Babka cytrynowa
Ocena użytkowników: 5 / 5







Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.
Składniki:
Ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 300g cukru
- 250g masła lub margaryny
- 6 jajek (rozmiar M)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn. (Masa się zwarzy. Nic nie szkodzi. Proszę kontynuować).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
- Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wiecie dlaczego niektórym wychodzi zakalec? Myślę, że przyczyna w brytfannie. Ja pieklam w waskiej keksowce bo nie mam formy dla babek tej z kominem ( jeszcze:) ) Gdy blaszka jest szeroka srodek piecze sie dużej i czasem sie nie dopiecze, a boki ciasta juz się przypalaja.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z pewnym wachaniem przystapilam do wypieku. Udala się znakomicie. Piec : 175 ° i 50 minut. Dałam zwyklego cukru i pół na pół masła i margaryny. Cukier rozpuści się gdy po kolei wbija się jajka. Każde jajko ubijalam 2 minuty. Masa robila się coraz bardziej puszysta. To że masa się zetnie nic nie szkodzi:))
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Od pewnego czasu miałam ochotę na babkę cytrynową. Ta jest idealna. Super przepis. Oczywiście po dodaniu cytryny się "zważyła" ale wiadomo, że babce to nie szkodzi. Ja piekłam w temp. 175 stopni i 50 minut . Przed wyłączeniem piekarnika - test patyczkiem. Jest puszysta i bardzo smaczna.
- {"set":null,"list":{"4":3,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety moja babka również nie wyszła. Robiłam wszystko według przepisu a po dodaniu cytryny i jajek stała się tragedia i straciłam jedynie nerwy, czas i pieniądze. Nie polecam.
- {"set":null,"list":{"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Należało kontynuować. Masło z dużą ilością jajek, a do tego sok z cytryny zawsze się zwarzy.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po dodaniu mąki masa przybiera piękna jednolitą konsystencję
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Potwierdzam. Masło z cukrem i jajkiem po dodaniu soku z cytryny wyglądało jak zsiadłe mleko, ale ( bo zawsze jakieś musi być ) po stopniowym dodaniu mąki z proszkiem do pieczenia wygładziła się i do formy przelewałem już gęsta, gładką masę. Teraz czekam aż się upiecze.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie jestem fanką babek i upiekłam tę ze względu na to, że mama chciała zjeść babkę w swieta. Okazała się absolutnie przepyszna, wilgotna i cudnie cytrynowa. Dziękuję 💜
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moja babka wyszła mokra w środku czyli chyba z zakalcem
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam! Pierwszy raz korzystam z tego przepisu i moja babeczka musiała posiedzieć w piekarniku trochę dłużej niż wg przepisu. Faktycznie mocno się spieka u góry i długo dochodzi do siebie w środku, ale wyszła przepyszna! Dziękuję za pomoc w święta i życzę dużo zdrowia! 🌼
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję ślicznie i wzajemnie :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Babka pyszna :) Upiekłam już trzy i za każdym razem wyszła idealnie.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Świetny przepis! Jedna babkę robiłam w formie z kominem, drugą bez. Pierwsza wyszła fenomenalna. Druga równie dobra, ale musiała dłużej posiedzieć w piekarniku. Jeśli postępuje się zgodnie z przepisem, sukces murowany!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis :)
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Okropna. szkoda czasu i kasy na skladniki .przepis nietrafny
- {"set":null,"list":{"2":2,"7":3,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mi za pierwszym razem wyszła znakomita właśnie piekę drugi raz zobaczę jak wyjdzie 😁😁😁
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszła genialna! A to moja pierwsza babka :) Bardzo pulchna i smaczna. Osobiście wolę mniej słodkie wypieki, więc następnym razem dam mniej cukru. Szybki i prosty przepis.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Beznadziejny przepis. :( Po dodaniu soku z cytryny masa się rozwarstwia. Musiałam ratować swoimi sposobami i na nowo tworzyć emulsję... Znajomość chemii się przydała... Myślę, że zamiast soku z cytryny lepiej było by dodać kilka kropel ekstraktu waniliowego lub z pomarańczy...
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":1,"4":0,"5":0,"6":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie ma żadnego znaczenia, że ciasto się rozwarstwi/ zwarzy po dodaniu soku z cytryny. Nie ma to wpływu na efekt końcowy ciasta. To jest normalne, że sok z cytryny ścina masę jajeczną.
- {"set":null,"list":{"2":4,"4":1,"3":0,"5":0,"6":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dokladnie .przepis jest niesprawdzony .szkoda kasy na skladniki i czasu ☹
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie dokładnie to samo się stało 😢I niestety wyszedł zakalec
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Już kolejny przepis z twojej strony mi nie wychodzi. Duzo pieke i potrafie piec( opinia innych :) ) ale ta babk to akos dramat.Wszytsko zgodnie z przepisem, a po 50 minutach spieczona z wierzchu a w srodku jak jogurt, moglam łyżką wyjadac. Wstawiłam na wiecej minut to zaczęło się z niej wylewać. Siedzi w piekarniku, jak nie wyjdzie to juz nawet na Twoją strone nie wejde.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Coś nie tak z tym przepisem wszystko wg receptury A i tak zakalec:(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.U mnie to samo
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.I mi również wyszedł zakalec.... Z góry babka bardzo mocno przypieczona z dołu blada . Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie powinna być blada. Może za wysoko szyna w piekarniku ustawiona, albo grzałka dolna za słabo grzeje.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszedł zakalec
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dzisiaj zrobiłam ta babkę cytrynową,chociaż z tego przepisu już wcześniej korzystałam,zawsze dobrze wypieczona Mi wychodzi. Palce lizać. Z tym,że Ja piekę ok.60 minut w 150 stopniach.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Powiem tak... jeszcze tak wielki zakalec mi nigdy nie wyszedl... ciasto sie cale rizwarstwilo w trakcie dodawania soku z cytryny i tylko zmarnowalam skladniki. Bardzo rozczarowana bo mialo byc w gosci - dobrze ze je rozkroilam bo bylby mega wstyd...
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Aniu moze gdzies popelnilas jakis blad, moze za krotko ucieralas. Ja pieke ja juz 3 raz i jest przecudna i przepyszna. Wszystko ucieram robotem kuchennym jakies 20 minut, masa z margaryny cukru i bialej jest u mnie bielutka. Potem dodaje make i mieszam tylko do polaczenia skladnikow. Pieke jak w przepisie. Palce lizac.
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się