Babka cytrynowa
Ocena użytkowników: 5 / 5







Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.
Składniki:
Ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 300g cukru
- 250g masła lub margaryny
- 6 jajek (rozmiar M)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn. (Masa się zwarzy. Nic nie szkodzi. Proszę kontynuować).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
- Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pięknie wygląda. Ciasto takie zwarte ale wygląda na delikatne. Zrobię na święta taką babkę
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam,
szukam przepisu na wilgotną babkę cytrynową z której nie zrobi się zakalec (a bywało już i tak :( ). Czy ta babka spełni moje oczekiwania?- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Babka jest wilgotna. Aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem należy wmieszać tylko do połączenia się składników. Tak samo wmieszać skrórkę.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można zastąpić margarynę olejem? W jakiej ilości?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam serdecznie. Niestety u mnie babka wyrosła bardzo mało. co z tego, że w smaku dobra skoro całościowo był to zakalec :( Czy dwie cytryny to nie za dużo? Moja Mama do babki daje tylko pół. twoja babka na zdjęciu wygląda wspaniale. Co u mnie mogło pójść nie tak? Piekłam w silikonowej foremce, ale mojej bratowej babka (co prawda piaskowa) wyrosła ponad formę, też silikonową). Liczę na podpowiedź.Życzę wszystkim radosnych i rodzinnych świąt.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja nie dodawałem skórki z cytryny, ale na jak juz cale ciasto zmikswalem to dodalem jednego banana pokrojnego na małe kawałeczki i jeszcze raz zmiksowałem :) ciasto było cudowne :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam,
chciałam zapytać, czy z tego przepisu mogę upiec małe babeczki?
Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań?
Z góry dziękuję za odpowiedź!- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.z racji późnej godziny nie chciałam zbytnio hałasować mikserem i ubiłam całe jaja z cukrem, a potem mieszając`łopatką` dodawała na przemian sok z cytryny,mąkę z proszkiem i rozpuszczoną wcześniej margarynę.ciasto miało idealna konsystencję i nawet surowe było palce lizać. teraz się piecze :)
Lubię tą stronę, dzięki Pani przepisom nie potrzebuję zbierać przypadkowych karteczek z przepisami.
Ja swoją przygodę z pieczeniem rozpoczełam jakieś 11lat(wtedy 17) temu od strucli z makiem-o dziwo się udała :)
POzdrawiam- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.PYCHAAAAAA !!! :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Babka cytrynowa wyszła bardzo dobra. Zamiast kandyzowanej skórki cytryny utarłam świeżą, ponieważ jej akurat nie miałam, ale i tak wyszła bardzo smaczna na
Wielkanoc ;-)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo smaczna babka, wilgotna a zarazem pulchna. Łatwa i szybka w wykonaniu . Serdecznie polecam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Babka wyszła idealnie. Jest naprawdę prosta, a jaka smaczna ;-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.kurcze- robilam ją dzisiaj według przepisu i mi nie wyrosła :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.joasiu - czy babkę można upiec w tortownicy 26cm z kominem? :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile minut wówczas piec? Wiem że krócej ale ile dokładnie?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na oko nie mogę dokładnie podać ;) Jak się ładnie przyrumieni, to trzeba sprawdzić wykałaczką. Jak będzie sucha to jest upieczone. Szacuję, że w okolicach 40 minut.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a trzeba dodawać kandyzowaną skórkę ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie trzeba.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.dodajecie całe jajka czy tylko żółtka a na końcu pianę-pytam bo jak w innym przepisie dodałam całe jajka to ciasto się zważyło i wyszedł zakalec proszę o podpowiedź
pozdrawiam :-)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Całe jajka. To nic, jeśli ciasto będzie wyglądać na zwarzone. Po upieczeniu będzie wszystko dobrze.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.witam chciałam zrobić sobie takie małe babeczki do koszyka czy ten przepis się nadaje na 6 takich średnich babeczek takich do święcenia?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie czy tą babkę (lub jakąś inną) można upiec w formie na mufinki (12 szt.) aby powstały takie mini babeczki np. do koszyczka wielkanocnego?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Marto tak, tylko należy je piec krócej ok. 20 minut.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.niestety nie wyszła, specjalnie kupiłam formę do babki. piekłam ponad godzinę 175-180 stopni, od dołu i góry zbyt mocno się przypiekła a sam środek był jeszcze surowy. Wypieczone brzegi były całkiem smaczne więc następnym razem upiekę ją w keksówce. bałam sie ze w takiej glebokiej formie ciasto nie upiecze sie w środku i sie nie pomylilam. Jaka na to rada?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Agato a jaką formę na babkę kupiłaś? taką z kominkiem jak moja, czy bez? Myślę, że to może mieć znaczenie. Najlepsza jest forma z kominkiem. Odpada niebezpieczeństwo, że środek się nie dopiecze. Nawet w tortownicy łatwiej byłoby ją upiec, niż w wysokiej formie bez kominka.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.No właśnie moja forma jest bez komina, dopiero teraz zwróciłam uwagę na Twoje zdjęcie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Prosta orzeźwiająca przepyszna, świetna na nieplanowane przyjście rodziny ;-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam dwa dni temu i wypiekła się świetnie. Niestety dodałam 1 cytrynę mniej i trochę aromatu migdałowego i wyszła bardziej migdałowa :s, ale przepis super, smakował wszystkim. Najważniejsze, że ta babka nie wyszła mi sucha. Polecam przepis :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się