Tort skrzynia ze skarbem
Mam dla Was kolejną propozycję na urodzinowy tort dla dziecka. Tort w kształcie skrzyni ze skarbami. Do przygotowania takiego tortu potrzebne jest dowolne, ulubione ciasto babkowe (u mnie czekoladowe) upieczone w formie keksowej o dowolnej długości. Ja wybrałam długą na 30cm, aby uzyskać więcej kawałków. Ciasto musi przecież zostać podzielone pomiędzy wszystkich gości ;). Oczywiście można użyć krótszej formy. Pewnie wtedy skrzynia będzie jeszcze zgrabniejsza.
Ciasto przełożyłam znanym już Wam kremem maślanym z masą krówkową z przepisu na „Tort czekoladowy z masą karmelową”. Masa maślana jest stabilna i idealnie nadaje się pod marcepan, którego użyłam do obłożenia tortu.
Co do trudności wykonania tortu. Tort może nie jest trudny, ma prostą budowę, jednak trochę wprawy i cierpliwości potrzeba do obłożenia go marcepanem. Dolna część ciasta nie sprawia żadnego problemu, natomiast najtrudniej jest zrobić pokrywę skrzyni. Aby obłożyć ją marcepanem, należy najpierw posmarować ją z każdej strony masą, schłodzić, a następnie zawinąć w rozwałkowany marcepan. Nie musicie idealnie rozkładać marcepan z każdej strony. Wystarczy, że góra i boki pokrywy będą ładnie pokryte marcepanem, natomiast wewnętrzna strona jest raczej bez znaczenia. Nie będzie jej widać.
Do środka skrzyni można powkładać ulubione słodycze. Ja użyłam czekoladowych pieniędzy i kolorowych żelek.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 250g miękkiego masła lub margaryny
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150g creme fraiche lub jogurtu greckiego
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do piecznia
- 2 łyżki kakao
Masa karmelowa:
- 300g masła
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50g cukru
- 1/2 puszki masy krówkowej (250g) lub ½ puszki słodkiego mleka skondensowanego
Dodatkowo:
- ok. 400g masy marcepanowej
- dowolne słodycze
- kakao
- ewentualnie posypka cukrowa- złote perełki
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Do przygotowania masy będzie potrzebne 250g masy krówkowej).
- Przygotować ciasto. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
- Masło (margarynę), cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Kolejno dodać creme fraiche (jogurt) i przestudzoną czekoladę.
- W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać stopniowo do ciasta i wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 °C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę karmelową. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to z 7- 10 minut). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
- Ciasto przeciąć dwukrotnie, tak aby powstały 3 placki.
- Cześć masy wyłożyć na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem. Trochę masy wyłożyć na drugi placek. Całe ciasto i pokrywę wysmarować z każdej strony pozostałą masą. Na czas przygotowania marcepanu, wstawić ciasto do lodówki, układając osobno pokrywę i dół skrzyni.
- Odłożyć kawałek marcepanu na bok. (Będzie potrzebny do zrobienia pasków na skrzyni). Resztę masy marcepanowej zagnieść z kakao. Podzielić na dwie części: jedną większą na dół skrzyni i drugą mniejszą na pokrywę. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej jest przenieść marcepan razem z papierem, ułożyć go na cieście (marcepan w stronę masy, papier do góry) i na końcu ściągnąć papier. (Pokrywę ułożyłam na rozwałkowanym marcepanie górą pokrywy do dołu i „zawinęłam” ją w marcepan).
- Na dolnej części skrzyni ułożyć słodycze. (Nie za grubo). Z góry nałożyć pokrywę.
- Z odłożonej masy marcepanowej wyciąć paski i zamek. Paski ułożyć na pokrywie i dole skrzyni. Dla uzyskania efektu starej skrzyni, należy nabrać trochę kakao na palec i rozsmarować go na paskach. W paski można powciskać złote perełki.
- Ciasto wstawić do lodówki.
Smacznego.