Tort Lew

27 Komentarzy

Tort lew

Tort z głową lwa to moja kolejna propozycja na tort urodzinowy dla dziecka. Jest łatwy do wykonania i nie wymaga tak dużo pracy, jak inne torty dekoracyjne. Forma nie jest skomplikowana. Możemy upiec dowolny, o ulubionym smaku tort i obłożyć go masą i tą samą masą go pomalować.

W mojej wersji jest to tort zrobiony z biszkoptu kakaowego, przełożonego lekką, waniliową masą budyniową. Całość pokryta masą budyniową i tą samą masą udekorowana. Dodatkowo tort ozdabia korona i uszy zrobione z marcepanu oraz wąsy z czekoladowych paluszków.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lekka masa budyniowa (do środka tortu):

  • 1 budyń waniliowy (może być również koloru czerwonego lub czekoladowy)
  • 500ml mleka
  • 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Masa budyniowa (do obłożenia i dekoracji tortu):

  • 3 żółtka
  • 375g masła
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)

Dodatkowo:

  • masa marcepanowa
  • kakao
  • paluszki w czekoladzie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  5. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
  6. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
  8. Ciasto przełożyć masą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  9. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  10. Do masy dodać troszkę kakao. (Delikatnie zafarbowałam masę, aby lew nie wyszedł blady ;) Chodzi o tą środkową część i boki). Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort można wstawić na chwilę do lodówki, aby masa lekko stwardniała.
  11. Przy pomocy wykałaczki namalować głowę lwa.

02

  1. Do pozostałej masy dodać sporo kakao, aby masa wyszła ciemno- brązowa. (Ja mniejszą część masy zrobiłam lekko jaśniejszą, a resztę mocno brązową. Jeśli przyjrzycie się dokładnie zdjęciom, to zauważycie dwa odcienie brązu na grzywie).
  2. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać pasek koło paska, tworząc grzywę. Kolejno zmienić końcówkę na małą okrągłą i zrobić oczy oraz gruby, wypukły nos. (Nos musi być wypukły, aby dało się w niego wbić po 3 paluszki z obu stron).
  3. Tort wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować dekoracje z marcepanu.
  4. Z marcepanu zrobić źrenice, koronę i uszy. (Ucho to dwa kółka,większe- jasne i mniejsze- kakaowe, nałożone jedno na drugie i ściśnięte z jednej strony). Czekoladowe paluszki wbić w nos.
Smacznego. 

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Tort lew

04

tort lew

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Olu[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Czy do masy budyniowej, której użyję do obłożenia tortu mogę dodać czekoladę deserową zamiast kakao?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Gosiu[/b] obojętne. Należy przygotować go według przepisu na opakowaniu. Jeśli jest z dodatkiem cukru to już nie dodajesz, a jeśli bez to należy cukier dodać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Czy budyń do masy budyniowej do środka tortu jest z cukrem czy bez?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Dziękuje ślicznie za odpowiedź :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Karolino[/b] masę budyniową jest łatwiej zabarwić niż bitą śmietanę. Wszystko zależy jaki masz barwnik. Dobrze mieć dobrej firmy, którego niewielka ilość wystarczy, aby uzyskać intensywny kolor. Miałabym taką propozycję, abyś zrobiła masę budyniową i dodała do niej kakao, dzięki czemu masa będzie już ciemna i wtedy przyciemnić czarnym barwnikiem. Albo na odwrót, jak zobaczysz, że czarny barwnik nie zabarwił wystarczająco masy to dodaj jeszcze kakao. Wszystko zależy od ilości masy jaką chcesz zabarwić. Dużą ilość spróbowałabym zrobić właśnie z kakao, bo duża ilość dodanego barwnika może spowodować, że masa zrobi się gorzka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Ja wiem że barwnikiem spożywczym:) ale śmietana mi nie wychodzi czarna tylko szara i zastanawiam się czy masa budyniowa będzie szara czy da się jednak zabarwić na czarno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Karolino[/b] tak, ale tylko czarnym barwnikiem spożywczym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Mam pytanie, czy mase budyniową lub śmietanową da się zabarwić na czarno? Z góry dziekuje za odpowiedz :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Joanno, dziekuje za wspaniala podpowiedz oraz natchnienie do wykonania tego tortu. Zrobilam, co prawda zmieniajac paluszki na prince polo cienikie (przepolowione wzdluz - po 3 wasiki), na nos cukierka kasztanka, a uszy ksiezyce z bialego wafla, ale wyszedl rownie ciekawie. Teraz czekam na reakcje mojego jutrzejszego 2 latka. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Justyno[/b] poszukaj w supermarkecie. Paluszki kupiłam "Mikado". Jeśli nie dostaniesz gotowych w czekoladzie to możesz zrobić je sama smarując zwykłe paluszki roztopioną czekoladą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 10 lat temu
    czy w zwykłym sklepie można zakupić marcepan i paluszki czekoladowe? Nigdzie nie widziałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    A jest może jakaś wersja light kremu budyniowego? 375g masła to strasznie dużo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Nie mam zdolności plastycznych także nie wygląda tak,jak na zdjęciu :) Ale jest pyyyyszny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    :-) Tort wygläda super i przepysznie!!! To swietny pomysl na zrobienie tortu dla mojego synka,ktöry za dwa dni skonczy pierwsze urodzinki...SERDECZNIE POZDRAWIAM!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 11 lat temu
    tort rewelacja wszystko wyszło jak w przepisie w smaku super, delikatny nie za słodki, biszkopt wilgotny.zrobił furorę w śród gości :)polecam prosty przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mandarynka · 11 lat temu
    Witam ;) zrobiłam torcik na urodzinki synusia jest akurat na etapie lwa :) Wyszedł super. troszkę zmodernizowałam przepis ale wszyscy byli zachwycenie tak że gdy pojawił się tort na stole goście stwierdzili że szkoda go jeść tak pięknie wygląda:) a zadowolenie Mojego synka było bezcenne. Bardzo dziękuje za pomysł i przepis. Pozdrawiam serdecznie. [img]DSCF5468.JPG[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Marzeno[/b] tort jest standardowy. Składa się z 3 warstw ciemnego biszkoptu, przełożonego jasną, lekką masą budyniową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 12 lat temu
    Witam! :) chciałam spytać czy ten tort jest wysoki i jak wygląda w środku. Dziś chciałam zrobić braciszkowi na urodziny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 12 lat temu
    [quote]mniam , robie go bratu:)[/quote]
    No i jak wyszedł?