Ciasto gryczane z brzoskwiniami

6 Komentarzy

Ciasto gryczane z brzoskwiniami

Bezglutenowe ciasto upieczone na mące gryczanej. Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne, a dodatek mąki gryczanej nadaje mu wyraźny smak i aromat. Ciasto pokryte jest kawałkami brzoskwiń, kleksami z budyniu i orzechową kruszonką. Zamiast brzoskwiń można użyć inne owoce sezonowe np. jabłka, morele, wiśnie, czereśnie. Mogę być to również owoce z puszki lub słoika.

Jeśli ktoś piecze dla osoby z nietolerancją glutenu, proszę sprawdzić, czy wszystkie składniki (mąka lub ziarna, budyń, orzechy, proszek do pieczenia) są na pewno bezglutenowe. Inni mogą wybrać dowolną mąkę gryczaną lub zmielić ziarna kaszy.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 150g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 250g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75ml mleka

Budyń:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 50g cukru
  • 400ml mleka

Kruszonka:

  • 100g zmielonych orzechów
  • 3 łyżki cukru
  • 50g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • ok. 1kg owoców (u mnie duża puszka brzoskwiń)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około ½ szklanki) i wymieszać go z budyniem (proszkiem). Resztę mleka i 50g cukru zagotować. Wymieszany budyń wlać do gotującego się mleka i gotować ok. 1min, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę. Odstawić na bok.
  3. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Kolejno pokroić na plasterki.
  4. Przygotować ciasto. Miękkie masło (margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  5. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach ok. 35x 24cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką gryczaną. Ułożyć owoce, budyń (robiąc kleksy) i na końcu posypać kruszonką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 175°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli byłoby wilgotne, piec dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.

Przepis z książki: „Backen mit Buchweizen” Modesta Bersin.

zegarek

Czas przygotowania:

do 1 godz..
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto gryczane z brzoskwiniami

Ciasto gryczane z brzoskwinami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 1 lat temu
    Bardzo smaczne ciasto, zrobiłam z porzeczkami!!! Bardzo polecam! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Na paterce · 4 lat temu
    Zapomniałam podrzucić zdjęcie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Na paterce · 4 lat temu
    Bardzo ciekawe i nietypowe ciasto :) Osobiście nie przepadamy za kaszą gryczaną, ale mimo to naprawdę bardzo nam smakowało :) Budyń i brzoskwinie świetnie do niego pasują (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aggie · 9 lat temu
    Ciasto rewelacja! Bardzo proste, latwe i przyjemne! Uzylam cukru brazowego - ciasto uzyskalo lekko karmelowy posmak. Nie spodziewalam sie ze z maki gryczanej mozna upiec takie pyszne ciasto! Swietny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 11 lat temu
    Właśnie przed chwilą wyciągnęłam to ciasto (w wersji z jabłkami)z piekarnika i nie mogę przestać jeść! Przepyszne! Nie sądziłam, że tak fajnie wyjdzie i że będzie takie dobre :)) Dzięki za ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 12 lat temu
    upiekłam wczoraj to ciasto i niestety, wyszedł mi totalny zakalec:( Zachodzę w głowę, czemu się tak stało i co źle zrobiłam???