Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

77 Komentarzy
Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami

Pyszny, mocno czekoladowy tort, rozpływający się w ustach z każdym kęsem, a do tego nieskomplikowany. W smaku dominuje czekolada i śliwki. Bezy dosładzają masę i pięknie prezentują się w cieście w przekroju. Polecam wypróbować przepis.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3 żółtka
  • 375 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 375 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 25 ml spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • 20 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 80- 100 g bez

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na noc.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować ciasto: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę.
  5. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową: Szklankę (ok. 250 ml) mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń. Na końcu dodać kakao.
  2. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać pokrojone na małe kawałki śliwki i 50g połamanych na kawałki bez.
  3. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować go masą ze śliwkami i bezami. Przykryć drugim blatem. Resztą masy posmarować górę i bok tortu. Wstawić do lodówki (na ok. 2 godziny lub dłużej), aż masa stwardnieje.
  4. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietanką. Całość podgrzewać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów i szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
  5. Tort udekorować bezami.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami Tort czekoladowy z bezami i suszonymi śliwkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 11 lat temu
    Kolejny przepis z Pani strony, który wypróbowala i efekt.... jak zawsze doskonaly. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ago[/b] rozsmarowuję miękką, zaraz po przygotowaniu masę. Najlepiej zrobić to szerokim, dużym nożem lub polecam szpatułkę (łopatkę) do dekorowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 11 lat temu
    Upiekłam ten tort na roczek corki i wyszedł przepyszny...mnie ten smak powalił,chyba najlepszy tort jaki jadłam,gościom też smakowało. Nie umiem niestety tak pięknie wykończyć jak to Pani robi...proszę napisać jak Pani rozsmarowuje boki...czy po zastygnięciu masy?nigdy mi tak ładnie nie wyszło,zawsze popapram i jest nierówno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ewelino[/b] tarty cytrynowej jeszcze nie mam :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 lat temu
    Dzięuję za wskazówki. Zrobiłam jednak ja w Twoim przepisie i wyszedł cudowny, oczarował wszystkich :) Polecam ten przepis :)
    PS teraz poszukam u Ciebie tarty cytrynowej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ewelino[/b] bezy możesz pominąć. Zwiększ tylko ilość cukru w masie do ok. 120g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 lat temu
    Cześć, właśnie szukam przepisu na toret dla chłopaka i te właśnie wzbudził we mnie duże zainteresowanie. Chciałam tylko dopytać, czy koniecznie trzeba używać bezy? Myślałam, żeby ozdobić tort migdałami.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Torcik wyszedl przepyszny! Nie zmniejszaam ilości masla. Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)
    Magda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź, ciasto już upieczone, śliwki się moczą, budyń ugotowany, ale mam jeszcze jedno pytanie, czy do masy mogę dodać trochę mniej masla?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdo[/b] zamiast spirytusu zalej śliwki np. wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Ilości proszku bym nie zmniejszała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Dzień dobry, mam pytanie dotyczące torcika, będę go pieka w weekend na 60 urodziny taty, ale chciaabym, żeby mogy jeść go mae dzieci, czy można dodać mniej proszku do pieczenia i pominąć spiytus?
    pozdrawiam
    Magda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika8507 · 11 lat temu
    Robilam ten torcik kilka tygodni temu i w tym czasie juz kilka osób prosiło o przepis i także robiła to cudo. Ja chciałam aby torcik był wyższy zrobiłam go więc z podwójnej porcji. Beziki zrobiłam takze z przepisu zamieszczonego na tej stronie( to jedyny przepis na bezy z jakiego korzystam). Przeważnie gdy pieke placki tylko je próbuje a następnie obdzielam rodzine ale tym razem nie mogłam się powstrzymać może Dukan się nie obrazi:) na święta zrobie ten torcik w formie prostokątnej jako placek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 11 lat temu
    Pierwszy mój tort w życiu, aż goście nie wierzyli, że takie cacko zrobilam! Przepis genialny, prosty, dosyć szybki, a efekt jak na zdjęciu. Dodatkowo pyszny tort. Dziękuję Pani za tę stronę. Zaserwowala mi wiele frajdy i radości.

    Dziś robię po raz 2. i nie ostatni:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 lat temu
    Zrobilam ten tort w sobote. Pieknie sie prezentuje, wyszedł bardzo fajnie i jest smaczny! Mocno czekoladowy, ale nie przesłodzony. Sliwki pasuja znakomicie do tego ciasta! Zapisuje przepis u siebie w notatniku i zapewne jeszcze nie raz go zrobie!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 12 lat temu
    tort robiłam już po raz drugi. jest rewelacyjny. nie za słodki a taki w sam raz. czysta przyjemność spróbować choć kawałek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krysia · 12 lat temu
    Tak jak się spodziewałam tort wyszedł wyśmienity. Śmietanka, którą użyłam zdała swój egzamin. Naprawdę polecam wszystkim zwolennikom czekoladowego smaku - jest niepowtarzalny!!!! Bezy wraz z suszonymi śliwkami (ja użyłam kalifornijskiej śliwki suszonej) nadały masie lekko słodkawy posmak, co wzbogaciło całą kompozycję smakową. Uważam, że taki tort jest w stanie sprostać nawet największym koneserom dobrego smaku :) Dziękuje za przepis!!!! Pozdrawiam Krysia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Izabelo[/b] śliwki są wyczuwalne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    izabela · 12 lat temu
    witam

    stronka super korzystam często z przepisów ten torcik tez zrobie tylko mam takie pytanie czy jak sie kosztuje tort czy bardzo czuc śliwki:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Krysiu[/b] myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krysia · 12 lat temu
    Zamierzam jutro piec taki torcik. Wygląda super apatycznie. Mam jedno pytanie dotyczące końcowej polewy: czy zamiast śmietanki 30% mogę użyć jedyną dostępną śmietankę w mojej okolicy (Cloumbus, IN USA) Heavy whipping cream 17%. Niestety nie mam możliwości zdobycia tłustszej opcji, gdyż jak wiadomo Amerykanie panicznie boją się procentów na produktach nabiałowych.....hm paradoks losu, bo przecież są statystycznie narodem borykającym się w największym stopniu z otyłością. Będę bardzo wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi. Pozdrawiam gorąco.