Krem miętowy

15 Komentarzy
Krem miętowy

Miętowy krem ze świeżej mięty ze śmietaną i serkiem mascarpone lub po prostu miętowa bita śmietana. Wystarczy połączyć śmietankę z miętą, chwilę pogotować i odczekać kilka godzin, aby śmietana przeszła zapachem mięty. Dla koloru polecam dodać troszkę zielonego barwnika spożywczego, bo sama śmietanka po odciśnięciu mięty wygląda jak lekko przybrudzona śmietana. Krem można użyć do przełożenia i dekoracji tortu, babeczek. Super pasuje również do bez.

Ilość śmietany i serka mascarpone można zmieniać. Jeśli zwiększam ilość śmietanki, dodaję też więcej mięty, aby krem był wyrazisty w smaku.

Przykładowe przepisy z kremem miętowym: "Pavlova z kremem miętowym", "Mini Pavlova z miętową bitą śmietaną" i "Tort czekoladowo- miętowy".

Miętowy krem mascarpone

Składniki:

  • 200 g (lub ml) słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • kilka gałązek świeżej mięty (ok. 5)
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy w żelu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlać śmietankę. Dodać tyle gałązek mięty, ile zmieści się w śmietanie. (Dałam 5 gałązek). Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania gotować na najmniejszej mocy palnika przez 5 minut, zanurzając łyżką co jakiś czas wystające listki.

2

  1. Garnek ściągnąć z pieca i od razu przykryć talerzykiem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć na noc do lodówki.
  2. Schłodzoną przez noc śmietanę wyciągnąć z lodówki. Przelać do misy miksera przez sitko. Miętę dobrze wycisnąć ze śmietany łyżką. Listki i gałązki wyrzucić.

3

4

  1. Do śmietany dodać schłodzony serek mascarpone. Ubić razem na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo płynna śmietana będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i na wykałaczce trochę zielonego barwnika. Zmiksować chwilę, do uzyskania jednolitego koloru.

Miętowa bita śmietana

Składniki:

  • 400 g (lub ml) słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • kilka gałązek świeżej mięty (ok. 7)
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy w żelu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlać śmietankę. Dodać tyle gałązek mięty, ile zmieści się w śmietanie. (Dałam 7 gałązek). Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania gotować na najmniejszej mocy palnika przez 5 minut, zanurzając łyżką co jakiś czas wystające listki.
  2. Garnek ściągnąć z pieca i od razu przykryć talerzykiem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć na noc do lodówki.
  3. Schłodzoną śmietanę wyciągnąć z lodówki. Przelać do misy miksera przez sitko. Miętę dobrze wycisnąć ze śmietany łyżką. Listki i gałązki wyrzucić.
  4. Śmietanę ubić na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i na wykałaczce trochę zielonego barwnika. Zmiksować chwilę, do uzyskania jednolitego koloru.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Miętowa bita śmietana:
Krem miętowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anastazja · 4 miesięcy temu
    Witam dlaczego śmietana z miętą nie chce się ubić? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Niestety nie wiem co poszło nie tak. Powinna się ubić tak samo jak bez mięty.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anastazja · 4 miesięcy temu
        Schłodzona była, kurcze ubijałam dobre 20 min i się nie chciała ubić...  i cały czas była delikatnie płynna. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ce · 11 miesięcy temu
    Robiłam raz, wyszło super, jutro robię kolejny tort miętowo czekoladowy. Krem miętowy w smaku świetny 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    A mojej śmietany nie dało się ubić 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Podane proporcje kremu miętowego z mascarpone jest na jaką średnicę tortownicy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że na ok. 2 blaty do 26cm średnicy. Przykładowe przepisy podlinkowałam we wstępie. Może będą pomocne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    SylwiaP · 2 lat temu
    A na jaką średnicę tortownicy wystarczy bita śmietana miętowa z podanych proporcji?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Xxx · 3 lat temu
    Trudno mi było uwierzyć, że śmietana się nie zwarzy i będzie można ją potem ubić, ale zaryzykowałam i udało się! Dziękuję za przepis, miętową bitą śmietanę zużyję do tortu (^), a następnym razem zrobię z niej lody miętowe 😊.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pauliba · 3 lat temu
    A czy można y było dodać zblendowane listki mięty, te wymoczone z smietanki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Według mnie krem jest już wystarczająco miętowy, ale jeśli chcesz to można.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ja · 3 lat temu
      to może lepiej świeżych zbledować i dodać, może nawet bez gotowania..