Trufle kokosowe z mascarpone (keto, low carb)

Napisz komentarz
Trufle kokosowe z mascarpone (keto, low carb)

Pyszne, kokosowe kulki w stylu "Raffaello" w wersji niskowęglowodanowej. Przygotowane są z serka mascarpone z wiórkami kokosowymi i mąką migdałową. W środku schowany oczywiście migdał. Jeśli pralinki nie muszą być niskowęglowodanowe można dodać zamiast erytrytolu cukier puder.

Składniki na ok. 32 sztuki:

  • 250 g mascarpone, schłodzonego
  • 100 g drobnych wiórków kokosowych
  • 100 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
  • 50 g erytrytolu
  • blanszowane migdały, ok. 40 sztuk

Do obtoczenia:

  • ok. 50 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać wiórki kokosowe, zmielone migdały i erytrytol. Zagnieść ręką.

2

  1. Oderwać trochę masy (u mnie 15g). Uformować kulkę z masy, lekko ją rozpłaszczyć, położyć na środku jednego migdała i uformować ponownie kulkę.
  2. Gotową kulkę włożyć do miseczki z wiórkami kokosowymi i potrząsając miską, obtoczyć ją.

3

  1. W ten sam sposób przygotować wszystkie pralinki. Układać je na desce i schłodzić w lodówce.
  2. Przechowywać w lodówce do ok. 4- 5 dni.
Czas

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 32

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Trufle kokosowe z mascarpone (keto, low carb)Trufle kokosowe z mascarpone (keto, low carb)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!