Ciasto czereśniowe z serem


Bardzo oryginalne, pół kakaowe i pół sernikowe ciasto ze słodkimi czereśniami. Smaczne, eleganckie i nietrudne w przygotowaniu.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 250 g masła (lub margaryny)
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Massa serowa:
- 70 g masła (lub margaryny)
- 140 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 60g skrobi ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
Dodatkowo:
- ok. 600 g świeżych czereśni (można użyć również czereśni lub wiśni ze słoika)
Sposób przygotowania:
- Czereśnie umyć i osuszyć. Ok. 24 sztuk z szypułkami odłożyć na bok. Pozostałe wypestkować i przekroić na pół. (Wiśnie ze słoika odsączyć na sitku).
- Przygotować ciasto. W miseczce wymieszać makę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać mąkę z kakao.
- Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.(Dno formy, w której piekłam, bez ramy, ma wymiar 38 x 25 cm).
- Na cieście ułożyć połówki czereśni.
- Przygotować masę serową. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, budyń w proszku i twaróg. Białka ubić osobno na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć na czereśnie. Odłożone czereśnie z szypułkami ułożyć na masie serowej w równych odstępach tak, aby każdy kawałek ciasta miał jedną czereśnię.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu włożyć do lodówki.
Uwaga:
- Jeśli chcemy, aby ser w góry pozostał jasny, to po ok. 30- 40 minutach należy przykryć ciasto z góry folią aluminiową.
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Versunkene Kuchen”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.