Sernik kajmakowo- orzechowy z jabłkami

55 Komentarzy
Sernik kajmakowo- orzechowy z jabłkami

Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłek, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo, a jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Z pewnością pasowałyby również gruszki. Cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków smak sernika wciąż pozostaje na pierwszym miejscu.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub Quarku, temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 120 ml soku jabłkowego (np. z kartonu), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37 g)

Dodatkowo:

  • ok. 300 g jabłek (1½- 2 sztuki)
  • ok. 400 g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Dno tortownicy wykleić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

2

  1. W tym czasie jabłka umyć, osuszyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
  2. Na podpieczonym spodzie rozsmarować połowę masy krówkowej. (Masę krówkową można rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.

3

  1. Przygotować masę serową: Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Na końcu wsypać budyń w proszku i wlać sok jabłkowy. Zmiksować do połączenia.
  2. Masę serową wylać na jabłka.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  4. Na wierzchu sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.

4

  1. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik kajmakowo- orzechowy z jabłkami Sernik kajmakowo- orzechowy z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Martyno[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 11 lat temu
    mam pytanie ,czy dajac ser z wiaderka tez dodajemy 150g cukru ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kamilo[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 11 lat temu
    a czy można byłoby zwiększyć liczbę składników na 1 kg sera?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 12 lat temu
    Przepyszny! Kupiłam za twarde jabłka więc je ukarmelizowałam dzięki czemu były mięciutkie i słodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Świetny przepis, sernik wlasnie lezakuje w lodowce i czeka do jutra :) nieco urozmaicilam go, dodajac kawalki czekolady do masy serowej, spod zrobilam lekko kakaowy, a wierzch ozdobilam wiorkami z czekolady, prazonymi orzechami wloskimi i migdalami, pycha !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Muszę dodać ze upiekłam wczoraj drugi raz rozdałam znajomym i zrobił furorę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Zrobiłam .Pycha i co ważne robi się go bardzo szybko :) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Agato[/b] budyń (proszek) prosto z opakowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 12 lat temu
    Przymierzam się do upieczenia tego ciasta, ale mam jedną wątpliwość: czy do masy serowej wsypujemy sam budyń (proszek) czy przygotowujemy go z mlekiem i dodajemy taką masę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olga · 12 lat temu
    Ciasto jest bardzo pyszne, zrobiłam i zrobię jeszcze raz :) co więcej jest dosyć szybkie i proste. Teraz nawet zastanawiam się czy nie dodać wiśni w gęstym syropie na wierzch zamiast krówki. Sernik naprawdę bardzo oryginalny jest:))) Co za wspaniała strona:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudynas · 12 lat temu
    sernik naprawdę przepyszny ! udaje się znakomicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 13 lat temu
    Sernik naprawdę pyszny i bardzo latwy w przygotowaniu. Wszyscy zachwalali. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszkaww · 14 lat temu
    Uwielbiam ten sernik i polecam go każdemu - jest przepyszny i pięknie pachnie ! Masa krówkowa , jabłka i ser - super na ciepło do kawy. Ten przepis był rozchwytywany przez każdego kto spróbował kawałeczek !!! Polecam na ciepło do kawy - rewelacja !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    johanna · 14 lat temu
    sernik wyszedł naprawdę pyszny.jedyne co mogłabym dodać to większa pojemność masy krówkowej,bo ja dałam puszkę 400 g i trochę było jej za mało na cieście.Ale ciasto wszystkim smakowało.Pychotka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Katarynko[/b] życzę udanych Walentynek i smacznego :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    katarynka · 14 lat temu
    Wlasnie wylaczylam piekarnik, caly dom pachnie oblednie, bedziemy mieli slodkie Walentynki... Nigdy nie wpadlam na pomysl polaczenia szarlotki z sernikiem, a to moje dwa ulubione ciasta, dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    smaczek · 14 lat temu
    To cistoo musi być przepyyszne ... Dzisiaj je wyprubujee :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flusso · 14 lat temu
    Ojej, ojej nadgryzłam monitor!!! Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cukrowa wróżka · 14 lat temu
    przeeeeeeepyszne połączenie! no i to w serniku na dodatek..