Babka drożdżowa z kruszonką

47 Komentarzy
Babka drożdżowa z kruszonką

Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek (które można pominąć) upieczone w formie keksowej z dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki. Dzieci ją uwielbiają. Najważniejsza w całej babce jest dla nich kruszonka. To ona znika z kawałka w pierwszej kolejności :). Babka idealnie pasuje na śniadanie. Jest smaczna z samym masłem lub też z konfiturą.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka, lekko ciepłego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze. Patrz zdjęcie pod punktem 7).
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
  5. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Ułożyć kruszonkę.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

2

  1. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wariant Thermomix:

Ciasto drożdżowe:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 g mleka, lekko ciepłego
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • 100 g rodzynek (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze).
  2. Przygotować ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2 ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  3. Dodać rodzynki i ponownie zagnieść ½ min./pozycja INTERWAŁ.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
  5. W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Możecie zmiksować wszystko w Thermomixie przez kilka sekund, ale tej kruszonki jest tak mało i łatwo się ją zrobi, że ja robię ją ręcznie;))
  6. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Ułożyć kruszonkę.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  8. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka drożdżowa z kruszonką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej T. · 1 lat temu
    Wczoraj zrobiłem dodając śliwki,... Ciasto petarda, lepszego nigdy nie jadłem. Minęła doba a ja już robię ponownie drożdżówkę, tym razem w większej keksówce. Serdecznie polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 lat temu
    Można ją zrobić z sypkich drożdży? Jakie proporcje? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 2 lat temu
    Zrobiłem pierwsze ciasto drożdżowe. Smaczne no i ładnie wygląda. U mnie trochę się jednak kruszy przy krojeniu. Użyłem 3 całych jajek zamiast 2. Przedłużyłem czas wyrastania ciasta do 1 godz a mimo to jeszcze ciasto sporo urosło w piekarniku, myślę nawet że za bardzo w jednej foremce(1 z 2). Używałem foremek aluminiowych jednorazowych oraz papieru do pieczenia. Chyba jednak powinna być użyta sztywna foremka lub blacha. Czy trzymać się czasu wyrastania ciasta 30 min ? Ciasto rosło 1 godz. w misce, potem przełożyłem je do foremek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      To zależy w jakiej temperaturze ciasto wyrasta. Powinno wypełnić formę i wtedy należy włożyć je do piekarnika. Od razu po wyrobieniu przełóż do foremki i poczekaj, aż podrośnie prawie do brzegu. (Bez wyrastania w misce).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Ciasto wyszło super, może odrobinę za mało słodkie ale z dżemem oki. Dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    A to mój wypiek, o którym piszę niżej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    Zrobiłam! To było moje pierwsze ciasto drożdżowe (do tej pory wydawało mi się, że zrobienie ciasta drożdżowego to "wyższa szkoła jazdy", więc nawet nie próbowałam) i... wyszło :) Ale z tym przepisem, jak i z wszystkimi z tej strony, zostałam "poprowadzona" przez Panią Joannę niemalże za rękę. Tak podane przepisy to ja lubię! Nie ma prawa się nie udać :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz S · 4 lat temu
    Upieklem przepyszna babke, super delikatna. Zamiast masla oliwa z oliwek, bez jajek. Weganska wersja. Znacznie smaczniejsza i delikatniejsza niz ta z przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Moja ulubiona babka:) Często wracam do tego przepisu. Jest naprawdę pyszna, łatwa, szybka i tania. Wolę nawet bez kruszonki, chociaż dzieci uwielbiają. Nie wiem tylko dlaczego, babka dość szybo wysycha. Co można dodać, żeby dłużej zachowała świeżość? Może więcej jaj albo żółtek? Co Pani myśli?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 5 lat temu
    Bardzo proste i pyszne ciasto. Robiłam już kilka razy wg tego przepisu i przepis trafił na listę moich ulubionych ciast. Polecam serdecznie, szczególnie dla osób, którym ciasto drożdżowe sprawia trudność.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Super przepis, dziękuję :) mam silikonową formę do babki i jest to pierwsza babka, ktora mi w tej formie wyszła, kazda inna sie zwarzyła, a ta wyszla idealnie (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Przepis rewelacyjny! Ciasto wyrosło ponad formę! Udało się! Przyznam,że nieco zmodyfikowałam przepis,dałam 1 cale jajko i dwa żółtka. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pysia · 5 lat temu
    co za brednie,nie wolno dawac foli aluminiowej do goracego bo pod wplywem goraca wydobywaja zie z tego sreberka toksyczne substancje szkodliwe dla naszego organizmu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lutman · 4 lat temu
      Więcej szczegółów proszę. Jakie szkodliwe substancje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gienio-ciastkarz · 3 lat temu
      Więcej szczegółów "pysia", skoro tak ten przepis "objeżdżasz!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 7 lat temu
    Bardzo dobry przepis, aczkolwiek trochę go zmodyfikowałem. Bez rodzynek łyżka cukru więcej moim zdaniem nie zawadzi. Masło zastąpiłem margaryną "Kasia", a jajka przed dodaniem roztrzepałem widelcem wraz z cytrynowym aromatem do ciast. Natomiast ciasto posmarowałem po wyrośnięciu (przed zarzuceniem kruszonki) samym mlekiem i jest super. Nie używałem też folii, parę grudek kruszonki oczywiście spadło, ale od czego jest tacka na okruszki ? Dodam, że to było pierwsze drożdżowe ciasto jakie upiekłem i za pierwszym razem pełen sukces. Dzięki za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 8 lat temu
    Joanno, a jaka wielkość formy do babek jest potrzebna do tych proporcji ciasta?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że forma z kominkiem o średnicy 24cm będzie odpowiednia. Ciasto po przełożeniu do formy powinno sięgać mniej więcej do połowy jej wysokości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 8 lat temu
    Pierwszy raz upiekłam ciasto drożdżowe. Udało się :) Babka pyszna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 9 lat temu
    Po raz pierwszy jakieś dwa miesiące temu upiekłam to ciasto! I wyszło. Przepis jest bardzo prosty a samo ciasto pyszne.
    A dziś poleciłam przepis jak i całą stronę na swoim blogu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    horatius · 10 lat temu
    Po raz pierwszy w dość długim już życiu upiekłem ciasto drożdżowe. Skorzystałem z tego przepisu i wyszło rewelacyjnie. Wielkie dzięki. W ramach rewanżu prześlę przepis na piernik świąteczny.
    Serdecznie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    E. · 10 lat temu
    Niestety dwa razy próbowałem i środek mi się zapada :( Może coś źle robię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patrycja · 10 lat temu
    To znowu ja chcialam tylko dodac ze upieklam juz 2 takie babki i trzecia jest w trakcie pieczenia uwazam ze jest tak prosta ze kazdemu wyjdzie jeszcze raz dziekuje.