeszcze kiedyś zrobię :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Edyto[/b] tak, możesz dać wiśnie ze słoika (Sorki, ale nie mogła odpisać wcześniej. Dopiero co wróciłam z wyjazdu).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 9 lat temu
    Witam che wiedzieć czy mogę zastąpić śliwki z alkoholem zamienić na wiśnie w słoiku swojej roboty?? Proszę o szybką odpowiedź :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Martyno[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 9 lat temu
    Czy biszkopt można nasączyć alkoholem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Moniko[/b] masło i bydyń powinni mieć podobną temperaturę. (Budyń ostygnięty do temperatury pokojowej, a masło wyciągnięte wczesniej z lodówki, aby ociepliło się do temperatury pokojowej). Poza tym za długie miskowanie masy może również doprowadzić do jej zwarzenia.
    Można spróbować ją uratować podgrzewając stopniowo w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż do momentu powtania ponownie jednolitej masy.Następnie trzeba ją na chwilę schłodzić, aby zgęstniała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Joanno zważyła mi się masa budyniowa. Co mogło być przyczyną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Ciastkarko[/b] nie miałam takiego problemu. Górny blat trzeba delikatnie ściągąć inaczej faktycznie może pęknąć.
    Zdjęcia możesz dodawać jeśli się zarejestrujesz i po zalogowaniu będziesz miała opcje dodaj zdjęcie. Zdjęcia dodawane są do galerii czytelników (widzoczne w lewym menu na stronie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ciastkarka · 9 lat temu
    Witam,Pani Joanno !!
    Właśnie dzisiaj zrobiłam pani przepis na ten fantastyczny Tort ;)


    Mam pytanko i czekam na odpowiedź .:
    Upiekłam ten biszkopt tak jak przepisie było ,jak upiekłam to mi opad trochę i jak przekroiłam to pierwszy płat pęk,też się pani tak przytrafiało czy coś źle zrobiłam?

    A można u pani zdjęcia potraw stawiać,jak tak to gdzie ,?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Olu[/b] możesz je pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 9 lat temu
    witam czym moge zastapic bezy chcem upiec tego torta mojej mamie na urodziny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadwiga · 9 lat temu
    Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
    Robiłam ten tort rok temu - jest REWELACYJNY!!!
    Teraz muszę rozłożyć przygotowanie i stąd moje pytanie- jestem raczej laikiem w tej kwestii.

    Pamiętam jaki mąż był zachwycony i goście, którzy próbowali - na początku nie chcieli wierzyć, że sama go zrobiłam :) Tort jest pyszny, prosty i pięknie się prezentuje.

    Dziękuję Pani Joanno!!! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Jadwigo[/b] tak, możesz ciasto upiec dzisiaj. Po ostygnięciu przykryj je ściereczką.