Jeden z ulubionych, klasycznych, niemieckich tortów znanych obecnie na całym świecie. Tort Szwarcwaldzki składa się z czekoladowego biszkoptu, nasączonego wódką wiśniową, przełożonego wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną. Mieszkając w Bawarii, nie mogę pominąć tak popularnego i smacznego tortu.
Składniki:
Biszkopt:
140g kuwertury lub czekolady gorzkiej
75g masła
6 jajek
180g cukru
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, soku nie wylewać)
500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (= 40g)
2 łyżki cukru
100ml wódki wiśniowej (Kirschwasser lub wiśniówki)
ok. 150g gotowych wiórków/ płatków czekoladowych lub startej na tarce o dużych oczkach czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną kuwerturę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodny biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 500ml soku z wiśni. (Gdyby było za mało, uzupełnić wodą).
Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilę gotować (ok. 1 minuty), mieszając, aż powstanie kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać 50ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki).
Dwa blaty biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia trzeciego blatu) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Blaty wstawić na chwilę do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
Jeden blat z kisielem ułożyć na paterze. Wyłożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć drugim blatem z kisielem. Nałożyć 1/4 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i zrobić 16 kleksów. Na każdym położyć kandyzowaną wiśnię. (Jeśli chcecie użyć do dekoracji wiśni z kompotu, należy je wcześniej dobrze osączyć na ręczniku papierowym). Boki i środek tortu posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą.
Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Czy mogę zrobić ten tort z wiśniami po wisniowce?Zostało mi ich sporo i zastanawiam się jak je spożytkować. Rozumiem że kisiel wtedy robię na soku wiśniowym?
Witam.
Chciałabym upiec tort na urodziny w połowie listopada. W przepisie jest wódka wiśniowa lub likier do nasączenia czym mogłabym zastąpić alkohol? Tort będą jadły dzieciaki więc ewidentnie alkohol musi byc wyeliminowany :)
Możesz, ale aby ugotować kisiel musisz użyć jakiegoś soku o kolorze czerwonym np. wiśniowy, jabłkowo- wiśniowy, z czarnej porzeczki, z czerwonych winogron.
Rownież zrobiłam. Biszkopty musiałam upiec dwa, bo słabo wyrosły, ale za to jakie pyszne. Bardzo dobrzy przepis. Tortu nie próbowałam jeszcze, ale mysle, ze bedzie przepyszny jak i sam biszkopt :) Dziękuje za przepis.
Witam,
korzystałam z przepisu na w/w tort.Proszę mi wytłumaczyć jak udaje się Pani wymieszać masę (masło, czekoladę, jajka, mąkę) z ubitą pianą. Masa jest tak gęsta a ubite białka miękkie, że jest to niezmiernie trudne. Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
Słuchajcie Panie, zamiast tortu można zrobić z podanych proporcji ciasto w dużej blasze. Idealnie wychodzi i nie trzeba kroić ciasta na 3 części a wystarczy na dwie (łatwiej), kiślu i śmietany (robiłam z 300ml)w zupełności wystarcza, odchodzi masa na dekorowanie a zamiast tego polałam ciasto polewą i jest bardzo dobre.
Beato z wiśni mrożonych możesz przygotować kisiel według tego przepisu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/desery/622-kisiel-z-owocow-lesnych"]"Kisiel z owoców leśnych"[/url]
Uwielbiam ten tort będę go piec już niedługo w wersji trochę zmienionego kształtu ale to jest tort najlepszy na świecie polecam przepis jest dobry ale zamiast gotować kisiel i kombinować polecam kupić kisiel wiśniowy dodać mniej wody a jeszcze winka np.Edelkirsch idealnie pasuje i smakuje dodaje smaku i też jest wiśniowe nasze Polskie słodkie mozna też nim nasączyć spody wraz z wódką polecam
właśnie robię ten torcik, wszystko jest OK, bardzo dobre. Miałam problemy przy składaniu. Kisiel z wiśniami wycieka mi na boki , chyba go trochę za dużo zrobiłam, chociaż zgodnie z przepisem. Więc trzeba wprowadzić małą modyfikacje: mniej kiślu i mniej bitej śmietany, chyba że tylko mi to nie wyszło.
Ale muszę przyznać tort jest bardzo smaczny, przynajmniej jego poszczególne części :) to i pewnie całość tez będzie smaczna
Świetny! Taki prosty przepis, a pozwala zabłyszczeć "talentem cukierniczym" we wszystkich kręgach! Gdyby smakosze wiedzieli, że to jest takie proste..... :-) Dzięki niemu usłyszałam już parokrotnie "nie lubię tortów, ale po spróbowaniu tego muszę zmienić zdanie". Jeśli chodzi o sam przepis to jeszcze bardziej mi smakuje gdy dodam do biszkoptów odrobinę mniej cukru, a same blaty nasączę porządnie dużą ilością mocnego, słodkiego likieru wiśniowego.
Chyba jednak beztalencie kulinarne ze mnie (chociaż Auszogne i Bedeckter Apfelkuchen mi wyszły :p)
Po pierwsze biszkopt mi nie wyrósł na tyle, żeby go pokroić 2 razy i zorbiła się górka, musiałam piec jeszcze jeden dodatkowy
Co mogłam zrobić źle?
Po drugie śmietana mimo dodania śmietan fixu (ale miałam tylko 1 opak. w domu :/), którą obłożyłam tort, po 10h w lodówce, dalej po dotknięciu jest miękka i zostaje na palcach :( Tak chyba nie powinno być?
Pani Joanno,
bardzo dziękuję za inspiracje i wspaniałe przepisy:)
mam takie 2 pytania:
-mam 400 ml śmietanki 30% z Mlekovity, nie mogę nigdzie jej znaleźć- czy można połączyć ze sobą śmietanki 2 różnych firm czy lepiej kupić nową śmietankę
czy mając 1 słoik wiśni 720 ml uda mi się przełożyć tort 2 razy masą wiśniową czy powinnam dokupić jeszcze jeden słoik?
Witam, długo zastanawiałam się nad zrobieniem tego tortu, przejrzałam mnóstwo podobnych przepisów ale ten mi spasował. Pierwszy raz robiłam taki tort, wyszedł rewelacyjne (na urodziny taty). Postanowiłam że zrobię piętrowy zajęło mi to sporo czasu ale było warto wszystkim gościom smakował, biszkopt czekoladowy pyszny:) nie był za słodki, był taki jaki powinien być tort. Ryzykowałam ale na pewno jeszcze raz zaryzykuję korzystając z Pani przepisów, bo są przejrzyste i warto coś z nich znowu upiec czekam tylko na okazję. Dziękuję i pozdrawiam :)
Witam Joanno
Może mogłabyś mi coś doradzić bo piekłam w temp. 180 st. przez te 40 min ale po tym czasie biszkopt upiekł się z zewnątrz a wewnątrz był płynny. Czy mogłam zrobić coś nie tak ?