
Kołacz z serem lub po prostu ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Przepis przywędrował do mnie prosto z Górnego Śląska. Dostałam go od pani Teresy, która piecze go od dawien dawna. Jest to dość zwyczajne ciasto drożdżowe, pokryte masą serową i kruszonką. Kruszonki powinno być dużo na cieście, aby pokryła cały ser. Całe ciasto jest smaczne, lekkie i nie za słodkie.
Składniki na płaską blachę z piekarnika (wymiar wewnętrzny ok. 40x 30cm):
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży (użyłam 40 g)
- ½ szklanki cukru (100 g)
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 125 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- ½ szklanki mleka (125 ml)
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie 20%)
- 120 g cukru
- 1 jajko, temperatura pokojowa
- 1 żółtko, temperatura pokojowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowy bez cukru
Kruszonka:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 175 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- kilka kropli aromatu waniliowego (lub innego dowolnego)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta.

- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotować kruszonkę: W tym celu przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę do miski i zagniatać tak długo, aż konsystencja kruszonki zrobi się bardziej zbita niż sypka. (Jeśli byłaby za sypka, dodać jeszcze odrobinę masła). Gotową wstawić do lodówki.

- Wyrośnięte ciasto rozłożyć lub rozwałkować na dużej, płaskiej blasze z piekarnika (ok. 30x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotować masę serową: Jajko i żółtko ubić z cukrem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną masę. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo ser. Dodać budyń w proszku i zmiksować, do połączenia składników.
- Masę serową wyłożyć na ciasto, zostawiając trochę wolnego brzegu.

- Kruszonkę ugniatać palcami, aby powstały bardziej placki niż drobna kruszonka i układać na masie serowej.
- Piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej lub półce powyżej środkowej, ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto się zarumieni.

Uwagi:
- 1 szklanka = 250ml
- Gdyby twaróg był suchy, można dodać jeszcze jedno jajko do masy serowej.
|
Kuchnia: |
Polska |
|
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 24- 30 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | niski |
