Ciasto marchewkowe z polewą serową


Marchewkowe ciasto z nutą bananowo- orzechową. Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo łatwe. Nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki należy wymieszać tylko łyżką. Prościej już się nie da ;). Ciasto jest wilgotne, soczyste, bardzo smaczne, a polewa serowa idealnie do niego pasuje.
Składniki:
Ciasto:
- 175g marchewki (potrzebne są 2 nieduże marchewki)
- 55g orzechów włoskich
- 170g cukru
- 3 jajka
- 175ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 2 dojrzałe banany
- 280g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa serowa:
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- 110g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Banany rozgnieść widelcem na papkę.
- Do dużej miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, marchewki, banany, orzechy, mąkę, szczyptę soli, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10- 15 minut w formie, następnie odwrócić, ściągnąć papier do pieczenia i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Serek utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ciasto. (Część polewy wycisnęłam przez szprycę z małą, okrągłą końcówką). Ciasto wstawić do lodówki.
Uwaga:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen. Die 100 besten Rezepte". Lesley Mackley.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.