Babka cytrynowa

124 Komentarzy
Babka cytrynowa

Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn. (Masa się zwarzy. Nic nie szkodzi. Proszę kontynuować).
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka cytrynowa Babka cytrynowa Babka cytrynowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 8 lat temu
    Pięknie wygląda. Ciasto takie zwarte ale wygląda na delikatne. Zrobię na święta taką babkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 8 lat temu
    Witam,
    szukam przepisu na wilgotną babkę cytrynową z której nie zrobi się zakalec (a bywało już i tak :( ). Czy ta babka spełni moje oczekiwania?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Babka jest wilgotna. Aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem należy wmieszać tylko do połączenia się składników. Tak samo wmieszać skrórkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olcia · 9 lat temu
    Można zastąpić margarynę olejem? W jakiej ilości?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Witam serdecznie. Niestety u mnie babka wyrosła bardzo mało. co z tego, że w smaku dobra skoro całościowo był to zakalec :( Czy dwie cytryny to nie za dużo? Moja Mama do babki daje tylko pół. twoja babka na zdjęciu wygląda wspaniale. Co u mnie mogło pójść nie tak? Piekłam w silikonowej foremce, ale mojej bratowej babka (co prawda piaskowa) wyrosła ponad formę, też silikonową). Liczę na podpowiedź.Życzę wszystkim radosnych i rodzinnych świąt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 10 lat temu
    Ja nie dodawałem skórki z cytryny, ale na jak juz cale ciasto zmikswalem to dodalem jednego banana pokrojnego na małe kawałeczki i jeszcze raz zmiksowałem :) ciasto było cudowne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paula · 10 lat temu
    Witam,
    chciałam zapytać, czy z tego przepisu mogę upiec małe babeczki?
    Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań?

    Z góry dziękuję za odpowiedź!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    milena · 11 lat temu
    z racji późnej godziny nie chciałam zbytnio hałasować mikserem i ubiłam całe jaja z cukrem, a potem mieszając`łopatką` dodawała na przemian sok z cytryny,mąkę z proszkiem i rozpuszczoną wcześniej margarynę.ciasto miało idealna konsystencję i nawet surowe było palce lizać. teraz się piecze :)
    Lubię tą stronę, dzięki Pani przepisom nie potrzebuję zbierać przypadkowych karteczek z przepisami.
    Ja swoją przygodę z pieczeniem rozpoczełam jakieś 11lat(wtedy 17) temu od strucli z makiem-o dziwo się udała :)
    POzdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bernadeta · 11 lat temu
    PYCHAAAAAA !!! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzka · 11 lat temu
    Babka cytrynowa wyszła bardzo dobra. Zamiast kandyzowanej skórki cytryny utarłam świeżą, ponieważ jej akurat nie miałam, ale i tak wyszła bardzo smaczna na
    Wielkanoc ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Bardzo smaczna babka, wilgotna a zarazem pulchna. Łatwa i szybka w wykonaniu . Serdecznie polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 11 lat temu
    Babka wyszła idealnie. Jest naprawdę prosta, a jaka smaczna ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    kurcze- robilam ją dzisiaj według przepisu i mi nie wyrosła :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 11 lat temu
    joasiu - czy babkę można upiec w tortownicy 26cm z kominem? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, można.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 3 lat temu
        Ile minut wówczas piec? Wiem że krócej ale ile dokładnie?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Na oko nie mogę dokładnie podać ;) Jak się ładnie przyrumieni, to trzeba sprawdzić wykałaczką. Jak będzie sucha to jest upieczone. Szacuję, że w okolicach 40 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    victoria · 12 lat temu
    a trzeba dodawać kandyzowaną skórkę ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 12 lat temu
    dodajecie całe jajka czy tylko żółtka a na końcu pianę-pytam bo jak w innym przepisie dodałam całe jajka to ciasto się zważyło i wyszedł zakalec proszę o podpowiedź
    pozdrawiam :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Całe jajka. To nic, jeśli ciasto będzie wyglądać na zwarzone. Po upieczeniu będzie wszystko dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    witam chciałam zrobić sobie takie małe babeczki do koszyka czy ten przepis się nadaje na 6 takich średnich babeczek takich do święcenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Mam pytanie czy tą babkę (lub jakąś inną) można upiec w formie na mufinki (12 szt.) aby powstały takie mini babeczki np. do koszyczka wielkanocnego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 12 lat temu
    niestety nie wyszła, specjalnie kupiłam formę do babki. piekłam ponad godzinę 175-180 stopni, od dołu i góry zbyt mocno się przypiekła a sam środek był jeszcze surowy. Wypieczone brzegi były całkiem smaczne więc następnym razem upiekę ją w keksówce. bałam sie ze w takiej glebokiej formie ciasto nie upiecze sie w środku i sie nie pomylilam. Jaka na to rada?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Agato a jaką formę na babkę kupiłaś? taką z kominkiem jak moja, czy bez? Myślę, że to może mieć znaczenie. Najlepsza jest forma z kominkiem. Odpada niebezpieczeństwo, że środek się nie dopiecze. Nawet w tortownicy łatwiej byłoby ją upiec, niż w wysokiej formie bez kominka.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agata · 8 lat temu
        No właśnie moja forma jest bez komina, dopiero teraz zwróciłam uwagę na Twoje zdjęcie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    azucena · 12 lat temu
    Prosta orzeźwiająca przepyszna, świetna na nieplanowane przyjście rodziny ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Zrobiłam dwa dni temu i wypiekła się świetnie. Niestety dodałam 1 cytrynę mniej i trochę aromatu migdałowego i wyszła bardziej migdałowa :s, ale przepis super, smakował wszystkim. Najważniejsze, że ta babka nie wyszła mi sucha. Polecam przepis :)