Domowa czekolada dubajska

2 Komentarzy
Czekolada dubajska

Przepis na domową czekoladę dubajską.

Czekolada z nadzieniem pistacjowym i ciastem kataifi. Solidna tabliczka, którą można przygotować z mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady – według własnych upodobań. W środku znajduje się gruba warstwa pistacjowego nadzienia, przygotowanego z kremu pistacjowego, pasty tahini (dla podkreślenia orzechowej nuty) oraz ciasta kataifi, które nadaje przyjemną chrupkość.

Moda na czekoladę dubajską ?

Czekolada dubajska to czekolada, która szturmem podbiła internet – choć przyznam, że początkowo nie miałam ochoty iść za tą modą. Ceny tej czekolady w sklepach (i online) są naprawdę wysokie. Wiadomo, pistacje to drogie orzechy, ale żeby za tabliczkę płacić ponad 10 €, to już lekka przesada. Pomyślałam: nie muszę wszystkiego próbować.

Co się więc zmieniło? Po pierwsze – wpływ dzieci, które bardzo chciały jej spróbować. Po drugie – podczas zakupów w Aldi wpadły mi w oko silikonowe foremki do czekolady w super cenie. Skusiłam się, bo nie miałam jeszcze żadnej, takiej foremki w domu. Po trzecie – blogosfera. Gdzie nie spojrzeć – przepisy na tę czekoladę. No i poszło… Kupując potrzebne składniki, pomyślałam: skoro już mam wszystko, zrobię nie tylko klasyczną wersję, ale i bezglutenową – dla mojej średniej córki, żeby nie było jej przykro, że nie może spróbować. I przy okazji przygotowałam wersję niskowęglowodanową: "Domowa czekolada dubajska (low carb, keto)"– dla mnie, zwolenniczki diety keto.

Co mogę powiedzieć o smaku czekolady dubajskiej ?

Dla mnie – petarda. Czekolada jest przepyszna w każdej wersji. Nie potrzebuję tej klasycznej, słodkiej – w zupełności wystarcza mi wersja keto. W każdej odsłonie nadzienie pozostaje przyjemnie chrupiące: w klasycznej wersji chrupkości dodaje podprażone ciasto kataifi, w bezglutenowej – płatki kukurydziane, a w keto – posiekane płatki migdałowe.

Koszt czekolady dubajskiej ?

Nie namawiam - ze względu na dość wysoką cenę składników. Przepis zostawiam dla tych, którzy mają ochotę sprawdzić, czy warto.

Składniki na foremkę silikonową ok. 15 x 8 cm (wymiar wewnętrzny):

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g ciasta kataifi*
  • 15 g masła
  • 50 g kremu pistacjowego**
  • 1 łyżeczka pasty Tahini

Dodatkowo do dekoracji (opcjonalnie):

  • 10 g białej czekolady
  • zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

  1. Białą czekoladę posiekać i powoli roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej.(Należy robić to powoli, uważając, aby woda zbyt mocno się nie gotowała, ponieważ biała czekolada jest szczególnie wrażliwa na wysoką temperaturę).
  2. Z części białej czekolady zrobić łyżeczką wzorki na dnie formy.
  3. Do reszty czekolady dodać na wykałaczce odrobinę zielonego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć ją łyżeczką w foremce.
  4. Formę wstawić do lodówki na ok. 15 minut.
  5. W tym czasie, jeśli ciasto kataifi nie jest już posiekane, należy je pokroić na krótkie nitki. Na patelni roztopić masło, dodać kataifi i smażyć, mieszając, aż nabierze złotobrązowego koloru.

2

3

  1. Zrumienione kataifi przełożyć do miski, dodać pastę tahini i krem pistacjowy. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Czekoladę mleczną posiekać i powoli roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej.
  2. Około połowę czekolady wlać do formy i poruszając nią, rozprowadzić czekoladę tak, aby pokryła dno i boki. Włożyć formę do lodówki na ok. 15 minut, aby czekolada zastygła. (Resztę czekolady pozostawić na blacie).
  3. Po 15 minutach ponownie posmarować czekoladą same boki formy*** i wstawić ją jeszcze raz do lodówki, aby czekolada stwardniała.

5

  1. Do formy wyłożyć nadzienie pistacjowe, wyrównać, lekko dociskając łyżeczką.
  2. Wierzch zalać pozostałą czekoladą. (Gdyby czekolada za bardzo zgęstniała, można ją ponownie podgrzać w kąpieli wodnej).

6

  1. Formę wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
  2. Gotową czekoladę wyjąć z formy – np. na deskę – i pokroić lub połamać na kawałki.

Uwagi:

* Ciasto kataifi można kupić w sklepach z produktami orientalnymi (tureckimi, greckimi, bliskowschodnimi) lub po prostu zamówić online.

** Krem pistacjowy zawiera pistacje, cukier i inne dodatki w składzie. Ma konsystencję nutelli.

*** Boki foremki smaruję zapobiegawczo dwukrotnie, ponieważ nadmiar czekolady spływa z boków na dno formy i pozostaje tylko cienka warstwa czekolady na bokach. Dlatego wzmacniam boki, nakładając dwie warstwy czekolady.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Czekolada dubajska Czekolada dubajska Czekolada dubajska
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 23 godzin temu
    Jaką paste czy też krem pistacjowy pani poleca
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 22 godzin temu
      Ja mieszkam w Niemczech, więc tu szukałam i kupiłam w miarę tani w Edece. Jest smaczny.