Piernik litewski

16 Komentarzy
Piernik litewski

Piernik litewski z bakaliami. Smaczny, miękki, wilgotny piernik z dużą ilością bakalii. Piernik jest miękki zaraz po upieczeniu, ale zawinięty w ściereczką i włożony do worka zachowa świeżość spokojnie przez tydzień. Bardzo smaczny. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Polecam upiec go już kilka dni przed świętami.

Przepis znalazłam w kalendarzu wyrywanym na rok 2011. Sposób przygotowania według oryginału wydawał mi się trochę dziwny, dlatego też zmieniłam go całkowicie, robiąc po mojemu ;).

Składniki na formę keksową o długości 30 cm:

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 220 g mąki żytniej* (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 150 g cukru (oryginał: 1 szklanka)
  • 250 ml kefiru lub maślanki, temperatura pokojowa
  • 250 g miodu
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (kupnej lub według przepisu: "Przyprawa do piernika")
  • 150 g bakalii (np. po 50 g orzechów laskowych, migdałów** i rodzynek)

Lukier kawowy:

  • ok. 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki zaparzonej kawy (z ekspresu, rozpuszczalnej lub parzonej bez fusów), ostudzonej

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm) posmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować bakalie: Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5 minut, następnie odlać wodę i rodzynki dokładnie osuszyć. Orzechy laskowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Prażyć w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. (Można orzechy uprażyć również na patelni). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów, pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 minut. Migdały obrać ze skórki i osuszyć. Wszystkie bakalie posiekać, przełożyć do miski i odstawić na bok.
  3. Miód i masło przełożyć do garnka i roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Mąki wsypać do miski. Jedną łyżkę odłożyć i wymieszać ją z bakaliami. Mąki wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.
  5. Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać ostudzony miód z masłem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki na przemian z kefirem. Mieszać tylko do połączenia się składników.
  6. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą bakalie.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej i naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po 15 minutach pieczenia zwiększyć temperaturę do 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto piec łącznie ok. 60- 70 minut. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
  8. Upieczony piernik wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z zimną kawą na gładko. Lukrem posmarować chłodny piernik.

Uwagi:

* Typ mąki żytniej nie ma tutaj specjalnego znaczenia. Możecie wybrać dowolną mąkę żytnią. Piekłam ten piernik na mące żytniej typu 997 oraz mące żytniej pełnoziarnistej (razowej typu 2000). Oba pierniki wyszły prawie identyczne. Jeśli użyjecie mąki żytniej o wyższym typie to piernik będzie lekko ciemniejszy i ewentualnie troszkę bardziej zwarty.

** Polecam kupić gotowe migdały siekane lub w słupach (i te trochę posiekać). Skrócimy w ten sposób trochę czas przygotowania piernika.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Piernik litewski Piernik litewski Piernik litewski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 1 lat temu
    Piekę piernik z tego przepisu już kilka lat, nie tylko na Boże Narodzenie, i zawsze wychodzi bardzo smaczny. W miejsce lukru zazwyczaj stosuję polewę czekoladową z mieszanki gorzkiej czekolady 80% i klasycznej mlecznej. Piernik wybornie smakuje z domowymi powidłami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Ten lukier jest bardzo orginalny- kawa to moja miłość, piernik wygląda pięknie, muszę koniecznie zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Cudowny! Najlepszy z pierników, które do tej pory piekłam. 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natan · 2 lat temu
    Upiekłem według przepisu, wyszedł przepyszny! Lepszego piernika nie jadłem 🎄 :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Wyszedł pyszny!!!! Dorzuciłam orzechy włoskie zamiast migdałów i... wszystko wymieszałam ręcznie, bo niestety nie mam miksera. Może i jest mniej puszysty przez to, ale wygląda i smakuje bomba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Słuchajcie piernik piekłam już 3 razy..wychodzi wspaniale smakuje wyśmienicie..udaje się za każdym razem.Mąkę stosuję pszenną i same rodzynki,wychodzi super pieczcie i próbujcie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lida · 11 lat temu
    Zrobiłam na święta. Bardzo dobry. Ładnie wyrósł, długo zachowywał świeżość, tylko był ciut za mało słodki. Następnym razem dam cała szklankę cukru. Teraz dałam 2/3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Alu[/b] w 160st. pieczesz przez pierwsze 15min, a później w 180st.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 11 lat temu
    Wlasnie piernik zostal wyciagniety z piekarnika i wyglada mi to na zakalec. 160st.?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 12 lat temu
    Upieklam... keks. glownie z powodu braku przyprawy piernikowej, ta krora kupilam okazala sie byc z kakaem, a kakao w prawdziwym pierniku jest dla mnie nie do pomyslenia. a keks tez z pani strony, wyszedl calkiem smaczny, mozetroche za ciezki, nastepnym razem sprobuje uzyc mniej jajek.
    pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 12 lat temu
    Zrobiłam!!! UDAŁ SIĘ WSPANIALE!!!, mimo tego, że zmieniłam skład i proporcje- nie mogłam kupić m.żytniej to wsypałam 2szkl.pszennej 450, zapomniałam kupić kefir więc wlałam mleko i jeszcze dodałam cukier waniliowy i 1 i 1/2 łyżki kakao. Piernik jest, tzn. był!!! fajny wilgotny i taki jak u Mamy... :-P
    Pozdrawiam. Polecam i smacznego. S.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Grazino[/b] według oryginału:"Miód rozpuścić z masłem. Wystudzić. Dodać jajka ubite z cukrem, bakalie i przyprawę piernikową. Mieszając wlewać kefir i partiami dosypywać mąkę z sodą." Ja wolałam to zrobić w mikserze i w takiej kolejności jak podałam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazina · 12 lat temu
    Piękna strona, Joanno, i bardzo ładne zdjęcia :o ) Liknęłam Cię również na Facebooku.
    Ciekawa jestem, co było takiego dziwnego w tym przepisie, że go zmieniłaś? Twój piernik wygląda wspaniale, kolor jest śliczny. Ja mam kilka starych ulubionych i sprawdzonych przepisów, a ostatnio znalazłam na jednej z polskich stron "piernik który zawsze się udaje", bardzo łatwy, udał się świetnie.
    Jeśli chcecie mieć pyszny piernik, utrzyjcie przyprawę piernikową w moździerzu (ja jestem leń, nie chce mi się ucierać za każdym razem, więc przygotowuję na zapas na parę ciast, używam jej również o ciasta imbirowego )
    Idę pobobrować po Twojej stronie, na pewno znajdę więcej wspaniałych przepisów.
    pozdrowienia ze słonecznej Australii
    GA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Justyno[/b] można by było użyć pełnoziarnistej bezglutenowej. Tylko niestety nie wiem jak ten piernik wyjdzie, bo tutaj musimy zastąpić obie mąki, a ich jest spora ilość. Jeśli podejmiesz się i go upieczesz to proszę daj mi znać jak wyszedł. Ja na razie chcę zrobić piernikowe ludziki w wersji bezglutenowej, bo Łucja strasznie chce te pierniczki. W zeszłym roku jadła jeszcze te glutenowe :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Chcialam zrobić taki piernik, ale w związku z tym iż moje dziecko też choruje na celiakie to mam pytanie, czym mogala bym zastąpić mąkę żytnią? Jakąś ciemną bezglutenową? Ma Pani może jakiś pomysl?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Wygląda wspaniale! Nie ma to jak dobry piernik :)