Czekolada z daktylami i masłem orzechowym


Daktyle nadziewane masłem orzechowym, oblane czekoladą i uformowane w jedną, grubą tabliczkę. Pyszne połączenie, od którego trudno się oderwać. Owocowo-kremowa przekąska w chrupiącej czekoladowej otoczce.
Składniki na formę keksową ok. 25x 11cm:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- ok. 80 g masła orzechowego, 100% orzechów w składzie (gładkiego lub z kawałkami, z solą lub bez)
- 200 g czekolady gorzkiej (u mnie 50% kakao)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o wymiarach ok. 25 × 11 cm wyłożyć folią spożywczą i odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej kokosowy i razem rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mniejszą część roztopionej czekolady wlać do formy tak, aby pokryć dno i stworzyć niski brzeg po bokach.
- Daktyle nadziać masłem orzechowym (nakładając je łyżeczką do środka) i układać w formie przecięciem do góry.
- Zalać pozostałą czekoladą, równomiernie rozprowadzając ją po powierzchni. (Gdyby czekolada za bardzo zgęstniała, można ją ponownie podgrzać w kąpieli wodnej).
- Wstawić formę do lodówki na ok. 2 godziny, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
- Gotową czekoladę przełożyć na deskę, odwracając ją do góry dnem. Folię spożywczą ściągnąć.
- Pokroić na kawałki i serwować.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 30 kostek |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Odsłon: 76
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!