Domowa czekolada dubajska


Przepis na domową czekoladę dubajską.
Czekolada z nadzieniem pistacjowym i ciastem kataifi. Solidna tabliczka, którą można przygotować z mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady – według własnych upodobań. W środku znajduje się gruba warstwa pistacjowego nadzienia, przygotowanego z kremu pistacjowego, pasty tahini (dla podkreślenia orzechowej nuty) oraz ciasta kataifi, które nadaje przyjemną chrupkość.
Moda na czekoladę dubajską ?
Czekolada dubajska to czekolada, która szturmem podbiła internet – choć przyznam, że początkowo nie miałam ochoty iść za tą modą. Ceny tej czekolady w sklepach (i online) są naprawdę wysokie. Wiadomo, pistacje to drogie orzechy, ale żeby za tabliczkę płacić ponad 10 €, to już lekka przesada. Pomyślałam: nie muszę wszystkiego próbować.
Co się więc zmieniło? Po pierwsze – wpływ dzieci, które bardzo chciały jej spróbować. Po drugie – podczas zakupów w Aldi wpadły mi w oko silikonowe foremki do czekolady w super cenie. Skusiłam się, bo nie miałam jeszcze żadnej, takiej foremki w domu. Po trzecie – blogosfera. Gdzie nie spojrzeć – przepisy na tę czekoladę. No i poszło… Kupując potrzebne składniki, pomyślałam: skoro już mam wszystko, zrobię nie tylko klasyczną wersję, ale i bezglutenową – dla mojej średniej córki, żeby nie było jej przykro, że nie może spróbować. I przy okazji przygotowałam wersję niskowęglowodanową: "Domowa czekolada dubajska (low carb, keto)"– dla mnie, zwolenniczki diety keto.
Co mogę powiedzieć o smaku czekolady dubajskiej ?
Dla mnie – petarda. Czekolada jest przepyszna w każdej wersji. Nie potrzebuję tej klasycznej, słodkiej – w zupełności wystarcza mi wersja keto. W każdej odsłonie nadzienie pozostaje przyjemnie chrupiące: w klasycznej wersji chrupkości dodaje podprażone ciasto kataifi, w bezglutenowej – płatki kukurydziane, a w keto – posiekane płatki migdałowe.
Koszt czekolady dubajskiej ?
Nie namawiam - ze względu na dość wysoką cenę składników. Przepis zostawiam dla tych, którzy mają ochotę sprawdzić, czy warto.
Składniki na foremkę silikonową ok. 15 x 8 cm (wymiar wewnętrzny):
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g ciasta kataifi*
- 15 g masła
- 50 g kremu pistacjowego**
- 1 łyżeczka pasty Tahini
Dodatkowo do dekoracji (opcjonalnie):
- 10 g białej czekolady
- zielony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
- Białą czekoladę posiekać i powoli roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej.(Należy robić to powoli, uważając, aby woda zbyt mocno się nie gotowała, ponieważ biała czekolada jest szczególnie wrażliwa na wysoką temperaturę).
- Z części białej czekolady zrobić łyżeczką wzorki na dnie formy.
- Do reszty czekolady dodać na wykałaczce odrobinę zielonego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć ją łyżeczką w foremce.
- Formę wstawić do lodówki na ok. 15 minut.
- W tym czasie, jeśli ciasto kataifi nie jest już posiekane, należy je pokroić na krótkie nitki. Na patelni roztopić masło, dodać kataifi i smażyć, mieszając, aż nabierze złotobrązowego koloru.
- Zrumienione kataifi przełożyć do miski, dodać pastę tahini i krem pistacjowy. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Czekoladę mleczną posiekać i powoli roztopić, mieszając, w kąpieli wodnej.
- Około połowę czekolady wlać do formy i poruszając nią, rozprowadzić czekoladę tak, aby pokryła dno i boki. Włożyć formę do lodówki na ok. 15 minut, aby czekolada zastygła. (Resztę czekolady pozostawić na blacie).
- Po 15 minutach ponownie posmarować czekoladą same boki formy*** i wstawić ją jeszcze raz do lodówki, aby czekolada stwardniała.
- Do formy wyłożyć nadzienie pistacjowe, wyrównać, lekko dociskając łyżeczką.
- Wierzch zalać pozostałą czekoladą. (Gdyby czekolada za bardzo zgęstniała, można ją ponownie podgrzać w kąpieli wodnej).
- Formę wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
- Gotową czekoladę wyjąć z formy – np. na deskę – i pokroić lub połamać na kawałki.
Uwagi:
* Ciasto kataifi można kupić w sklepach z produktami orientalnymi (tureckimi, greckimi, bliskowschodnimi) lub po prostu zamówić online.
** Krem pistacjowy zawiera pistacje, cukier i inne dodatki w składzie. Ma konsystencję nutelli.
*** Boki foremki smaruję zapobiegawczo dwukrotnie, ponieważ nadmiar czekolady spływa z boków na dno formy i pozostaje tylko cienka warstwa czekolady na bokach. Dlatego wzmacniam boki, nakładając dwie warstwy czekolady.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | wysoki |


