Szarlotka z migdałami w karmelu

39 Komentarzy
Szarlotka z migdałami w karmelu

Dość łatwa i zwyczajna szarlotka z dużą zawartością jabłek i pyszną, słodziutką, migdałową polewą. Polecam spróbować ją jeszcze ciepłą, ale również z lodówki jest smaczna. Można podać ją z bitą śmietaną.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 125g masła (lub margaryny)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2kg jabłek
  • 50g masła (lub margaryny)
  • 70g rodzynek

Polewa migdałowa:

  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100g migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto wstawić jeszcze do lodówki.
  3. Ciasto w tortownicy podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Z reszty ciasta uformować wałek i wykleić nim boki tortownicy, mniej więcej do połowy jej wysokości.
  5. Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w nie za cienkie plasterki. (Ćwiartkę pociąć na 3 – 4 plasterki).
  6. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ułożyć na cieście.
  7. Przygotować polewę. Masło roztopić i poczekać, aż lekko zbrązowieje. Dodać cukier, miód i migdały w płatkach. Wymieszać, ściągnąć z pieca i wyłożyć na jabłka.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumieni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z migdałami w karmelu Szarlotka z migdałami w karmelu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 miesięcy temu
    Czy w tym przepisie mogę pokroic jabłka w kostkę? Ew. zetrzeć. Nie przepadam za szarlotkami z jabłkami w plastrach.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Myślę, że kostka też może być. W plastrach wszystko się trzyma i dobrze kroi. Mam nadzieję, że kostka też się dobrze sprawdzi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Dziś piekłam i polecam taką wersję szarlotki. Ja od siebie dodałam cynamonu, bo lubimy.  Z krojeniem trzeba ostrożnie, choć dla mnie to ciasto typu ukroic kawałek od razu zjeść , żeby długo nie leżało na paterze , bo się rozwali.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Najpyszniejsza! Polecam do jabłek dodać sok z cytryny i szczyptę cynamonu 👌🏼
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 4 lat temu
    Próbował ktoś jeść ją na ciepło z lodami ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Pyszne i łatwe, polecamy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    MOja ukochana wersja szarlotki. Robie ja juz od kilku lat! Jest przepyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj, bardzo dobry przepis, słodkie ale naprawdę dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 lat temu
    Wlasnie jestem w trakcie robienia :lol: jestem na etapie podsmazania jablek... :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Ciasto wyszło b. dobre, nie za słodkie - w sam raz. Niestety zrobił mi się twardawy karmel z migdałami, ale następnym razem go przykryję (a piekłam w 180st.). No i ja nie dałam rodzynek, bo nie lubię, ale za to jabłka posypałam cynamonem - pychota. Koleżankom z pracy, jak i domownikom bardzo smakuje. Ogólnie przepis godny polecenia i na pewno zagości w mojej księdze z przepisami :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 10 lat temu
    Dzięki temu przepisowi szarlotka stała się moim popisowym ciastem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Ciasto super, tylko przy krojeniu ciasta jabłka się rozsypują. Czy jest na to rada??
    :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Super przepis. Piekłam już kilka ciast z Twojej stronki i wszystkie wychodziły wspaniale. Powyższy przepis trochę zmodyfikowałam i do jabłek dodałam soku z cytryny oraz odrobinę cukru. Zamiast migdałów użyłam częściowo zmielonych orzechów laskowych. Wyszło pysznie. Dziękuję z kolejny udany przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 10 lat temu
    właśnie upiekłam je 2 raz kolejne ulubione ciasto mojego męża .Proste i szybkie w wykonaniu .Dziękuję:*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Szarlotka wyszła cudowna, zachwyciła każdego, karmelizowane migdały - niebo w gębie. Dołączam do swoich przepisów popisowych, dziękuję i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemysław · 11 lat temu
    Aromat i smak niepowtarzalny :) Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasiakasia · 11 lat temu
    Szarlotka rewelacja ! Jednak następnym razem nie będę dodawać masła do jabłek bo wydaje mi się, że jest ono tam zbędne. Poza tym super ciasto . Polecam :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    szefowa88 · 11 lat temu
    Właśnie stygnie;) już się nie mogę doczekać kiedy spróbuje ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] mam rozumieć, że piszesz już o gotowej szarlotce. Na cieście nie ma być płynnej polewy tylko tą polewą są skarmelizowane migdały. Jeśli się spaliło to znaczy, że ciasto było pieczone za długo lub w wyższej temepraturze. Jeśli piekłaś zgodnie z przepisem to mogłaś przykryć ciasto z góry folią aluminiową jeśli za szybko się rumieniło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 11 lat temu
    nie rozumiem dlaczego zamiast płynnej polewy zrobił się karmel? zamiast pysznej polewy na szarlotce został spalony kamień z cukru...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 11 lat temu
    Dziękuję za przepis! Przepyszne ciasto. Przyjemne w przygotowaniu, smakuje wszystkim. :D