Ciasto to nazwałam "ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Odstawić na bok. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej ubijając na wysokich obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Na końcu wmiksować stopniowo dżem.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
właśnie to ciasto jest moim ulubionym jak mam coś zrobić na szybko, zawsze wilgotne, a dżem jest tu właśnie kluczowym składnikiem, mam zwiększoną ilość składników u nas ciasta musi być dużo.
Ciasto pycha :)
Użyłam mniej dżemu - jaki miałam słoik, tyle wpakowałam - ok. 300 gr. i wyszło.
Dżem porzeczkowy, trochę pesteczki wyczuwalne, więc następnym razem spróbuję z innych owoców.
U mnie musiało się piec godzinę i 15 min., pewnie taki mam piekarnik.
Ciasto nie jest za słodkie - mnie to bardzo pasuje.
Ogólnie - znalazłam sposób na zużycie dżemów, których fanką nie jestem i nie wiedziałam co zrobić z zapasami :))
Wielkie dzięki za przepis :)
ja właśnie czekam na mój wypiek, zobaczymy co z niego wyjdzie hehe ponieważ włożyłam je do piekarnika i po chwili uświadomiłam sobie że nie dodałam przyprawy do piernika i była szybka akcja z przelewaniem, mieszaniem i ponownie do piekarnika:/ ehh
wyszło naprawdę super, ja dodałam orzechy włoskie i na drugi raz dodam więcej cukru bo jest za mało słodkie, chyba że się doda grubą warstwę rozpuszczonej czekolady na wierzch ( ja tak zrobiłam, żeby uratować ciasto). Zniknęło od razu! :)
re-we-la-cja! nie przeszkodził nawet fakt, że w momencie gdy surowe ciasto wylądowało wygodnie w foremce uświadomiłam sobie, że nie dodałam dżemu! więc z powrotem ciasto z foremki do miski plus dżem, wymieszałam i znów do foremki;) polecam ;)
[b]Aniu[/b] przy takich ciastach należy postępować jak przy babkach. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło, cukier i jajka powinny być dobrze ubite. Natomiast mąka wymieszana z resztą składników należy mieszać na małych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
Wygląda wyśmienicie.
I zapewne tak smakuje.
Muszę wypróbować skoro wilgotny...
Uwielbiam takie!
Jeszcze tu do Was Dziewczyny wrócę jak upiekę a póki co pozdrawiam serdecznie :lol:
[b]Anno[/b] nie piekłam z powidłami, ale myślę, że możesz spróbować. Powinien być słoik, ale jeśli jest mniej to nic nie szkodzi. Nie wiem ile masz tych powideł. Im więcej tym ciasto wilgotniejsze.