Szybkie ciasto na maślance


Proste i ekspresowe do przygotowania ciasto na maślance. Bez żadnych dodatków, poza wiórkami kokosowymi na wierzchu. Zamiast wiórków kokosowych można użyć również migdałów w płatkach lub drobno posiekanych orzechów. Dość zwyczajne ciasto do kawy, herbaty, czy mleka. Jest słodkie, bardzo miękkie i puszyste. Po upieczeniu ciasto nasącza się śmietanką, aby było lekko wilgotne.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 450 g mąki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml maślanki, temperatura pokojowa
- 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 200 ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną (u mnie o wymiarach dna: 26x 38cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę na puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera na najniższe. Dodać mąkę na przemian z maślanką w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę maślanki, resztę mąki i resztę maślanki) mieszając chwilkę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Ciasto posypać równomiernie wiórkami kokosowymi.
- Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C). Jeśli wiórki kokosowe za szybko się przyrumienią, można przykryć ciasto folią aluminiową.
- Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Gugelhupf", Dr. Oetkera. Zmniejszyłam ilość cukru z 450g do 400g.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.