Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej
300g cukru
250g masła lub margaryny
6 jajek (rozmiar M)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn. (Masa się zwarzy. Nic nie szkodzi. Proszę kontynuować).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Babka jest wilgotna. Aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem należy wmieszać tylko do połączenia się składników. Tak samo wmieszać skrórkę.
Witam serdecznie. Niestety u mnie babka wyrosła bardzo mało. co z tego, że w smaku dobra skoro całościowo był to zakalec :( Czy dwie cytryny to nie za dużo? Moja Mama do babki daje tylko pół. twoja babka na zdjęciu wygląda wspaniale. Co u mnie mogło pójść nie tak? Piekłam w silikonowej foremce, ale mojej bratowej babka (co prawda piaskowa) wyrosła ponad formę, też silikonową). Liczę na podpowiedź.Życzę wszystkim radosnych i rodzinnych świąt.
Ja nie dodawałem skórki z cytryny, ale na jak juz cale ciasto zmikswalem to dodalem jednego banana pokrojnego na małe kawałeczki i jeszcze raz zmiksowałem :) ciasto było cudowne :)
z racji późnej godziny nie chciałam zbytnio hałasować mikserem i ubiłam całe jaja z cukrem, a potem mieszając`łopatką` dodawała na przemian sok z cytryny,mąkę z proszkiem i rozpuszczoną wcześniej margarynę.ciasto miało idealna konsystencję i nawet surowe było palce lizać. teraz się piecze :)
Lubię tą stronę, dzięki Pani przepisom nie potrzebuję zbierać przypadkowych karteczek z przepisami.
Ja swoją przygodę z pieczeniem rozpoczełam jakieś 11lat(wtedy 17) temu od strucli z makiem-o dziwo się udała :)
POzdrawiam
Babka cytrynowa wyszła bardzo dobra. Zamiast kandyzowanej skórki cytryny utarłam świeżą, ponieważ jej akurat nie miałam, ale i tak wyszła bardzo smaczna na
Wielkanoc ;-)
Na oko nie mogę dokładnie podać ;) Jak się ładnie przyrumieni, to trzeba sprawdzić wykałaczką. Jak będzie sucha to jest upieczone. Szacuję, że w okolicach 40 minut.
dodajecie całe jajka czy tylko żółtka a na końcu pianę-pytam bo jak w innym przepisie dodałam całe jajka to ciasto się zważyło i wyszedł zakalec proszę o podpowiedź
pozdrawiam :-)
niestety nie wyszła, specjalnie kupiłam formę do babki. piekłam ponad godzinę 175-180 stopni, od dołu i góry zbyt mocno się przypiekła a sam środek był jeszcze surowy. Wypieczone brzegi były całkiem smaczne więc następnym razem upiekę ją w keksówce. bałam sie ze w takiej glebokiej formie ciasto nie upiecze sie w środku i sie nie pomylilam. Jaka na to rada?
Agato a jaką formę na babkę kupiłaś? taką z kominkiem jak moja, czy bez? Myślę, że to może mieć znaczenie. Najlepsza jest forma z kominkiem. Odpada niebezpieczeństwo, że środek się nie dopiecze. Nawet w tortownicy łatwiej byłoby ją upiec, niż w wysokiej formie bez kominka.
Zrobiłam dwa dni temu i wypiekła się świetnie. Niestety dodałam 1 cytrynę mniej i trochę aromatu migdałowego i wyszła bardziej migdałowa :s, ale przepis super, smakował wszystkim. Najważniejsze, że ta babka nie wyszła mi sucha. Polecam przepis :)