Orzechowe brownies bez mąki

3 Komentarzy
Orzechowe brownies bez mąki

Ciężkie, mocno kakaowe, zbite ciasto z dużą ilością posiekanych orzechów. Ciasto pieczone jest bez mąki, a więc również dla osób na diecie bezglutenowej. Zastępują ją mielone orzechy i kakao. Ciasto ozdobione jest kremową, kakaową masą serową i orzechami. Nie za słodkie, a wręcz lekko wytrawne w smaku.

Wymiar formy jest nietypowy. Można skorzystać np. z formy żaroodpornej o podobnym wymiarze. Można również skorzystać z przelicznika form do pieczenia: link.

Składniki na formę o wymiarach 20x 23 cm:

Ciasto:

  • 125 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 130 g masła
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 120 g cukru
  • 50 g kakao
  • 50 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
  • 100 g posiekanych, mieszanych orzechów

Masa serowa:

  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia lub mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao

Do dekoracji:

  • orzechy i kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach ok. 20x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać kakao i zmielone orzechy. Odstawić na bok.
  3. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do ostygnięcia.
  4. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być chłodna lub lekko ciepła).
  5. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać kakao z orzechami na przemian ze śmietanką. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą posiekane orzechy.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować masę serową: Serek wymieszać z cukrem pudrem i kakao na gładką masę, trzepaczką lub zmiksować. Masę rozsmarować na cieście, posypać kakao i posiekanymi orzechami.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Orzechowe brownies bez mąki Orzechowe brownies bez mąki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.