Czekolada z daktylami i masłem orzechowym

Napisz komentarz
Czekolada z daktylami i masłem orzechowym

Daktyle nadziewane masłem orzechowym, oblane czekoladą i uformowane w jedną, grubą tabliczkę. Pyszne połączenie, od którego trudno się oderwać. Owocowo-kremowa przekąska w chrupiącej czekoladowej otoczce.

Składniki na formę keksową ok. 25x 11cm:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • ok. 80 g masła orzechowego, 100% orzechów w składzie (gładkiego lub z kawałkami, z solą lub bez)
  • 200 g czekolady gorzkiej (u mnie 50% kakao)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o wymiarach ok. 25 × 11 cm wyłożyć folią spożywczą i odstawić na bok.
  2. Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej kokosowy i razem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Mniejszą część roztopionej czekolady wlać do formy tak, aby pokryć dno i stworzyć niski brzeg po bokach.
  4. Daktyle nadziać masłem orzechowym (nakładając je łyżeczką do środka) i układać w formie przecięciem do góry.

2

  1. Zalać pozostałą czekoladą, równomiernie rozprowadzając ją po powierzchni. (Gdyby czekolada za bardzo zgęstniała, można ją ponownie podgrzać w kąpieli wodnej).
  2. Wstawić formę do lodówki na ok. 2 godziny, aż czekolada całkowicie stwardnieje.

3

  1. Gotową czekoladę przełożyć na deskę, odwracając ją do góry dnem. Folię spożywczą ściągnąć.
  2. Pokroić na kawałki i serwować.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 30 kostek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekolada z daktylami i masłem orzechowym Czekolada z daktylami i masłem orzechowym Czekolada z daktylami i masłem orzechowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!