Wilgotne ciasto piernikowe

72 Komentarzy
Wilgotne ciasto piernikowe

Ciasto to nazwałam "ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.

Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:

Ciasto:

  • 125 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (50% zawartość kakao)
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Odstawić na bok. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej ubijając na wysokich obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Na końcu wmiksować stopniowo dżem.
  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
  5. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Wilgotne ciasto piernikowe Wilgotne ciasto piernikowe Wilgotne ciasto piernikowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martyna · 11 lat temu
    ja nie dodaję dżemu ponieważ ja mam pomysł żeby to ciasto posmarować nutellą i na bokach położyć żelki lub jakieś owoce polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 11 lat temu
    Jak myślicie. Lepszy będzie dżem czy powidła wiśniowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 12 lat temu
    A może być polewa tofii czy to nie pasuje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    właśnie to ciasto jest moim ulubionym jak mam coś zrobić na szybko, zawsze wilgotne, a dżem jest tu właśnie kluczowym składnikiem, mam zwiększoną ilość składników u nas ciasta musi być dużo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 12 lat temu
    Czy dadanie dżemu do ciasta jest konieczne? Nie można go przekroić i posmarować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mniam · 12 lat temu
    Ciasto pycha :)
    Użyłam mniej dżemu - jaki miałam słoik, tyle wpakowałam - ok. 300 gr. i wyszło.
    Dżem porzeczkowy, trochę pesteczki wyczuwalne, więc następnym razem spróbuję z innych owoców.
    U mnie musiało się piec godzinę i 15 min., pewnie taki mam piekarnik.
    Ciasto nie jest za słodkie - mnie to bardzo pasuje.
    Ogólnie - znalazłam sposób na zużycie dżemów, których fanką nie jestem i nie wiedziałam co zrobić z zapasami :))
    Wielkie dzięki za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 12 lat temu
    ja właśnie czekam na mój wypiek, zobaczymy co z niego wyjdzie hehe ponieważ włożyłam je do piekarnika i po chwili uświadomiłam sobie że nie dodałam przyprawy do piernika i była szybka akcja z przelewaniem, mieszaniem i ponownie do piekarnika:/ ehh
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 13 lat temu
    wyszło naprawdę super, ja dodałam orzechy włoskie i na drugi raz dodam więcej cukru bo jest za mało słodkie, chyba że się doda grubą warstwę rozpuszczonej czekolady na wierzch ( ja tak zrobiłam, żeby uratować ciasto). Zniknęło od razu! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kochamfistaszki · 13 lat temu
    re-we-la-cja! nie przeszkodził nawet fakt, że w momencie gdy surowe ciasto wylądowało wygodnie w foremce uświadomiłam sobie, że nie dodałam dżemu! więc z powrotem ciasto z foremki do miski plus dżem, wymieszałam i znów do foremki;) polecam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 13 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź. Jutro będę próbować :) Mam nadzieję, że wyjdzie :)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Aniu[/b] przy takich ciastach należy postępować jak przy babkach. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło, cukier i jajka powinny być dobrze ubite. Natomiast mąka wymieszana z resztą składników należy mieszać na małych obrotach miksera tylko do połączenia składników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    moje ciasto wyszło bardzo zbite w środku.. jakby zakalec w całym cieście ;( co może być tego przyczyną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 13 lat temu
    Wygląda wyśmienicie.
    I zapewne tak smakuje.
    Muszę wypróbować skoro wilgotny...
    Uwielbiam takie!
    Jeszcze tu do Was Dziewczyny wrócę jak upiekę a póki co pozdrawiam serdecznie :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Anno[/b] nie piekłam z powidłami, ale myślę, że możesz spróbować. Powinien być słoik, ale jeśli jest mniej to nic nie szkodzi. Nie wiem ile masz tych powideł. Im więcej tym ciasto wilgotniejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna. · 14 lat temu
    Mogę dodać powidła zamiast dżemu?
    I jeśli dodam mniej niż słoiczek, będzie suchy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 15 lat temu
    I upiekłam :-) W smaku dobry i co najważniejsze, nie jest za suchy. Ale troszeczkę brakuje mi w nim miodu i bakalii.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 15 lat temu
    [b]Myniolinko [/b] dokładnie, chcę zdążyć do Świąt :-* , a siostra na mnie jeszcze naciska, bo uwielbia pierniki ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myniolinka · 15 lat temu
    najważniejsze, że wilgotne! nie cierpię suchych pierników.. z przepisu nie omieszkam skorzystać :)
    pozdrawiam :)

    ps. testuj te pierniki bo Święta tuż tuż i będzie jak znalazl :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cezonia · 15 lat temu
    I co ja biedna mam zrobić jak mój mąż nie lubi piernika ?
    (Jeść sama w kącie :D )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka. · 15 lat temu
    zawsze wykorzystuję dżem! ;] wtedy ciasto jest niebywałe w smaku. a Twoje wygląda naprawdę kusząco ;]