Pyszny, mocno czekoladowy tort, rozpływający się w ustach z każdym kęsem, a do tego nieskomplikowany. W smaku dominuje czekolada i śliwki. Bezy dosładzają masę i pięknie prezentują się w cieście w przekroju. Polecam wypróbować przepis.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto czekoladowe:
200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
125 g masła (lub margaryny)
100 g cukru
100 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 żółtka
375 ml mleka
50 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 łyżki kakao
375 g masła, temperatura pokojowa
200 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
25 ml spirytusu
Polewa czekoladowa:
70 g czekolady gorzkiej
70 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
20 g masła
Dodatkowo:
ok. 80- 100 g bez
Sposób przygotowania:
Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Miskę przykryć i pozostawić na noc.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę.
Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę budyniową: Szklankę (ok. 250 ml) mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń. Na końcu dodać kakao.
Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać pokrojone na małe kawałki śliwki i 50g połamanych na kawałki bez.
Na paterze ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować go masą ze śliwkami i bezami. Przykryć drugim blatem. Resztą masy posmarować górę i bok tortu. Wstawić do lodówki (na ok. 2 godziny lub dłużej), aż masa stwardnieje.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietanką. Całość podgrzewać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów i szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
Witam.
Czy mogę ciasto upiec dzień dzisiaj(czw) a przełożyć go masą jutro rano(pt)? Nie zeschnie się? Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :-)
Czy śliwki koniecznie muszą się moczyć całą noc? czy mogę zostawić je na kilka godzin tylko? A może są w sprzedaży jakieś gotowe już namoczone, tylko pod jakąś inną nazwą? :D Chciałam zrobić ten tort na jutro, więc staram się jakoś obejść to namaczanie owoców... Pozdrawiam
Polecam wszystkim, którzy lubią ciasta mniej słodkie, o smaku czekolady. Masa bardzo smaczna, ciasto wyrosło, ale na zdjęciu wygląda na bardziej puszyste.Moje było bardziej ciężkie ale bez zakalca. Wszystkim bardzo smakowało.
[b]Ewelino[/b] kiedyś na pewno ;-) Może skusisz się na to ciasto: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-ucierane/609-przepis-na-cytrynowe-ciasto-z-beza"]Kliknij na ten link[/url] Możesz to ciasto zrobić również na kruchym cieście i będzie super tarta :lol:
[b]Karolino[/b] nie uważam, że konieczny jest tutaj poncz, ale zrób jeśli chcesz. Tort nie jest suchy, a dla bez jest nawet lepiej gdy blaty nie są nasączone. Tort możesz zrobić spokojnie dzień wcześniej. Ja też tak robiłam.
Witam,
zamierzam upiec ten tort jutro. Mam tylko dwa pytania, czy nie trzeba tortu ponczować - nie wychodzi zbyt suchy? Drugie pytanie, tort potrzebny mi będzie na sobotę wieczór - kiedy najlepiej wykończyć tort kremem - zawsze przygotowywałam tort dzień wcześniej, ale w tym przypadku boję się aby beziki nie rozpuściły się.
Dziękuję za szybką odpowiedź :) to teraz wiem już wszystko - mam tylko nadzieję, że nie zrobią mi się grudki w budyniu, bo akurat budyniu nigdy jeszcze sama nie robiłam :) pozdrawiam!
[b]Magdo[/b] moim zdaniem alkohol jest tutaj najbardziej trafny. Możesz ewentualnie zalać śliwki tak jak piszesz wodą, albo jakimś sokiem np. wiśniowym, jabłkowym.
Dzień dobry, czy zamiast spirytusu można śliwki zalać np. w wodzie? i czy tort dużo Pani zdaniem straci bez posmaku alkoholu? będę wdzięczna za odpowiedź możliwie najszybciej, bo dziś zamierzam piec to cudo. Dziękuję bardzo!
[b]REWELACJA!!![/b]
Tort wyszedł mi jak na zdjęciach :) czyli już jest dobrze, a smak - powalający!!!! pierwszy przepis z tej strony i taki czad! Ciasto wyszło po prostu doskonałe - genialne! (ja do masy ze śliwkami chlusnęłam jeszcze dodatkowo kieliszek spirytusu - polecam)
Witam. mam w planach ten tort, ale chciałabym go "przerobić" na motylka. moje pytanie, czy polewę można zrobić z białej czekolady czy lepiej kupić gotową?
dziękuję za poprzednie odp. :)
[b]Marto[/b] możliwe, że połamałaś bezy na małe kawałki. Większe powinny się utrzymać. Bezy bowinny też być suche i twarde (również w środku). Ja również piekę torty co najmniej dzień wcześniej.
Zrobiam tort i by faktycznie bardzo pyszny, czekoladowy nieziemsko. Mam jednak pytanie, ponieważ w mojej masie wszystkie bezy się rozplynęly i masa pozostaa z samym śliwkami. U Pani na zdjeciu w przekroju widać biale kawaki bezów, więc nie ulegy rozpuszczeniu. Co może być powodem ich rozpyniecia. Dodam, ze tort spędzil calą noc i dzień do 17 w lodówce. Czy ten czas ma tak negatywny wpyw na bezy?
Uwielbiam Pani przepisy ,pierwszy raz tutaj wlasnie znalalam przepis na przepyszne paczki .Dziekuje .Teraz czas na ten tort ,mam zamiar go Jutro zrobic na bardzo specjalna okazje ale Czy dam rade ? Pozdrawiam