Kołacz z serem

35 Komentarzy

Kołacz z serem

Kołacz z serem lub po prostu ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Przepis przywędrował do mnie prosto z Górnego Śląska. Dostałam go od pani Teresy, która piecze go od dawien dawna. Jest to dość zwyczajne ciasto drożdżowe, pokryte masą serową i charakterystyczną kruszonką. Kruszonka ma kształt przypominający jakby chmurki lub kleksy. Powinno być jej dużo na cieście, aby pokryła cały ser. Ja zrobiłam tak, jak widzicie na zdjęciach. Kruszonki pozostało mi dość sporo. Jeśli nie wykorzystacie jej całej, to możecie ją zamrozić i użyć następnym razem.

Całe ciasto jest smaczne, lekkie i nie za słodkie.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży (dałam 40g)
  • ½ szklanki cukru (100g)
  • 2 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • ½ szklanki mleka (125ml)

Masa serowa:

  • ok. 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Kruszonka:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 160g masła lub margaryny
  • parę kropli aromatu waniliowego (lub innego dowolnego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Kruszonka powinna mieć konsystencję raczej zbitą niż sypką. Jeśli byłaby za sypka, dodać jeszcze odrobinę masła).
  4. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć go na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można ręce posmarować margaryną lub olejem, żeby ciasto się nie kleiło).
  5. Przygotować masę serową. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo ser. Dodać budyń i wymieszać, do połączenia składników.
  6. Masę serową wyłożyć na ciasto.
  7. Odrywać po kawałku ciasta na kruszonkę i układać kleksy na serze.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego.

Uwaga:
Jeśli mielibyście bardzo suchy ser, to możecie dodać jeszcze jedno jajko do masy serowej.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24- 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

kołacz z serem

kołacz z serem

kołacz z serem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alex · 12 lat temu
    na początku zanaczę, że na tej stronie nie mogę używać literki "ł" (tę skopiowalam z worda). Ale do rzeczy, siedzialam, myślalam i doszlam do wniosku, że może to przez drożdże. Ja dalam 50g. No nic, pyszne bylo i już. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Teraz biorę się za serniczek trójkolorowy. :lol: Ps. Fajna strona, jest już w ulubionych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Alex[/b] to tylko się cieszyć jak ciasto pięknie urosło :-) Mnie faktycznie wyszło niskie, może to od ciężaru sera, ale zakalca nie było. To tylko pod serem zrobiła się taka otoczka od sera 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alex · 12 lat temu
    Zrobilam, bardzo pyszne, tyle że mnie wyszlo bardzooo wyrośnięte. Tutaj na zdjęciu ciasto drożdżowe ma konsystencję bardzo zwartą, lekko zakalacową (oczywiście nic nie ujmując :lol: ), czy to tak ma być, czy ja coś zchrzaniam?! Nigdy nie jadam wcześniej kolacza, ten byl mój pierwszy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Wiero[/b] tak, to ten sam kołacz. Staropolski kołacz pieczony był w formie okrągłej, jednak od XIX wieku, gdy kuchenki zastąpiły stare piece zaczęto piec kołacze w formie prostokątnej, ze względu na oszczędność miejsca. Odsyłam do źródła w wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82ocz_%C5%9Bl%C4%85ski
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiera · 12 lat temu
    Nie chcę się czepiać, ale zawsze widziałam kołacze okrągłe.
    I, pojawiały się jako pieczywo obrzędowe (głównie weselne). Czy to ten sam kołacz, ale, po prostu, w innym kształcie?
    A może kołacze, to po prostu ciasta drożdżowe? Ktoś rozwieje moje wątpliwości?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 12 lat temu
    Moj ulubiony sernik, polecam, poprostu palce lizac, klasyka na Śląsku :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 12 lat temu
    Wygląda dosyć prosto, ale jednocześnie smacznie;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Olu[/b] z brązowymi łatkami musi ładnie wyglądać :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zufik · 12 lat temu
    Wygląda pychotkowo, lubię ciasta z twarogiem..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martex · 12 lat temu
    proste, a jakie efektowne, super przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    tradycyjnie u mnie w domu występuje od lat, a czasami moja Mama dodaje odrobinę kakao do kruszonki, żeby ciasto wyglądało jak krówka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agabi · 12 lat temu
    przepysznie, muszę wypróbować:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 12 lat temu
    Nigdy nie jadłam takiego ciasta, a wygląda wspaniale!