Dość łatwa i zwyczajna szarlotka z dużą zawartością jabłek i pyszną, słodziutką, migdałową polewą. Polecam spróbować ją jeszcze ciepłą, ale również z lodówki jest smaczna. Można podać ją z bitą śmietaną.
Składniki:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
80g cukru
1 jajko
1 łyżka mleka
125g masła (lub margaryny)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
2kg jabłek
50g masła (lub margaryny)
70g rodzynek
Polewa migdałowa:
100g masła
100g cukru
1 łyżka miodu
100g migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto wstawić jeszcze do lodówki.
Ciasto w tortownicy podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Z reszty ciasta uformować wałek i wykleić nim boki tortownicy, mniej więcej do połowy jej wysokości.
Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w nie za cienkie plasterki. (Ćwiartkę pociąć na 3 – 4 plasterki).
Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i rodzynki. Całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną, ale wciąż będą trzymać kształt. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ułożyć na cieście.
Przygotować polewę. Masło roztopić i poczekać, aż lekko zbrązowieje. Dodać cukier, miód i migdały w płatkach. Wymieszać, ściągnąć z pieca i wyłożyć na jabłka.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumieni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
1 lat temu
Czy w tym przepisie mogę pokroic jabłka w kostkę? Ew. zetrzeć. Nie przepadam za szarlotkami z jabłkami w plastrach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Myślę, że kostka też może być. W plastrach wszystko się trzyma i dobrze kroi. Mam nadzieję, że kostka też się dobrze sprawdzi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
2 lat temu
Dziś piekłam i polecam taką wersję szarlotki. Ja od siebie dodałam cynamonu, bo lubimy. Z krojeniem trzeba ostrożnie, choć dla mnie to ciasto typu ukroic kawałek od razu zjeść , żeby długo nie leżało na paterze , bo się rozwali.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
2 lat temu
Najpyszniejsza! Polecam do jabłek dodać sok z cytryny i szczyptę cynamonu 👌🏼
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amelia·
5 lat temu
Próbował ktoś jeść ją na ciepło z lodami ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Pyszne i łatwe, polecamy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
9 lat temu
MOja ukochana wersja szarlotki. Robie ja juz od kilku lat! Jest przepyszna!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
10 lat temu
Zrobiłam dzisiaj, bardzo dobry przepis, słodkie ale naprawdę dobre
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
10 lat temu
Wlasnie jestem w trakcie robienia :lol: jestem na etapie podsmazania jablek... :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
11 lat temu
Ciasto wyszło b. dobre, nie za słodkie - w sam raz. Niestety zrobił mi się twardawy karmel z migdałami, ale następnym razem go przykryję (a piekłam w 180st.). No i ja nie dałam rodzynek, bo nie lubię, ale za to jabłka posypałam cynamonem - pychota. Koleżankom z pracy, jak i domownikom bardzo smakuje. Ogólnie przepis godny polecenia i na pewno zagości w mojej księdze z przepisami :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
11 lat temu
Dzięki temu przepisowi szarlotka stała się moim popisowym ciastem :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
11 lat temu
Ciasto super, tylko przy krojeniu ciasta jabłka się rozsypują. Czy jest na to rada??
:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 lat temu
Super przepis. Piekłam już kilka ciast z Twojej stronki i wszystkie wychodziły wspaniale. Powyższy przepis trochę zmodyfikowałam i do jabłek dodałam soku z cytryny oraz odrobinę cukru. Zamiast migdałów użyłam częściowo zmielonych orzechów laskowych. Wyszło pysznie. Dziękuję z kolejny udany przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karolina·
12 lat temu
właśnie upiekłam je 2 raz kolejne ulubione ciasto mojego męża .Proste i szybkie w wykonaniu .Dziękuję:*
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
12 lat temu
Szarlotka wyszła cudowna, zachwyciła każdego, karmelizowane migdały - niebo w gębie. Dołączam do swoich przepisów popisowych, dziękuję i pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Przemysław·
12 lat temu
Aromat i smak niepowtarzalny :) Super przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasiakasia·
12 lat temu
Szarlotka rewelacja ! Jednak następnym razem nie będę dodawać masła do jabłek bo wydaje mi się, że jest ono tam zbędne. Poza tym super ciasto . Polecam :))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
szefowa88·
12 lat temu
Właśnie stygnie;) już się nie mogę doczekać kiedy spróbuje ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Marto[/b] mam rozumieć, że piszesz już o gotowej szarlotce. Na cieście nie ma być płynnej polewy tylko tą polewą są skarmelizowane migdały. Jeśli się spaliło to znaczy, że ciasto było pieczone za długo lub w wyższej temepraturze. Jeśli piekłaś zgodnie z przepisem to mogłaś przykryć ciasto z góry folią aluminiową jeśli za szybko się rumieniło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marta·
12 lat temu
nie rozumiem dlaczego zamiast płynnej polewy zrobił się karmel? zamiast pysznej polewy na szarlotce został spalony kamień z cukru...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Róża·
12 lat temu
Dziękuję za przepis! Przepyszne ciasto. Przyjemne w przygotowaniu, smakuje wszystkim. :D