Babka drożdżowa z kruszonką


Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek (które można pominąć) upieczone w formie keksowej z dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki. Dzieci ją uwielbiają. Najważniejsza w całej babce jest dla nich kruszonka. To ona znika z kawałka w pierwszej kolejności :). Babka idealnie pasuje na śniadanie. Jest smaczna z samym masłem lub też z konfiturą.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka, lekko ciepłego
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- 100 g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 70 g mąki pszennej
- 60 g masła, zimnego
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze. Patrz zdjęcie pod punktem 7).
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
- W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Ułożyć kruszonkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wariant Thermomix:
Ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 200 g mleka, lekko ciepłego
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- 100 g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 70 g mąki pszennej
- 60 g masła, zimnego
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze).
- Przygotować ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2 ½ min./pozycja INTERWAŁ.
- Dodać rodzynki i ponownie zagnieść ½ min./pozycja INTERWAŁ.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
- W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Możecie zmiksować wszystko w Thermomixie przez kilka sekund, ale tej kruszonki jest tak mało i łatwo się ją zrobi, że ja robię ją ręcznie;))
- Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Ułożyć kruszonkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.