Szarlotka z migdałami w karmelu

39 Komentarzy
Szarlotka z migdałami w karmelu

Dość łatwa i zwyczajna szarlotka z dużą zawartością jabłek i pyszną, słodziutką, migdałową polewą. Polecam spróbować ją jeszcze ciepłą, ale również z lodówki jest smaczna. Można podać ją z bitą śmietaną.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 125g masła (lub margaryny)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2kg jabłek
  • 50g masła (lub margaryny)
  • 70g rodzynek

Polewa migdałowa:

  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100g migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto wstawić jeszcze do lodówki.
  3. Ciasto w tortownicy podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Z reszty ciasta uformować wałek i wykleić nim boki tortownicy, mniej więcej do połowy jej wysokości.
  5. Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w nie za cienkie plasterki. (Ćwiartkę pociąć na 3 – 4 plasterki).
  6. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ułożyć na cieście.
  7. Przygotować polewę. Masło roztopić i poczekać, aż lekko zbrązowieje. Dodać cukier, miód i migdały w płatkach. Wymieszać, ściągnąć z pieca i wyłożyć na jabłka.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumieni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z migdałami w karmelu Szarlotka z migdałami w karmelu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Lucy[/b] możesz użyć innej formy. Skorzystaj z "przelicznika form do pieczenia" znajdującego się w menu po lewej stronie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucy · 11 lat temu
    Czy ciasto koniecznie trzeba robić w tortownicy, czy na zwykłej blasze też wyjdzie?
    I wtedy jak zmodyfikować przepis? :( proporcjonalnie mniej czy więcej składników należy dać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Wlasnie upieklam dzis to ciasto. Normalnie niebo w gebie! :lol: Dzieki za przepis! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agi · 11 lat temu
    wspaniala ..z lodòwki jeszcze lepiej smakuje :) zrobilam w wersji bezglutenowej i dziekuje naprawde za super przepis .. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 11 lat temu
    Ta szarlotka jest boska! Ale pod warunkiem, że: 1. użyjemy jako tłuszczu tylko masła; 2. spód ciasta wykonamy z połączenia 50:50 tartych orzechów laskowych i mąki kukurydzianej (ja do tortownicy o średnicy 26 cm pomieszałam 100 g orzechów i 100 g mąki kukurydzianej).
    Masło gwarantuje pyszny, maślany smak całego ciasta a orzechowy (i bezglutenowy) spód o dziwo znakomicie komponuje się z maślano-jabłkową masą i słodkimi migdałami z wierzchu.
    Kocham tą szarlotkę!!! Jest prze-pyszn-na :))) Osobiście pochłaniam ją w błyskawicznym tempie także dla gości rzadko kiedy starczy ;pp
    Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. wydaje mi się, że nie może się nie udać. Polecam wszystkim miłośnikom słodkich, bezglutenowych ciast i fanom szarlotek :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiu[/b] do krojenia ciast używam zawsze ostrego noża i nie miałam problemu z krojeniem. Trudno mi jeszcze tu coś doradzić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Witam Joasiu jeszcze jedno pytanie , co zrobić żeby jabłka podczas krojenia szarlotki nie rozjeżdżały się, mam z tym problem podobnie jak moje koleżanki którym dałam ten wspaniały przepis :):):)Pozdrawiam Kasia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 11 lat temu
    moja pierwsza udana szarlotka mmmniam :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olie · 11 lat temu
    Moja właśnie się robi. Po komentarzach śmiem stwierdzić, że dodam ją do ulubionych ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Ww · 12 lat temu
    Przepyszne ciasteczko . Właśnie dzisiaj upieczone i pochłonięte jeszcze przed obiadem !!!
    Pozdrawiam i dzięki za kolejny fantastycznie pyszny przepis na ciastko :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ata · 12 lat temu
    upiekłam dzisiaj to ciasto i jest pyszne!!!! a migdaly sa cudownie slodkie, przepis poprostu super!!! polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 12 lat temu
    wygląda obłędnie! już szykuje się do pieczenia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kasiu[/b] możesz pominąć cukier w polewie. Jeśli ciasto za szybko się rumieni możesz przyrzucić z góry folię aluminiową :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 12 lat temu
    WITAM , CIASTO JEST PRZEPYSZNE ALE MAM PYTANIE .CZY MOGĘ POMINĄĆ CUKIER W POLEWIE MIGDAŁOWEJ I ZOSTAĆ TYLKO PRZY MIODZIE ? I JESZCZE JEDNO- TROCHĘ PRZYPALIŁO SIĘ Z GÓRY CO ZROBIĆ ABY TEGO UNIKNĄĆ ?? DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZ I ZA KOLEJNY REWELACYJNY PRZEPIS . NIESTETY PRZEZ TĘ STRONKĘ PRZYTYŁAM .................TAK MI SMAKUJĄ CIASTA W/G TWOICH PRZEPISÓW :)POZDRAWIAM SERDECZNIE
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mako · 12 lat temu
    Szarlotka jest wyśmienita, polecam :-) A co ważne, wygląda dokładnie tak, jak na zdjęciu. Cokolwiek upiekę według Twojego przepisu, zawsze się udaje :) Oznacza to, że z wielką starannością podajesz składniki i wykonanie, bardzo dziękuję !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MagiczneWypieki.pl · 12 lat temu
    To musi być wspaniała szarlotka :) Mniam mniam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Elizo[/b] odstawić garnek na bok. Gdy masło lekko zbrązowieje dodajesz resztę składników i już nie gotujesz tylko wykładasz od razu na jabłka :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 12 lat temu
    przepis bardzo mi się podoba, jednak proszę o wyjaśnienie co znaczy w punkcie 7 przepisu :"ściągnąć z pieca".