Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłek, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo, a jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Z pewnością pasowałyby również gruszki. Cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków smak sernika wciąż pozostaje na pierwszym miejscu.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
szczypta soli
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka lub Quarku, temperatura pokojowa
150 g cukru
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
120 ml soku jabłkowego (np. z kartonu), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37 g)
Dodatkowo:
ok. 300 g jabłek (1½- 2 sztuki)
ok. 400 g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Dno tortownicy wykleić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
W tym czasie jabłka umyć, osuszyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować połowę masy krówkowej. (Masę krówkową można rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.
Przygotować masę serową: Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Na końcu wsypać budyń w proszku i wlać sok jabłkowy. Zmiksować do połączenia.
Masę serową wylać na jabłka.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Na wierzchu sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.
Świetny przepis, sernik wlasnie lezakuje w lodowce i czeka do jutra :) nieco urozmaicilam go, dodajac kawalki czekolady do masy serowej, spod zrobilam lekko kakaowy, a wierzch ozdobilam wiorkami z czekolady, prazonymi orzechami wloskimi i migdalami, pycha !
Przymierzam się do upieczenia tego ciasta, ale mam jedną wątpliwość: czy do masy serowej wsypujemy sam budyń (proszek) czy przygotowujemy go z mlekiem i dodajemy taką masę?
Ciasto jest bardzo pyszne, zrobiłam i zrobię jeszcze raz :) co więcej jest dosyć szybkie i proste. Teraz nawet zastanawiam się czy nie dodać wiśni w gęstym syropie na wierzch zamiast krówki. Sernik naprawdę bardzo oryginalny jest:))) Co za wspaniała strona:)
Uwielbiam ten sernik i polecam go każdemu - jest przepyszny i pięknie pachnie ! Masa krówkowa , jabłka i ser - super na ciepło do kawy. Ten przepis był rozchwytywany przez każdego kto spróbował kawałeczek !!! Polecam na ciepło do kawy - rewelacja !!!!
sernik wyszedł naprawdę pyszny.jedyne co mogłabym dodać to większa pojemność masy krówkowej,bo ja dałam puszkę 400 g i trochę było jej za mało na cieście.Ale ciasto wszystkim smakowało.Pychotka :)
Wlasnie wylaczylam piekarnik, caly dom pachnie oblednie, bedziemy mieli slodkie Walentynki... Nigdy nie wpadlam na pomysl polaczenia szarlotki z sernikiem, a to moje dwa ulubione ciasta, dziekuje.