Ciężkie, mocno kakaowe, zbite ciasto z dużą ilością posiekanych orzechów. Ciasto pieczone jest bez mąki, a więc również dla osób na diecie bezglutenowej. Zastępują ją mielone orzechy i kakao. Ciasto ozdobione jest kremową, kakaową masą serową i orzechami. Nie za słodkie, a wręcz lekko wytrawne w smaku.
Wymiar formy jest nietypowy. Można skorzystać np. z formy żaroodpornej o podobnym wymiarze. Można również skorzystać z przelicznika form do pieczenia: link.
Składniki na formę o wymiarach 20x 23 cm:
Ciasto:
125 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
130 g masła
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
120 g cukru
50 g kakao
50 g zmielonych orzechów lub migdałów
100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
100 g posiekanych, mieszanych orzechów
Masa serowa:
300 g serka kremowego typu Philadelphia lub mascarpone
30 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
Do dekoracji:
orzechy i kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Formę o wymiarach ok. 20x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać kakao i zmielone orzechy. Odstawić na bok.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do ostygnięcia.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być chłodna lub lekko ciepła).
Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać kakao z orzechami na przemian ze śmietanką. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą posiekane orzechy.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę serową: Serek wymieszać z cukrem pudrem i kakao na gładką masę, trzepaczką lub zmiksować. Masę rozsmarować na cieście, posypać kakao i posiekanymi orzechami.