Kołacz z serem

28 Komentarzy
Kołacz z serem

Kołacz z serem lub po prostu ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Przepis przywędrował do mnie prosto z Górnego Śląska. Dostałam go od pani Teresy, która piecze go od dawien dawna. Jest to dość zwyczajne ciasto drożdżowe, pokryte masą serową i kruszonką. Kruszonki powinno być dużo na cieście, aby pokryła cały ser. Całe ciasto jest smaczne, lekkie i nie za słodkie.

Składniki na płaską blachę z piekarnika (wymiar wewnętrzny ok. 40x 30cm):

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (użyłam 40 g)
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 125 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mleka (125 ml)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie 20%)
  • 120 g cukru
  • 1 jajko, temperatura pokojowa
  • 1 żółtko, temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowy bez cukru

Kruszonka:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 175 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • kilka kropli aromatu waniliowego (lub innego dowolnego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.

2

  1. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  2. W tym czasie przygotować kruszonkę: W tym celu przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę do miski i zagniatać tak długo, aż konsystencja kruszonki zrobi się bardziej zbita niż sypka. (Jeśli byłaby za sypka, dodać jeszcze odrobinę masła). Gotową wstawić do lodówki.

3

  1. Wyrośnięte ciasto rozłożyć lub rozwałkować na dużej, płaskiej blasze z piekarnika (ok. 30x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Przygotować masę serową: Jajko i żółtko ubić z cukrem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną masę. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo ser. Dodać budyń w proszku i zmiksować, do połączenia składników.
  3. Masę serową wyłożyć na ciasto, zostawiając trochę wolnego brzegu.

4

  1. Kruszonkę ugniatać palcami, aby powstały bardziej placki niż drobna kruszonka i układać na masie serowej.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej lub półce powyżej środkowej, ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto się zarumieni.

5

Uwagi:

  • 1 szklanka = 250ml
  • Gdyby twaróg był suchy, można dodać jeszcze jedno jajko do masy serowej.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24- 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Kołacz z serem Kołacz z serem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bunia · 3 lat temu
    Udało się nawet na tej dużej kwadratowej blasze, ale sera jest zdecydowanie za mało. Prawdziwy kołocz ma dużo sera....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Bez rewelacji, może gdyby zrobić mniejsze porcje np. drożdżówki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anonim · 4 lat temu
    (mm)Właśnie robię to ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bea · 9 lat temu
    Jest przepyszny,Wychodzi zawsze.do sera dodaje olejek pomaranczowy,rodzynki lub zurawine.kruszonke na cala blache.☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Na pewno wyszedł Ci smaczny :) ale jako ślązaczka muszę dookreślić - poprawnie mówiąc to jest KOŁOCZ, a nie kołacz. Prawdziwy kołocz jest o wiele wyższy, warstwa sera powinna być co najmniej dwa lub trzy razy wyższa niż na zdjęciach, z dodatkiem bakalii. Winny być także dwie warstwy cieńszego, bardziej pyszystego ciasta drożdżowego - pod i nad serem Kruszonka (koniecznie w dużej ilości) ma mieć złoto-brązowy kolor, a wszystko oprószone cukrem pudrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 10 lat temu
    Jee!!!
    Wkońcu wyszło mi ciasto drożdzowe i to jeszcze jakie pyszne!!PALCE LIZAĆ
    Dziękuję Ci baaardzo za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 11 lat temu
    Bardzo lubię ten blog - jest jednym z moich ulubionych, dlatego często tu zaglądam. Co do ciasta - następnym razem polecam podzielić część drożdżową na dwie i cieniutko rozwałkować. Jedna powinna być bezpośrednio na blaszce a druga bezpośrednio nad serem. Ja zawsze smaruję drugi płat cukrem rozpuszczonym w mleku i nakłuwam widelcem. Dopiero na to kruszonka - gęsto, nie ma co żałować. Warto wypróbować, polecam! Nie pożałuje Pani.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Astheart · 11 lat temu
    Urodzilam sie i mieszkam na Gornym Slasku, tylko ze na Zaolziu. Moja mama byla Polka, ale tez z Zaolzia, urodzona w Trzyncu. Takie ciasta drozdzowe nazywa sie kolocze i sa one bardzo popularne. Robi sie je z serem lub owocami. Moja mama robila swietne ciasta drozdzowe; mieciutkie i puszyste. Nie wedlug przepisu, po prostu miala juz skladniki w oku i zawsze jej wychodzilo. I ja bardzo zaluje, ze nie zwazylam tych skladnikow, bo mnie sie nigdy tak nie udaje a mamy juz nie ma...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Anka[/b] ta duża, płaska blacha z piekarnika. Ona ma rozmiar ok. 40x 30cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 11 lat temu
    joanno - duża blacha to jaka? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Helen · 12 lat temu
    Udalo się :) jest pyszne ;) na ciepło tez ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 12 lat temu
    KOŁOCZ to nie sernik (błędem jest spolszczanie nazwy). Tradycyjny kołocz powinien mieć jeszcze "kołderkę" na serze z ciasta drożdżowego i dopiero potem posypka. Do sera dodaje się jeszcze rodzynki. Ma być na bogato - dlatego kołocz jest nieodłącznym elementem wesela czy świąt.
    Mimo wszystko pozostałe składniki oraz wykonanie jest jak najbardziej bez zarzutu - ciasto wygląda apetycznie i z pewnością jest bardzo dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eugenie · 12 lat temu
    bardzo dobry,smacznego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alex · 12 lat temu
    na początku zanaczę, że na tej stronie nie mogę używać literki "ł" (tę skopiowalam z worda). Ale do rzeczy, siedzialam, myślalam i doszlam do wniosku, że może to przez drożdże. Ja dalam 50g. No nic, pyszne bylo i już. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Teraz biorę się za serniczek trójkolorowy. :lol: Ps. Fajna strona, jest już w ulubionych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Alex[/b] to tylko się cieszyć jak ciasto pięknie urosło :-) Mnie faktycznie wyszło niskie, może to od ciężaru sera, ale zakalca nie było. To tylko pod serem zrobiła się taka otoczka od sera 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alex · 12 lat temu
    Zrobilam, bardzo pyszne, tyle że mnie wyszlo bardzooo wyrośnięte. Tutaj na zdjęciu ciasto drożdżowe ma konsystencję bardzo zwartą, lekko zakalacową (oczywiście nic nie ujmując :lol: ), czy to tak ma być, czy ja coś zchrzaniam?! Nigdy nie jadam wcześniej kolacza, ten byl mój pierwszy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Wiero[/b] tak, to ten sam kołacz. Staropolski kołacz pieczony był w formie okrągłej, jednak od XIX wieku, gdy kuchenki zastąpiły stare piece zaczęto piec kołacze w formie prostokątnej, ze względu na oszczędność miejsca. Odsyłam do źródła w wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82ocz_%C5%9Bl%C4%85ski
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiera · 12 lat temu
    Nie chcę się czepiać, ale zawsze widziałam kołacze okrągłe.
    I, pojawiały się jako pieczywo obrzędowe (głównie weselne). Czy to ten sam kołacz, ale, po prostu, w innym kształcie?
    A może kołacze, to po prostu ciasta drożdżowe? Ktoś rozwieje moje wątpliwości?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 12 lat temu
    Moj ulubiony sernik, polecam, poprostu palce lizac, klasyka na Śląsku :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 12 lat temu
    Wygląda dosyć prosto, ale jednocześnie smacznie;)