Tort skrzynia ze skarbem

51 Komentarzy

Tort skrzynia ze skarbem

Mam dla Was kolejną propozycję na urodzinowy tort dla dziecka. Tort w kształcie skrzyni ze skarbami. Do przygotowania takiego tortu potrzebne jest dowolne, ulubione ciasto babkowe (u mnie czekoladowe) upieczone w formie keksowej o dowolnej długości. Ja wybrałam długą na 30cm, aby uzyskać więcej kawałków. Ciasto musi przecież zostać podzielone pomiędzy wszystkich gości ;). Oczywiście można użyć krótszej formy. Pewnie wtedy skrzynia będzie jeszcze zgrabniejsza.

Ciasto przełożyłam znanym już Wam kremem maślanym z masą krówkową z przepisu na „Tort czekoladowy z masą karmelową”. Masa maślana jest stabilna i idealnie nadaje się pod marcepan, którego użyłam do obłożenia tortu.

Co do trudności wykonania tortu. Tort może nie jest trudny, ma prostą budowę, jednak trochę wprawy i cierpliwości potrzeba do obłożenia go marcepanem. Dolna część ciasta nie sprawia żadnego problemu, natomiast najtrudniej jest zrobić pokrywę skrzyni. Aby obłożyć ją marcepanem, należy najpierw posmarować ją z każdej strony masą, schłodzić, a następnie zawinąć w rozwałkowany marcepan. Nie musicie idealnie rozkładać marcepan z każdej strony. Wystarczy, że góra i boki pokrywy będą ładnie pokryte marcepanem, natomiast wewnętrzna strona jest raczej bez znaczenia. Nie będzie jej widać.

Do środka skrzyni można powkładać ulubione słodycze. Ja użyłam czekoladowych pieniędzy i kolorowych żelek.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 250g miękkiego masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150g creme fraiche lub jogurtu greckiego
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do piecznia
  • 2 łyżki kakao

Masa karmelowa:

  • 300g masła
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50g cukru
  • 1/2 puszki masy krówkowej (250g) lub ½ puszki słodkiego mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • ok. 400g masy marcepanowej
  • dowolne słodycze
  • kakao
  • ewentualnie posypka cukrowa- złote perełki

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Do przygotowania masy będzie potrzebne 250g masy krówkowej).
  2. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Masło (margarynę), cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Kolejno dodać creme fraiche (jogurt) i przestudzoną czekoladę.
  4. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać stopniowo do ciasta i wymieszać, tylko do połączenia składników.
  5. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 °C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować masę karmelową. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to z 7- 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
  7. Ciasto przeciąć dwukrotnie, tak aby powstały 3 placki.

02

  1. Cześć masy wyłożyć na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem. Trochę masy wyłożyć na drugi placek. Całe ciasto i pokrywę wysmarować z każdej strony pozostałą masą. Na czas przygotowania marcepanu, wstawić ciasto do lodówki, układając osobno pokrywę i dół skrzyni.

03

  1. Odłożyć kawałek marcepanu na bok. (Będzie potrzebny do zrobienia pasków na skrzyni). Resztę masy marcepanowej zagnieść z kakao. Podzielić na dwie części: jedną większą na dół skrzyni i drugą mniejszą na pokrywę. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej jest przenieść marcepan razem z papierem, ułożyć go na cieście (marcepan w stronę masy, papier do góry) i na końcu ściągnąć papier. (Pokrywę ułożyłam na rozwałkowanym marcepanie górą pokrywy do dołu i „zawinęłam” ją w marcepan).
  2. Na dolnej części skrzyni ułożyć słodycze. (Nie za grubo). Z góry nałożyć pokrywę.
  3. Z odłożonej masy marcepanowej wyciąć paski i zamek. Paski ułożyć na pokrywie i dole skrzyni. Dla uzyskania efektu starej skrzyni, należy nabrać trochę kakao na palec i rozsmarować go na paskach. W paski można powciskać złote perełki.
  4. Ciasto wstawić do lodówki.

Smacznego.

Tort skrzynia ze skarbem

Tort skrzynia ze skarbem

Tort skrzynia ze skarbem

Tort skrzynia ze skarbem

Tort skrzynia ze skarbem

Tort skrzynia ze skarbem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 6 lat temu
    Swietny przepis. Pyszne ciasto i krem.Goscie byli zachwyceni, nie wspominając o solenizancie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emilia · 9 lat temu
    super pomysł, dzięki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Zainspirował mnie Pani pomysł. Co prawda zrobiłam ze swojego przepisu na ciasto i masę ale przystrojenie w Pani wykonaniu bardzo mi się podobało. Zarówno mój syn jak i jego goście byli zachwyceni. A oto moja wersja tortu skrzynia ze skarbami :)[img]http://photos.nasza-klasa.pl/15562001/4/thumb144/3654bdf4a8.jpeg[/img]
    http://photos.nasza-klasa.pl/15562001/5/thumb144/8a283da57d.jpeg
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Pani Joanno! Oto kolejny tort, który zrobiłam według Pani przepisów i wyszedł cudnie! Chciałabym jeszcze raz podziękować Pani za możliwość skorzystania z Pani przepisów i za to, że Pani dzieli się z nami swoim talentem, pomysłami. Wszystkim znajomym i rodzinie podaję Pani blog, żeby też mogli skorzystać z tak bardzo dobrych wypieków! Chcę jeszcze tylko dodać, że ten tort zrobiłam nie dla dziecka, tylko z okazji urodzin naszego wspaniałego dziadka, ojca mojego męża, który jest dla nas wszystkich prawdziwym skarbem. Zdjęcie tortu umieszczę w galerii czytelników. A dzieci pomogły mi w dekoracji tortu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    Cześć.
    Wielokrotnie chciałam napisać coś odnośnie przepisów które wykorzystywałam z Twojej strony, jednakże nigdy nie miałam jakoś okazji. Tym razem robiłam właśnie taki tort mojej bratowej na urodziny. Mimo odcisków na rękach po ucieraniu masła w makutrze [gdyż nie posiadam miksera specjalnego do tego] oraz bólu dłoni po walce z wałkowaniem masy marcepanowej, muszę przyznać, że jestem zadowolona z efektu.
    Wprawdzie nigdy nie będę już pracować z masą marcepanową bo jest ona dla mnie zbyt upierdliwa i wolę masę cukrową, natomiast, chciałam z całego serca podziękować za ten przepis, bo tort mimo swoich pewnych niedociągnięć naprawdę się podobał i przede wszystkim, smakował. Dlatego tez chciałam pochwalić Ci się jak wyszedł.

    Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję. :)

    [img]http://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10360844_704656286236817_5474430743586240007_n.jpg[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwetka · 11 lat temu
    sprawdzone, dla mnie trudne. Warto pamiętać, by wystawić tort z lodówki na 2-3 godz. przed podaniem, żeby masa zrobiła się miękka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Raz jeszcze dziękuję za inspiracje wszystko się udało.To mój pierwszy taki torcik.
    [img][URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a3e3f1b898c99d4b.html][IMG]http://images62.fotosik.pl/65/a3e3f1b898c99d4bm.jpg[/IMG][/URL][/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    naprawde zachwyciłam sie Pani tortem i postanowiłam też takiego zrobić w ten weekend.Jesli się uda chętnie się nim podzielę i przedstawie fotkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgośka · 11 lat temu
    Dzięki Twojej inspiracji moja córcia miała podobny tort :) nie wyszedł tak piękny jak Twój, ale też zrobił furorę. Nie mogłam nigdzie dostać masy marcepanowej, użyłam masy cukrowej wymieszanej z kakao. Ciasto które podałaś w przepisie jest wyśmienite![img]http://www.facebook.com/photo.php?fbid=586134264749905&set=a.122887507741252.15358.100000600109260&type=1&theater[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    Dzięki, Joasiu! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aneto[/b] z marcepanem nie robię nic specjalnego. Zagniatam go z kakao (głównie w rękach) i kolejno rozwałkowuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
    Podczas wałkowania marcepanu (jeśli robi się to szybko), często "zagina" się papier i trzeba go prostować. Tym razem ekstra tak wałkowałam, zeby się pozwijał. Od zagięć na papierze robią się takie kreski na marcepanie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    Czy czymś nabłyszczałaś ten marcepan później? błyszczy jak prawdziwa skóra! a jak uzyskałaś te efektowne pęknięcia na wieku? Wyszedł Ci idealnie piękny tort!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kaśka[/b] tak, 1- 2 dni przed to najlepszy czas na jego wykonanie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaska · 12 lat temu
    Witam! Mam zamiar zrobic taka skrzynie na urodziny córy, niestety, nie mialam czasu na jakiekolwiek próby generalne (a moje zdolnosci w tym kierunku stoja pod znakiem zapytania), wiec pytanie, bo urodziny juz pojutrze: czy mozna zrobic tort juz dzisiaj? czy bedzie zjadliwy jeszcze pojutrze i popojutrze? Bo jessli mialby nie wyjsc dzisiaj, to jeszcze mam jutro czas na powtórke :) Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Polecam wszystkim! Tort-skrzynia jest naprawdę łatwy do zrobienia, a przy tym bardzo efektowny. To był mój pierwszy tort i się udał. Radzę tylko kupić na wszelki wypadek więcej marcepanu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 12 lat temu
    w życiu nie umiałabym takiego ciasta zrobić ,dziewczyno jaka Ty jesteś zdolna to masakra!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] ja tylko zagniotłam marcepan z kakao. Nic więcej nie robiłam. Paski wyszły mi matowe, bo posmarowałam je bezpośrednio z kakao.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Zrobiłam już próbę tego ciasta (użyłam tylko łatwiejszego kremu), ale moja warstwa marcepanu jest matowa. Czy można coś zrobić, by lśniła jak na zdjęciu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    [quote]Witam, tort jest SUPER! Mam zamiar go zrobić na 6 urodziny synka, już większość rzeczy kupiłam :-) Mam pytanko, czy można go trzymać w lodówce po zrobieniu? Czy nic nie będzie tej masie marcepanowej? Bo zamierzam go robić w sobotę, a przyjęcie jest w niedzielę.
    Pozdrawiam i dziękuję za tak cudowny przepis :)[/quote]
    Wyszło REWELACYJNUE!!! Jeszcze raz OGROMNE dzięki za przepis.