Masa maślana z mlekiem w proszku (Milky Way)
Masa maślana z dodatkiem mleka w proszku, zwana popularnie tynkiem Milky Way. Twardnieje na torcie jak inne masy maślane, dzięki czemu jest stabilna i nadaje się nie tylko do tynkowania tortów, ale również do dekoracji tortów i babeczek. Dzięki dodatkowi mleka w proszku jest smaczna, mleczna, choć słodka. Mimo, że jest masą dość ciężką to moim zdaniem pod względem smakowym jest jedną ze smaczniejszych mas tego typu.
Masa Milky Way nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Można zrobić z niej różnego rodzaju ozdoby, ponieważ jest stabilna i utrzymuje swój kształt. W lodówce twardnieje i ozdoby z niej przygotowane utrzymują się długo. Torty obłożone i udekorowane tą masą nadają się do transportu.
Masy wystarcza na niegrube otynkowanie tortu o średnicy 26 cm i ok. 7 cm wysokości (tutaj przykład: "Tort na chrzest z dekoracją z masy marcepanowej" lub tortu o średnicy 20 cm i ok. 13 cm wysokości (np. "Tort na chrzest dla dziewczynki", "Tort cytrynowy z lemon curd").
Składniki:
- 60 ml mleka tłustego (ok. 3,2%)
- 60 g drobnego cukru do wypieków
- 110 g mleka w proszku (pełnego*)
- 250 g masła, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, miękką i kremową masę.
- Mleko w proszku przesiać**.
- Mleko i cukier przełożyć do rondelka i mieszając podgrzewać na niskiej mocy palnika, aż cukier się rozpuści. Następnie ściągnąć garnek z pieca i do ciepłego mleka wmieszać trzepaczką przesiane mleko w proszku. (Powstanie dość gęsta pasta).
- Dalej miksując masło na wysokich obrotach, dodawać po łyżce chłodnej masy mlecznej. (Nie czekać z dodawaniem masy mlecznej za długo, aby za mocno nie zgęstniała).
- Gdy masa będzie jednolita, można dodać trochę barwnika spożywczego i ponownie zmiksować, aby powstał jednolity kolor. (Można dodać również czekoladę lub kakao, aby uzyskać czekoladową masę. Patrz uwagi).
- Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksować jeszcze kilka minut, aby odpowietrzyć masę. (Gdyby masa była za rzadka do dekorowania tylkami, włożyć ją na chwilę do lodówki. Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie stwardniała. Natomiast luźną masą dobrze tynkuje się tort).
Uwagi:
- Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
- * Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego". Nie polecam mleka granulowanego.
- ** Ważne jest, aby mleko w proszku przesiać. Inaczej mogą zrobić się grudki w masie.
- Masę można barwić na dowolny kolor. Można dodać barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku.
- Masa ma kolor żółtawy. Chcąc uzyskać kolor biały należy użyć białego barwnika spożywczego/ wybielacza.
- Chcąc uzyskać czekoladową masę należy użyć roztopionej, ostudzonej czekolady (na tę ilość masy ok. 50 g czekolady gorzkiej) lub przesianego kakao, dodając jej/go stopniowo do gotowego kremu do uzyskania odpowiedniej intensywności koloru.
- Dla orzeźwienia smaku można do masy dodać trochę wyciśniętego soku z cytryny.
- Masę należy nakładać na schłodzony przez co najmniej kilka godzin (min. 4) w lodówce tort.
- Tort obłożony tą masą polecam wyciągnąć przed podaniem wcześniej z lodówki, aby masa zdążyła ocieplić się do temperatury pokojowej, wtedy będzie smaczniejsza.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
Wystarcza na otynkowanie tortu o śr. 26 cm i ok. 7 cm wysokości lub tortu o śr. 20 cm i ok. 13 cm wysokości. |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |