Kulki kokosowe

26 Komentarzy
Kulki kokosowe

Kokosowe pralinki w mlecznej czekoladzie, mocno przypominające znany batonik kokosowy. Pralinki są smaczne, słodkie i proste do przygotowania.

Składniki na ok. 23 pralinki:

  • 200 g wiórków kokosowych, drobnych
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka rumu, ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu rumowego
  • 200 g mlecznej czekolady do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Śmietankę podgrzać z masłem, mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się masła. Nie gotować.
  3. Śmietankę wlać do wiórków kokosowych i wymieszać. Dodać rum, ekstrakt waniliowy lub kilka kropli aromatu rumowego.
  4. Z masy formować pralinki. (Ściskać mocno masę i formować z niej kulki. Nie jest to łatwe i wymaga cierpliwości).
  5. Kulki układać na papierze do pieczenie. Wstawić na co najmniej 1 godzinę (można na noc) do lodówki, aby zrobiły się twarde.

2

  1. Czekoladę posiekać i roztopić powoli w kąpieli wodnej. Schłodzone kulki obtaczać pojedynczo w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki do stężenia.
  2. Przechowywać w lodówce.

Źródło: Przepis pochodzi z blogu: acatinthekitchen.com (Blog jak na razie nie działa).

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 23

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Kulki kokosowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Kamińska · 11 lat temu
    Pewnie Joasiu że pomogło, ale muszę ci się pochwalić, bo czekając na odpowiedz padł mi internet i sama to wymyśliłam-w tej chwili siedzą w lodówce i tężeją w czekoladzie.Bez Ciebie by nie wyszły-jesteś WIELKA! :D :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiek[/b] włóż masę na chwilę do lodówki, może schłodzoną będzie się lepiej kleić. Możesz lepić też kulki mokrymi rękami i raczej ściskać masę niż tylko formować. Powinno pomóc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Kamińska · 11 lat temu
    Właśnie lepię kuleczki-pierwsze dwie jakoś wyszły ale pozostałe rozsypują się i nie mogę chociaż bardzo się staram ich ukleić-może śmietana z masłem wsiąkły-czy można jakoś to poprawić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiek[/b] z wykałaczki będą kulki spadać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiek · 11 lat temu
    Dziękuję ci za dokładny opis a powiedz mi bo coś wymyśliłam-a gdyby tak nabić kulkę na np.wykałaczkę i polewać z łyżki czekoladą-co myślisz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiek[/b] obtaczam od razu w misce na parze (wyłączam piec, ale pozostawiam ciągle ganek z miską na gorącej płycie, aby czekolada nie stygła i nie gęstniała). Biorę jedną kulkę z lodówki, wrzucam ją do miski i od razu podnoszę na widelec. (Nie może leżeć w czekoladzie, żeby wiórki nie zaczęły odpadać i nie wymieszały się z czekoladą). Trzymam kulkę na widelcu, a drugą ręką, przy użyciu łyżeczki, polawam ją czekoladą, starając się jej nie dotykać. Tak mi się robi najlepiej ;-) Bardzo ważna jest też czekolada. Musi być po roztopieniu płynna. Zdarzają się też czekolady, które po roztopieniu są dość gęste i wtedy ciężko jest zrobić ładne pralinki. Najlepsza jest kuwertura.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiek · 11 lat temu
    A czekoladę wylać do jakiegoś talerzyka i kulki w niej kulać czy może z góry lać czekoladę-jak ty to robisz? :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiek[/b] o mleku w proszku to nie ja pisałam (ktoś dodał komentarz pod tym samym imieniem. Muszę to kiedyś zmienić, bo faktycznie może być mylące).
    Kulki obtaczaj po schłodzeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiek · 11 lat temu
    Rozumiem Joasiu że polecasz dodanie mleka w proszku jako dodatkowo a nie zamiast czegoś (podpowiedz jakie najlepiej kupić) i poradz jak najprościej się kulki obtacza w czekoladzie i czy lekko ją schłodzić czy od razu po rozpuszczeniu działać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kachno[/b] robiłam tak jak jest w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kachna · 12 lat temu
    Próbowałaś może zamiast kremówki dodać śmietankę kokosową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia · 12 lat temu
    Dobrze. Jeszcze raz bardzo dziękuje i mam nadzieje, że uda mi się bez problemu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Natalio[/b] tylko wyłóż masę do jakiejś formy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ugnieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia · 12 lat temu
    dziękuje za szybką odpowiedź. ;) i jeszcze jedno.. chciałabym zamiast formowania kuleczek zrobić jedną, wielką całość.. powinnam coś dodać by się bardziej ze sobą związało czy nie powinno być z tym problemu ? pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Natalio[/b] o połowę. Robisz z 1,5 porcji: 300g wiórków kokosowych, 150ml śmietany, 105g cukru pudru i masła, 300g czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia · 12 lat temu
    mam zamiar to dzisiaj zrobić;) i mam takie pytanie.., o ile zwiększyć proporcje reszty składników jeśli chce to zrobić z 300g wiórków kokosowych? z góry dziękuje za odpowiedź ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cathi · 12 lat temu
    Robiłam te pralinki dwa razy - raz dla domowników i raz gdy jechałam w odwiedziny do siostry. Za każdym razem znikały błyskawicznie. Co prawda to prawdziwa bomba kaloryczna... ale o tym wolę nie myśleć;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Lilo[/b] wydaje mi się, że cała wina leży w tym, że miałaś za gęstą czekoladę (albo ją przegrzałaś rozpuszczając w za wysokiej temperaturze, albo czekolada do niczego). Gdyby czekolada była mocno lejąca, wystarczyłoby jej na więcej kulek i łatwiej by Ci było je obtaczać. Wtedy może nie byłoby problemu również z kokosem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lila · 12 lat temu
    Witam, zrobiłam te kulki, na zdjęciach wyglądają ślicznie, mi się jednak takich nie udało zrobić :( Nie wiem gdzie popełniam błąd, mam wrażenie, że czekolada była za gęsta, poza tym w miejscu w którym trzymałam je podczas zanurzania w masie odchodził kokos i nieładnie wyglądało. Poza tym czekolady wystarczyło mi tylko na połowę kulek (11 z 22 sztuk). Gdzie popełniam błąd?? Proszę o poradę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mary · 12 lat temu
    Moim zdaniem nie są zbyt dobre, a bounty to w niczym nie przypominają... A używałam dobrych jakościowo składników jak np. czekolada jagiellońska, śmietana łaciata... Nie jestem zadowolona... leżą w lodówce już tydzień i jakoś nikt się ich z miłością nie chwyta.