
Kokosowe pralinki w mlecznej czekoladzie, mocno przypominające znany batonik kokosowy. Pralinki są smaczne, słodkie i proste do przygotowania.
Składniki na ok. 23 pralinki:
- 200 g wiórków kokosowych, drobnych
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 70 g cukru pudru
- 70 g masła
- 1 łyżeczka rumu, ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu rumowego
- 200 g mlecznej czekolady do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.
- Śmietankę podgrzać z masłem, mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się masła. Nie gotować.
- Śmietankę wlać do wiórków kokosowych i wymieszać. Dodać rum, ekstrakt waniliowy lub kilka kropli aromatu rumowego.
- Z masy formować pralinki. (Ściskać mocno masę i formować z niej kulki. Nie jest to łatwe i wymaga cierpliwości).
- Kulki układać na papierze do pieczenie. Wstawić na co najmniej 1 godzinę (można na noc) do lodówki, aby zrobiły się twarde.

- Czekoladę posiekać i roztopić powoli w kąpieli wodnej. Schłodzone kulki obtaczać pojedynczo w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Przechowywać w lodówce.
Źródło: Przepis pochodzi z blogu: acatinthekitchen.com (Blog jak na razie nie działa).
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Liczba sztuk: |
ok. 23 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni |
