Domowa czekolada dubajska (low carb, keto)


Czekolada à la dubajska w stylu niskowęglowodanowym. To ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao, z grubą warstwą pistacjową w środku. Zamiast ciasta kataifi, jako chrupiącego zamiennika w stylu keto, używamy posiekanych płatków migdałowych. Prosty przepis, tylko z 3 składników – choć nie należą one do najtańszych. Hitowa czekolada, którą można się delektować, nawet unikając cukru.
Co prawda smak różni się od klasycznej wersji, ale myślę, że osobom na diecie keto zdecydowanie przypadnie do gustu.
Składniki na foremkę silikonową ok. 15 x 8 cm (wymiar wewnętrzny):
- 100 g czekolady gorzkiej (u mnie 85% kakao)
- 70 g migdałów w płatkach
- 70 g pasty pistacjowej (100% orzechów w składzie)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej kokosowy i razem roztopić w kąpieli wodnej.
- Około połowę czekolady wlać do formy i poruszając nią, rozprowadzić czekoladę tak, aby pokryła dno i boki. Włożyć formę do lodówki na ok. 15 minut, aby czekolada zastygła. (Resztę czekolady pozostawić na blacie).
- W międzyczasie posiekać płatki migdałowe na drobno.
- Dodać pastę pistacjową oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
- Po 15 minutach ponownie posmarować czekoladą same boki formy* i wstawić ją jeszcze raz do lodówki, aby czekolada stwardniała.
- Do formy wyłożyć nadzienie pistacjowe, wyrównać, lekko dociskając łyżeczką.
- Wierzch zalać pozostałą czekoladą. (Gdyby czekolada za bardzo zgęstniała, można ją ponownie podgrzać w kąpieli wodnej).
- Wstawić formę do lodówki na ok. 2 godziny, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
- Gotową czekoladę wyjąć z foremki (np. na deskę), połamać lub pokroić na kostki i zajadać.
Uwagi:
*Boki foremki smaruję zapobiegawczo dwukrotnie, ponieważ nadmiar czekolady spływa na dno, a na ściankach zostaje dość cienka warstwa. Dlatego wzmacniam je, nakładając dwie warstwy.
Dodatkowo, dla ozdoby, na wierzchu rozprowadziłam pędzelkiem odrobinę jadalnego, złotego barwnika w proszku.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | wysoki |


lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!