Ciasto gryczane z brzoskwiniami
Bezglutenowe ciasto upieczone na mące gryczanej. Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne, a dodatek mąki gryczanej nadaje mu wyraźny smak i aromat. Ciasto pokryte jest kawałkami brzoskwiń, kleksami z budyniu i orzechową kruszonką. Zamiast brzoskwiń można użyć inne owoce sezonowe np. jabłka, morele, wiśnie, czereśnie. Mogę być to również owoce z puszki lub słoika.
Jeśli ktoś piecze dla osoby z nietolerancją glutenu, proszę sprawdzić, czy wszystkie składniki (mąka lub ziarna, budyń, orzechy, proszek do pieczenia) są na pewno bezglutenowe. Inni mogą wybrać dowolną mąkę gryczaną lub zmielić ziarna kaszy.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 150g masła lub margaryny
- 100g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75ml mleka
Budyń:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 50g cukru
- 400ml mleka
Kruszonka:
- 100g zmielonych orzechów
- 3 łyżki cukru
- 50g masła lub margaryny
Dodatkowo:
- ok. 1kg owoców (u mnie duża puszka brzoskwiń)
Sposób przygotowania:
- Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około ½ szklanki) i wymieszać go z budyniem (proszkiem). Resztę mleka i 50g cukru zagotować. Wymieszany budyń wlać do gotującego się mleka i gotować ok. 1min, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę. Odstawić na bok.
- Brzoskwinie odsączyć na sitku. Kolejno pokroić na plasterki.
- Przygotować ciasto. Miękkie masło (margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
- Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach ok. 35x 24cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką gryczaną. Ułożyć owoce, budyń (robiąc kleksy) i na końcu posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 175°C. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli byłoby wilgotne, piec dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
Przepis z książki: „Backen mit Buchweizen” Modesta Bersin.
Czas przygotowania: |
do 1 godz.. | |
Czas pieczenia: |
około 45 min. | |
Liczba porcji: |
około 24 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |