Kołacz z serem

35 Komentarzy

Kołacz z serem

Kołacz z serem lub po prostu ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Przepis przywędrował do mnie prosto z Górnego Śląska. Dostałam go od pani Teresy, która piecze go od dawien dawna. Jest to dość zwyczajne ciasto drożdżowe, pokryte masą serową i charakterystyczną kruszonką. Kruszonka ma kształt przypominający jakby chmurki lub kleksy. Powinno być jej dużo na cieście, aby pokryła cały ser. Ja zrobiłam tak, jak widzicie na zdjęciach. Kruszonki pozostało mi dość sporo. Jeśli nie wykorzystacie jej całej, to możecie ją zamrozić i użyć następnym razem.

Całe ciasto jest smaczne, lekkie i nie za słodkie.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży (dałam 40g)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 2 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • ½ szklanki mleka (125ml)

Masa serowa:

  • ok. 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Kruszonka:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 160g masła lub margaryny
  • parę kropli aromatu waniliowego (lub innego dowolnego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Kruszonka powinna mieć konsystencję raczej zbitą niż sypką. Jeśli byłaby za sypka, dodać jeszcze odrobinę masła).
  4. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć go na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można ręce posmarować margaryną lub olejem, żeby ciasto się nie kleiło).
  5. Przygotować masę serową. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo ser. Dodać budyń i wymieszać, do połączenia składników.
  6. Masę serową wyłożyć na ciasto.
  7. Odrywać po kawałku ciasta na kruszonkę i układać kleksy na serze.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego.

Uwaga:
Jeśli mielibyście bardzo suchy ser, to możecie dodać jeszcze jedno jajko do masy serowej.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24- 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

kołacz z serem

kołacz z serem

kołacz z serem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ***** *** · 1 lat temu
    Ciesze sie ze umiem piec na oko. Jak widze ten przepis to mi slabo. Sera jest kilogram a porcji 24/30. Policzcie sobie ile sera bedzie w porcji. Zgadzam sie z innymi opiniami ze kolacz serowy ma byc mocno serowy! A kruszonka w formie plackow jakby krowa tam… wole tarta kruszonke prosto z zamrazalnika. Pozdrawiam i polecam nie wymyslac oderwanych od rzeczywistosci proporcji bo wielu poczatkujacych cukiernikow moze sie zrazic. Sam pare razy nadzialem sie na zle proporcje,a potem bylem zawiedziony przed goscmi. Dobrego dnia wszystkim zycze!😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Szok - ciasta drożdżowego jest conajmniej dwa razy za dużo a sera… trzy razy za mało, kruszonki tez jest za dużo. Ciasto na zdjęciu ba pewno nie jest z tego przepisu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bunia · 2 lat temu
    Udało się nawet na tej dużej kwadratowej blasze, ale sera jest zdecydowanie za mało. Prawdziwy kołocz ma dużo sera....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Bez rewelacji, może gdyby zrobić mniejsze porcje np. drożdżówki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krzysztof · 3 lat temu
    180 stopni grzałka góra dól czy termoobieg ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anonim · 4 lat temu
    (mm)Właśnie robię to ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bea · 9 lat temu
    Jest przepyszny,Wychodzi zawsze.do sera dodaje olejek pomaranczowy,rodzynki lub zurawine.kruszonke na cala blache.☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Na pewno wyszedł Ci smaczny :) ale jako ślązaczka muszę dookreślić - poprawnie mówiąc to jest KOŁOCZ, a nie kołacz. Prawdziwy kołocz jest o wiele wyższy, warstwa sera powinna być co najmniej dwa lub trzy razy wyższa niż na zdjęciach, z dodatkiem bakalii. Winny być także dwie warstwy cieńszego, bardziej pyszystego ciasta drożdżowego - pod i nad serem Kruszonka (koniecznie w dużej ilości) ma mieć złoto-brązowy kolor, a wszystko oprószone cukrem pudrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 lat temu
    Jee!!!
    Wkońcu wyszło mi ciasto drożdzowe i to jeszcze jakie pyszne!!PALCE LIZAĆ
    Dziękuję Ci baaardzo za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 10 lat temu
    Bardzo lubię ten blog - jest jednym z moich ulubionych, dlatego często tu zaglądam. Co do ciasta - następnym razem polecam podzielić część drożdżową na dwie i cieniutko rozwałkować. Jedna powinna być bezpośrednio na blaszce a druga bezpośrednio nad serem. Ja zawsze smaruję drugi płat cukrem rozpuszczonym w mleku i nakłuwam widelcem. Dopiero na to kruszonka - gęsto, nie ma co żałować. I chwila dłużej w piekarniku, żeby nabrało koloru. Warto wypróbować, polecam! Nie pożałuje Pani.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Astheart · 10 lat temu
    Urodzilam sie i mieszkam na Gornym Slasku, tylko ze na Zaolziu. Moja mama byla Polka, ale tez z Zaolzia, urodzona w Trzyncu. Takie ciasta drozdzowe nazywa sie kolocze i sa one bardzo popularne. Robi sie je z serem lub owocami. Kruszonka zazwyczaj jest rozsypywana po calej powierzchni. Ale mysle, ze, tak jak jest w przepisie, tez mozna zrobic. Moja mama robila swietne ciasta drozdzowe; mieciutkie i puszyste. Nie wedlug przepisu, po prostu miala juz skladniki w oku i zawsze jej wychodzilo. I ja bardzo zaluje, ze nie zwazylam tych skladnikow, bo mnie sie nikdy tak nie udaje a mamy juz nie ma...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Anka[/b] ta duża, płaska blacha z piekarnika. Ona ma rozmiar ok. 40x 32cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 11 lat temu
    joanno - duża blacha to jaka? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 12 lat temu
    podziwiam wytrwałość ale śląski kołocz tak nie wygląda,jeśli Alex wyszedł wyrośnięty to pogratulować taki właśnie ma być i kruszonka na całej powierzchni!! dawniej nosiło się blachy z ciastem do pobliskiego piekarza kołocz ze zwykłego domowego piekarnika zawsze będzie troszkę mniej udany, pozdrowionka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Helen · 12 lat temu
    Udalo się :) jest pyszne ;) na ciepło tez ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Helen[/b] jeśli ciasto było surowe w środku, to musisz je piec dłużej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Helen · 12 lat temu
    Kuurczze ostatnio mi nie wyszedł...w środku ciasto było zupełnie surowe....nie wiem gdzie błąd popełniłam,urosło tylko po bokach i to co podjadłam to mobilizuje mnie zeby jeszcze raz zrobic ;)także idę po ser i skłądniki i jeszcze raz robię ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 12 lat temu
    KOŁOCZ to nie sernik (błędem jest spolszczanie nazwy). Tradycyjny kołocz powinien mieć jeszcze "kołderkę" na serze z ciasta drożdżowego i dopiero potem posypka. Do sera dodaje się jeszcze rodzynki. Ma być na bogato - dlatego kołocz jest nieodłącznym elementem wesela czy świąt.
    Mimo wszystko pozostałe składniki oraz wykonanie jest jak najbardziej bez zarzutu - ciasto wygląda apetycznie i z pewnością jest bardzo dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Helen · 12 lat temu
    No zobaczymy jak wyjdzie,własnie jest w piekarniku ale chyba za krucha ta kruszonka mi wyszła bo nie udało sie zrobic kleksów tylko po prostu pokruszyłam na całośc...mniejszy efekt ale mam nadzieje ze smaczne będzie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eugenie · 12 lat temu
    bardzo dobry,smacznego.