Sernik kajmakowo- orzechowy z jabłkami

Pyszny sernik z małymi kawałkami jabłka, nutą karmelu i orzechami. Mogłoby się tak wprawdzie wydawać, ale masa krówkowa wcale nie jest dominująca. Jest jej niedużo i jej smak jest delikatnie wyczuwalny. Dodatkowo do środka dodałam kawałki jabłek. Pasowałyby z pewnością również i gruszki. Do tego jeszcze cały sernik posypany jest posiekanymi orzechami. Pomimo tylu dodatków ciągle smak sernika stoi na pierwszym miejscu. Bardzo smaczny, polecam.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 70g cukru
- 100g masła lub margaryny
- 200g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 750g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub Quark
- 150g cukru
- 4 jajka
- 120ml soku jabłkowego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na ½ litra mleka)
Dodatkowo:
- ok. 300g jabłek (1,5- 2 sztuki)
- 400- 500g masy krówkowej (orzechowej lub kajmak bez dodatków)
- garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz). Dno wykleić kruchym ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
- W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
- Na podpieczonym spodzie rozsmarować pół puszki masy krówkowej (Rozsmarować od razu na ciepłym cieście. Od ciepła masa krówkowa zmięknie i będzie się łatwo rozprowadzać). Na masie krówkowej rozłożyć kawałki jabłek.
- Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć mikserem z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Na końcu dodać budyń i sok jabłkowy.
- Masę serową wyłożyć na jabłka.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
- Na górze sernika rozsmarować pozostałą masę krówkową i posypać orzechami.
- Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 75 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.