Pyszny, mocno czekoladowy tort, rozpływający się w ustach z każdym kęsem, a do tego nieskomplikowany. W smaku dominuje czekolada i śliwki. Bezy dosładzają masę i pięknie prezentują się w cieście w przekroju. Polecam wypróbować przepis.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto czekoladowe:
200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
125 g masła (lub margaryny)
100 g cukru
100 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 żółtka
375 ml mleka
50 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 łyżki kakao
375 g masła, temperatura pokojowa
200 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
25 ml spirytusu
Polewa czekoladowa:
70 g czekolady gorzkiej
70 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
20 g masła
Dodatkowo:
ok. 80- 100 g bez
Sposób przygotowania:
Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na noc.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę.
Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę budyniową: Szklankę (ok. 250 ml) mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń. Na końcu dodać kakao.
Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać pokrojone na małe kawałki śliwki i 50g połamanych na kawałki bez.
Na paterze ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować go masą ze śliwkami i bezami. Przykryć drugim blatem. Resztą masy posmarować górę i bok tortu. Wstawić do lodówki (na ok. 2 godziny lub dłużej), aż masa stwardnieje.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietanką. Całość podgrzewać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów i szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
Upiekłam ten tort na roczek corki i wyszedł przepyszny...mnie ten smak powalił,chyba najlepszy tort jaki jadłam,gościom też smakowało. Nie umiem niestety tak pięknie wykończyć jak to Pani robi...proszę napisać jak Pani rozsmarowuje boki...czy po zastygnięciu masy?nigdy mi tak ładnie nie wyszło,zawsze popapram i jest nierówno.
Dzięuję za wskazówki. Zrobiłam jednak ja w Twoim przepisie i wyszedł cudowny, oczarował wszystkich :) Polecam ten przepis :)
PS teraz poszukam u Ciebie tarty cytrynowej :)
Cześć, właśnie szukam przepisu na toret dla chłopaka i te właśnie wzbudził we mnie duże zainteresowanie. Chciałam tylko dopytać, czy koniecznie trzeba używać bezy? Myślałam, żeby ozdobić tort migdałami.
Pozdrawiam
Dziękuję za szybką odpowiedź, ciasto już upieczone, śliwki się moczą, budyń ugotowany, ale mam jeszcze jedno pytanie, czy do masy mogę dodać trochę mniej masla?
Dzień dobry, mam pytanie dotyczące torcika, będę go pieka w weekend na 60 urodziny taty, ale chciaabym, żeby mogy jeść go mae dzieci, czy można dodać mniej proszku do pieczenia i pominąć spiytus?
pozdrawiam
Magda
Robilam ten torcik kilka tygodni temu i w tym czasie juz kilka osób prosiło o przepis i także robiła to cudo. Ja chciałam aby torcik był wyższy zrobiłam go więc z podwójnej porcji. Beziki zrobiłam takze z przepisu zamieszczonego na tej stronie( to jedyny przepis na bezy z jakiego korzystam). Przeważnie gdy pieke placki tylko je próbuje a następnie obdzielam rodzine ale tym razem nie mogłam się powstrzymać może Dukan się nie obrazi:) na święta zrobie ten torcik w formie prostokątnej jako placek.
Pierwszy mój tort w życiu, aż goście nie wierzyli, że takie cacko zrobilam! Przepis genialny, prosty, dosyć szybki, a efekt jak na zdjęciu. Dodatkowo pyszny tort. Dziękuję Pani za tę stronę. Zaserwowala mi wiele frajdy i radości.
Zrobilam ten tort w sobote. Pieknie sie prezentuje, wyszedł bardzo fajnie i jest smaczny! Mocno czekoladowy, ale nie przesłodzony. Sliwki pasuja znakomicie do tego ciasta! Zapisuje przepis u siebie w notatniku i zapewne jeszcze nie raz go zrobie!!!
Tak jak się spodziewałam tort wyszedł wyśmienity. Śmietanka, którą użyłam zdała swój egzamin. Naprawdę polecam wszystkim zwolennikom czekoladowego smaku - jest niepowtarzalny!!!! Bezy wraz z suszonymi śliwkami (ja użyłam kalifornijskiej śliwki suszonej) nadały masie lekko słodkawy posmak, co wzbogaciło całą kompozycję smakową. Uważam, że taki tort jest w stanie sprostać nawet największym koneserom dobrego smaku :) Dziękuje za przepis!!!! Pozdrawiam Krysia
Zamierzam jutro piec taki torcik. Wygląda super apatycznie. Mam jedno pytanie dotyczące końcowej polewy: czy zamiast śmietanki 30% mogę użyć jedyną dostępną śmietankę w mojej okolicy (Cloumbus, IN USA) Heavy whipping cream 17%. Niestety nie mam możliwości zdobycia tłustszej opcji, gdyż jak wiadomo Amerykanie panicznie boją się procentów na produktach nabiałowych.....hm paradoks losu, bo przecież są statystycznie narodem borykającym się w największym stopniu z otyłością. Będę bardzo wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi. Pozdrawiam gorąco.