Kokosowe pralinki w mlecznej czekoladzie, mocno przypominające znany batonik kokosowy. Pralinki są smaczne, słodkie i proste do przygotowania.
Składniki na ok. 23 pralinki:
200 g wiórków kokosowych, drobnych
100 ml słodkiej śmietanki 30%
70 g cukru pudru
70 g masła
1 łyżeczka rumu, ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu rumowego
200 g mlecznej czekolady do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.
Śmietankę podgrzać z masłem, mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się masła. Nie gotować.
Śmietankę wlać do wiórków kokosowych i wymieszać. Dodać rum, ekstrakt waniliowy lub kilka kropli aromatu rumowego.
Z masy formować pralinki. (Ściskać mocno masę i formować z niej kulki. Nie jest to łatwe i wymaga cierpliwości).
Kulki układać na papierze do pieczenie. Wstawić na co najmniej 1 godzinę (można na noc) do lodówki, aby zrobiły się twarde.
Czekoladę posiekać i roztopić powoli w kąpieli wodnej. Schłodzone kulki obtaczać pojedynczo w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki do stężenia.
Przechowywać w lodówce.
Źródło: Przepis pochodzi z blogu: acatinthekitchen.com (Blog jak na razie nie działa).
Polecam dodać mleko w proszku, tak około pół szklanki, smaku nie zmienia, ale za to lepienie kulek idzie dwa razy lepiej i smakują jak prawdziwe Bounty! : )