Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek (które można pominąć) upieczone w formie keksowej z dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki. Dzieci ją uwielbiają. Najważniejsza w całej babce jest dla nich kruszonka. To ona znika z kawałka w pierwszej kolejności :). Babka idealnie pasuje na śniadanie. Jest smaczna z samym masłem lub też z konfiturą.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka, lekko ciepłego
50 g cukru
szczypta soli
2 jajka, temperatura pokojowa
60 g masła, temperatura pokojowa
100 g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
70 g mąki pszennej
60 g masła, zimnego
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze. Patrz zdjęcie pod punktem 7).
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Na końcu dodać rodzynki i ponownie wyrobić.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wariant Thermomix:
Ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
200 g mleka, lekko ciepłego
50 g cukru
szczypta soli
2 jajka, temperatura pokojowa
60 g masła, temperatura pokojowa
100 g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
70 g mąki pszennej
60 g masła, zimnego
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować formę keksową o długości 30 cm. Formę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową w środku (najlepiej złożoną dwukrotnie) tak, aby folia wystawała sporo nad formę. (Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. Folia aluminiowa zapobiega "wypadaniu" z formy kruszonki, która jest ułożona na górze).
Przygotować ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, włożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2 ½ min./pozycja INTERWAŁ.
Dodać rodzynki i ponownie zagnieść ½ min./pozycja INTERWAŁ.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż wypełni całą formę (ok. 30 minut).
W tym czasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki. (Możecie zmiksować wszystko w Thermomixie przez kilka sekund, ale tej kruszonki jest tak mało i łatwo się ją zrobi, że ja robię ją ręcznie;))
Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Ułożyć kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i ściągnąć folię. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
7 lat temu
Super przepis. Drożdżówka cudo. Wyrosła jeszcze ponad folię. Dla mnie to najlepszy przepis, do którego będę już zawsze wracać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
11 miesięcy temu
Przepyszne :) wyrosło pięknie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Andrzej T.·
2 lat temu
Wczoraj zrobiłem dodając śliwki,... Ciasto petarda, lepszego nigdy nie jadłem. Minęła doba a ja już robię ponownie drożdżówkę, tym razem w większej keksówce. Serdecznie polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
2 lat temu
Można ją zrobić z sypkich drożdży? Jakie proporcje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, można. Dałabym 10 g drożdży instant.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jacek·
3 lat temu
Zrobiłem pierwsze ciasto drożdżowe. Smaczne no i ładnie wygląda. U mnie trochę się jednak kruszy przy krojeniu. Użyłem 3 całych jajek zamiast 2. Przedłużyłem czas wyrastania ciasta do 1 godz a mimo to jeszcze ciasto sporo urosło w piekarniku, myślę nawet że za bardzo w jednej foremce(1 z 2). Używałem foremek aluminiowych jednorazowych oraz papieru do pieczenia. Chyba jednak powinna być użyta sztywna foremka lub blacha. Czy trzymać się czasu wyrastania ciasta 30 min ? Ciasto rosło 1 godz. w misce, potem przełożyłem je do foremek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
To zależy w jakiej temperaturze ciasto wyrasta. Powinno wypełnić formę i wtedy należy włożyć je do piekarnika. Od razu po wyrobieniu przełóż do foremki i poczekaj, aż podrośnie prawie do brzegu. (Bez wyrastania w misce).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota ·
4 lat temu
Ciasto wyszło super, może odrobinę za mało słodkie ale z dżemem oki. Dzięki za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
5 lat temu
A to mój wypiek, o którym piszę niżej :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
5 lat temu
Zrobiłam! To było moje pierwsze ciasto drożdżowe (do tej pory wydawało mi się, że zrobienie ciasta drożdżowego to "wyższa szkoła jazdy", więc nawet nie próbowałam) i... wyszło :) Ale z tym przepisem, jak i z wszystkimi z tej strony, zostałam "poprowadzona" przez Panią Joannę niemalże za rękę. Tak podane przepisy to ja lubię! Nie ma prawa się nie udać :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz S·
5 lat temu
Upieklem przepyszna babke, super delikatna. Zamiast masla oliwa z oliwek, bez jajek. Weganska wersja. Znacznie smaczniejsza i delikatniejsza niz ta z przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
5 lat temu
Moja ulubiona babka:) Często wracam do tego przepisu. Jest naprawdę pyszna, łatwa, szybka i tania. Wolę nawet bez kruszonki, chociaż dzieci uwielbiają. Nie wiem tylko dlaczego, babka dość szybo wysycha. Co można dodać, żeby dłużej zachowała świeżość? Może więcej jaj albo żółtek? Co Pani myśli?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
6 lat temu
Bardzo proste i pyszne ciasto. Robiłam już kilka razy wg tego przepisu i przepis trafił na listę moich ulubionych ciast. Polecam serdecznie, szczególnie dla osób, którym ciasto drożdżowe sprawia trudność.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
6 lat temu
Super przepis, dziękuję :) mam silikonową formę do babki i jest to pierwsza babka, ktora mi w tej formie wyszła, kazda inna sie zwarzyła, a ta wyszla idealnie (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
6 lat temu
Przepis rewelacyjny! Ciasto wyrosło ponad formę! Udało się! Przyznam,że nieco zmodyfikowałam przepis,dałam 1 cale jajko i dwa żółtka. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
pysia·
6 lat temu
co za brednie,nie wolno dawac foli aluminiowej do goracego bo pod wplywem goraca wydobywaja zie z tego sreberka toksyczne substancje szkodliwe dla naszego organizmu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lutman·
5 lat temu
Więcej szczegółów proszę. Jakie szkodliwe substancje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gienio-ciastkarz·
4 lat temu
Więcej szczegółów "pysia", skoro tak ten przepis "objeżdżasz!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysztof·
8 lat temu
Bardzo dobry przepis, aczkolwiek trochę go zmodyfikowałem. Bez rodzynek łyżka cukru więcej moim zdaniem nie zawadzi. Masło zastąpiłem margaryną "Kasia", a jajka przed dodaniem roztrzepałem widelcem wraz z cytrynowym aromatem do ciast. Natomiast ciasto posmarowałem po wyrośnięciu (przed zarzuceniem kruszonki) samym mlekiem i jest super. Nie używałem też folii, parę grudek kruszonki oczywiście spadło, ale od czego jest tacka na okruszki ? Dodam, że to było pierwsze drożdżowe ciasto jakie upiekłem i za pierwszym razem pełen sukces. Dzięki za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
9 lat temu
Joanno, a jaka wielkość formy do babek jest potrzebna do tych proporcji ciasta?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że forma z kominkiem o średnicy 24cm będzie odpowiednia. Ciasto po przełożeniu do formy powinno sięgać mniej więcej do połowy jej wysokości.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
9 lat temu
Pierwszy raz upiekłam ciasto drożdżowe. Udało się :) Babka pyszna :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
10 lat temu
Po raz pierwszy jakieś dwa miesiące temu upiekłam to ciasto! I wyszło. Przepis jest bardzo prosty a samo ciasto pyszne.
A dziś poleciłam przepis jak i całą stronę na swoim blogu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
horatius·
11 lat temu
Po raz pierwszy w dość długim już życiu upiekłem ciasto drożdżowe. Skorzystałem z tego przepisu i wyszło rewelacyjnie. Wielkie dzięki. W ramach rewanżu prześlę przepis na piernik świąteczny.
Serdecznie pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
E.·
11 lat temu
Niestety dwa razy próbowałem i środek mi się zapada :( Może coś źle robię.