Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek (które można pominąć) upieczone w formie keksowej z dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki. Dzieci ją uwielbiają. Najważniejsza w całej babce jest dla nich kruszonka. To ona znika z kawałka w pierwszej kolejności :). Babka idealnie pasuje na śniadanie. Jest smaczna z samym masłem lub też z konfiturą.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka, lekko ciepłego
50 g cukru
szczypta soli
2 jajka, temperatura pokojowa
60 g masła, temperatura pokojowa
100 g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
70 g mąki pszennej
60 g masła, zimnego
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze. Patrz zdjęcie pod punktem 7).
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wariant Thermomix:
Ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
200 g mleka, lekko ciepłego
50 g cukru
szczypta soli
2 jajka, temperatura pokojowa
60 g masła, temperatura pokojowa
100 g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
70 g mąki pszennej
60 g masła, zimnego
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze).
Przygotować ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2 ½ min./pozycja INTERWAŁ.
Dodać rodzynki i ponownie zagnieść ½ min./pozycja INTERWAŁ.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Możecie zmiksować wszystko w Thermomixie przez kilka sekund, ale tej kruszonki jest tak mało i łatwo się ją zrobi, że ja robię ją ręcznie;))
Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Ułożyć kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
To znowu ja chcialam tylko dodac ze upieklam juz 2 takie babki i trzecia jest w trakcie pieczenia uwazam ze jest tak prosta ze kazdemu wyjdzie jeszcze raz dziekuje.
Babka rewelacyjna wyrosla dos wysoka i pyszna. Pod koniec pieczenia nakrlam papierem zeby sie nie spiekla i dodalam rabarbar. W koncu sie udalo drozdżowe ciasto a mialam z tym problem. Dziekuje za przepis
Wspaniała babka! Mąż zjadł już pół blachy i każe mi robić następną :D
Pani przepisy są fantastyczne i z przyjemnością piekę, można powiedzieć, że stało się to moją małą obsesją.
I pomyśleć, że jeszcze kilka miesięcy temu miałam dwie lewe ręce (giggle)
Świetny przepis na klasyczne ciasto drożdżowe :) Od kilku miesięcy uczę się piec na drożdżach i testuję nowe przepisy, takiej drożdżowki brakowało w mojej kolekcji. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam!
Wyszlo rewelacyjne! Jeszcze bylo cieple, a juz nie bylo polowy! Zrobilam bez rodzynek, a reszte zgodnie z Twoim przepisem -wyroslo olbrzymie. W polowie pieczenia przykrylam folia, bo by sie spalilo. Kolor - przepiekny i skorki, i srodek. A jaka proporcja powinna byc dla foremki 'babka z kominem'?
Witam, przepis wyglada fajnie, ale zanim sie do niego zabiore, to chcialam sie upewnic czy nie ma bledu w ilosci cukru - 50 g to jest dosyc malo. Przepis, z ktorego do tej pory korzystalam mial pol szklanki czyli ok. 125 gram. I jeszcze jedno czy do ciasta 'ida' cale jajka (zoltko z bialkiem)? A no i ostatnie pytanie: czy sol jest konieczna? Ostatnio jak dodalam (ale pewnie wiecej niz szczypte) to wyszly mi nie buleczki a narzedzia zbrodni twardsze od kamienia :)
50g według mnie w zupełności wystarczy. Dodatkowo w cieście są rodzynki i do tego słodka kruszonka. Ilość cukru to kwestia gustu, możesz dać więcej. Jajka idą całe, a szczyptę soli możesz pominąć, ale jak dodasz tylko szczyptę to jej nie wyczujesz.
Pani Joasiu. Chciałam bardzo serdecznie podziękować za ten przepis oraz wskazówki, jak postępować przy cieście drożdżowy. Wczoraj upiekłam babkę i była ona moim pierwszym ciastem drożdżowym. Wyszła fantastycznie i co najważniejsze pysznie:) Cieszę się, że znalazłam Pani stronę. Będę tutaj częstym gościem.
Ciasto robiłam już dwa razy i moim zdaniem jest przepyszne :) i mówi to osoba, która robiła ciasto dorżdżowe pierwszy raz w życiu a na dodatek do tej pory zawsze mówiłam, że nie lubie ciast drożdżowych.. coś mi w nich przeszkadało, a w tym tego nie ma. :) zamiast rodzynek dałam suszoną żurawinę, co nadało ciastu jeszcze lepszy smak. Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
Właśnie upiekłam, bez rodzynek za to z syropem z buraków cukrowych zamiast cukru. Wyszły dwie mniejsze babki, obie miękkie i puszyste mmmniam! Na pewno zrobię jeszcze nie raz!
Pychotka! właśnie ją konsumujemy :)wyszła taka piękna i idealna. kruszonka jest słodka i pyszna a babka puszysta.Zrobiłam ją dosłownie w chwile, wszystkie składniki miałam w domu, drożdże nie były pierwszej świeżości a i tak pięknie urosła :D Dziękuję za kolejny trafiony przepis i polecam!
Wczoraj upiekłam babkę z tego przepisu (zamiast kruszonki zrobiłam lukier) i jestem bardzo zadowolona :) Pyszna, dosyć wilgotna babka, dobrze dobrane proporcje. Polecam!
Hej! Wczoraj o 21.00 zabrałam się za robienie drożdżaka i o 23.00 był gotowy - więc czasu mi to zajęło nieco więcej , ale wynik jest fenomenalny!!! Zajadamy się po pachy :D
Dziś upiekłam babkę po raz trzeci tylko tym razem zamiast rodzynek dodałam borówki :) wyszło genialnie :) Baba jest bardzo prosta do zrobienia i mega wyśmienita!!! :)
Jeśli formę wysmarujesz najpierw tłuszczem, to folia lepiej "przyklei" się do formy. Oczywiście nie jest to konieczne, jeśli wyłoży się całą formę folią. Ja wyłożyłam tylko boki, więc spód formy i tak musiałam wysmarować, żeby ciasto nie przywarło do dna. Folii od strony ciasta już nie smarowałam.