Trufle kokosowe z mascarpone (keto, low carb)


Pyszne, kokosowe kulki w stylu "Raffaello" w wersji niskowęglowodanowej. Przygotowane są z serka mascarpone z wiórkami kokosowymi i mąką migdałową. W środku schowany oczywiście migdał. Jeśli pralinki nie muszą być niskowęglowodanowe można dodać zamiast erytrytolu cukier puder.
Składniki na ok. 32 sztuki:
- 250 g mascarpone, schłodzonego
- 100 g drobnych wiórków kokosowych
- 100 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
- 50 g erytrytolu
- blanszowane migdały, ok. 40 sztuk
Do obtoczenia:
- ok. 50 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać wiórki kokosowe, zmielone migdały i erytrytol. Zagnieść ręką.
- Oderwać trochę masy (u mnie 15g). Uformować kulkę z masy, lekko ją rozpłaszczyć, położyć na środku jednego migdała i uformować ponownie kulkę.
- Gotową kulkę włożyć do miseczki z wiórkami kokosowymi i potrząsając miską, obtoczyć ją.
- W ten sam sposób przygotować wszystkie pralinki. Układać je na desce i schłodzić w lodówce.
- Przechowywać w lodówce do ok. 4- 5 dni.
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 32 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Odsłon: 46
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!