Makowce - tradycyjne przepisy
Sprawdzone przepisy na makowce
i inne ciasta z makiem. Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne, pieczone szczególnie na Boże Narodzenie.
Czytaj więcejTort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami


Pyszny, mocno czekoladowy tort, rozpływający się w ustach z każdym kęsem, a do tego nieskomplikowany. W smaku dominuje czekolada i śliwki. Bezy dosładzają masę i pięknie prezentują się w cieście w przekroju. Polecam wypróbować przepis.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto czekoladowe:
- 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 125 g masła (lub margaryny)
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 3 żółtka
- 375 ml mleka
- 50 g cukru
- 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 375 g masła, temperatura pokojowa
- 200 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 25 ml spirytusu
Polewa czekoladowa:
- 70 g czekolady gorzkiej
- 70 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
- 20 g masła
Dodatkowo:
- ok. 80- 100 g bez
Sposób przygotowania:
- Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na noc.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować ciasto: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę.
- Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
- Przygotować masę budyniową: Szklankę (ok. 250 ml) mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń. Na końcu dodać kakao.
- Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać pokrojone na małe kawałki śliwki i 50g połamanych na kawałki bez.
- Na paterze ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować go masą ze śliwkami i bezami. Przykryć drugim blatem. Resztą masy posmarować górę i bok tortu. Wstawić do lodówki (na ok. 2 godziny lub dłużej), aż masa stwardnieje.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietanką. Całość podgrzewać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów i szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
- Tort udekorować bezami.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |


lub pisz komentarz jako gość
Sprawdzone przepisy na makowce
Najlepsze przepisy na makowce i inne ciasta z makiem. Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne, pieczone szczególnie na Boże Narodzenie, ale w wielu domach nie brakuje go również na Wielkanoc oraz podczas różnego rodzaju uroczystości. To ciasto z masą makową, przygotowaną ze zmielonego maku, bakalii i cukru. Makowiec może być pieczony na różnego rodzaju cieście. Najczęściej masy makowej jest zdecydowanie więcej niż samego ciasta.
Tradycyjne rodzaje makowca:
- Makowiec zawijany (strucla z makiem) – zawijane ciasto drożdżowe z masą makową, połączoną z bakaliami, miodem i białkami.
- Makowiec japoński (makowiec z jabłkami) – wilgotne ciasto składające się wyłącznie z masy makowej, która jest soczysta dzięki dodatkowi startych jabłek.
- Makowiec na kruchym cieście z kruszonką – kruche ciasto z grubą warstwą domowej masy makowej, obficie posypanej kruszonką z ciasta kruchego.
- Makowiec sułtański – domowa masa makowa z bakaliami, otulona z góry i z dołu kruchym ciastem.
- Seromakowiec – tradycyjne, wilgotne, ciężkie ciasto, najczęściej na kruchym cieście (choć może być i bez spodu), składające się z masy serowej i masy makowej w podobnych proporcjach. To połączenie sernika i makowca w jednym wypieku. Można powiedzieć, że jest to sernik z makiem lub makowiec z serem.
Klasyczne rodzaje makowców można wzbogacić o dodatkowe składniki. Do seromakowca można dodać warstwę orzechową: "Seromak z orzechową nutą" lub warstwę jabłkową: "Seromak z masą jabłkową". Można także wzbogacić masę makową owocami, np. przygotowując "Makowiec z wiśniami na kruchym cieście".
Nowoczesne wersje makowca to warianty bez cukru, glutenu i laktozy. Przykłady takich makowców to: "Makowiec bez cukru, glutenu i laktozy", "Makowiec bez mąki" oraz "Makowiec według diety rozdzielnej".
Bardzo popularnymi wypiekami z makiem są także torty makowe, takie jak: "Tort makowy z masą kawową" – klasyk ze starego przepisu, który piekła jeszcze moja mama, z nowoczesną dekoracją w postaci bezowych choinek. Bardziej nowoczesnym tortem jest "Tort makowo-chałwowy". Wśród tradycyjnych wypieków z makiem znajdziemy również "Drożdżówki z makiem", "Rogaliki z makiem", "Bitki z makiem" oraz pięknie prezentującą się "Drożdżową gwiazdę z makiem".