Lekki tort śmietankowy


Delikatny, lekki jak chmurka, śmietankowy tort na biszkopcie. Puszysty biszkopt przełożony jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Blaty można przełożyć grubą warstwą pianki, ponieważ jest jej bardzo dużo.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
- ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
- 1 szklanka cukru (lub 200 g)
- 2 łyżki wody
Krem:
- 500 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżki"
- 400 ml zimnego mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 czerwona galaretka np. truskawkowa, wiśniowa itd.
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Poncz:
- 250 ml wody
- 1 łyżka cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
- ok. 100 g posiekanych migdałów bez skórki
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki. (Dobrze jest przesiać je przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzątku. Następnie dodać sok z cytryny i ostudzić.
- Słodką śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odstawić na bok.
- 2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem (według zaleceń na opakowaniu) i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną. Następnie wmieszać delikatnie zimną galaretkę. (Kremu wychodzi bardzo dużo).
- Krem wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. (Należy zaglądać do niego regularnie. Jeśli mleko, śmietana i galaretka będą mocno zimne to krem może już przy mieszaniu zacząć tężeć).
- Przygotować poncz. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem.
- Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Nasączyć częścią ponczu. Wyłożyć grubą warstwę tężejącego kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć grubą warstwę kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować i udekorować resztą kremu.
- Boki tortu ozdobić posiekanymi migdałami. (Migdały nabieram na dłoń i dociskam ją do boku tortu).
- Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Uwagi:
- Tort udekorowałam różami. Ponieważ kupne róże są pryskane i nie nadają się do spożycia, zawinęłam łodygi w folię spożywczą.
- 1 szklanka= 250ml
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.