Masa maślana z mlekiem w proszku (Milky Way)

31 Komentarzy
Masa maślana z mlekiem w proszku (Milky Way)

Masa maślana z dodatkiem mleka w proszku, zwana popularnie tynkiem Milky Way. Twardnieje na torcie jak inne masy maślane, dzięki czemu jest stabilna i nadaje się nie tylko do tynkowania tortów, ale również do dekoracji tortów i babeczek. Dzięki dodatkowi mleka w proszku jest smaczna, mleczna, choć słodka. Mimo, że jest masą dość ciężką to moim zdaniem pod względem smakowym jest jedną ze smaczniejszych mas tego typu.

Masa Milky Way nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Można zrobić z niej różnego rodzaju ozdoby, ponieważ jest stabilna i utrzymuje swój kształt. W lodówce twardnieje i ozdoby z niej przygotowane utrzymują się długo. Torty obłożone i udekorowane tą masą nadają się do transportu.

Masy wystarcza na niegrube otynkowanie tortu o średnicy 26 cm i ok. 7 cm wysokości (tutaj przykład: "Tort na chrzest z dekoracją z masy marcepanowej" lub tortu o średnicy 20 cm i ok. 13 cm wysokości (np. "Tort na chrzest dla dziewczynki", "Tort cytrynowy z lemon curd").

Składniki:

  • 60 ml mleka tłustego (ok. 3,2%)
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 110 g mleka w proszku (pełnego*)
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, miękką i kremową masę.

2

  1. Mleko w proszku przesiać**.
  2. Mleko i cukier przełożyć do rondelka i mieszając podgrzewać na niskiej mocy palnika, aż cukier się rozpuści. Następnie ściągnąć garnek z pieca i do ciepłego mleka wmieszać trzepaczką przesiane mleko w proszku. (Powstanie dość gęsta pasta).

3

  1. Dalej miksując masło na wysokich obrotach, dodawać po łyżce chłodnej masy mlecznej. (Nie czekać z dodawaniem masy mlecznej za długo, aby za mocno nie zgęstniała).

4

  1. Gdy masa będzie jednolita, można dodać trochę barwnika spożywczego i ponownie zmiksować, aby powstał jednolity kolor. (Można dodać również czekoladę lub kakao, aby uzyskać czekoladową masę. Patrz uwagi).
  2. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksować jeszcze kilka minut, aby odpowietrzyć masę. (Gdyby masa była za rzadka do dekorowania tylkami, włożyć ją na chwilę do lodówki. Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie stwardniała. Natomiast luźną masą dobrze tynkuje się tort).

Uwagi:

  • Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
  • * Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego". Nie polecam mleka granulowanego.
  • ** Ważne jest, aby mleko w proszku przesiać. Inaczej mogą zrobić się grudki w masie.
  • Masę można barwić na dowolny kolor. Można dodać barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku.
  • Masa ma kolor żółtawy. Chcąc uzyskać kolor biały należy użyć białego barwnika spożywczego/ wybielacza.
  • Chcąc uzyskać czekoladową masę należy użyć roztopionej, ostudzonej czekolady (na tę ilość masy ok. 50 g czekolady gorzkiej) lub przesianego kakao, dodając jej/go stopniowo do gotowego kremu do uzyskania odpowiedniej intensywności koloru.
  • Dla orzeźwienia smaku można do masy dodać trochę wyciśniętego soku z cytryny.
  • Masę należy nakładać na schłodzony przez co najmniej kilka godzin (min. 4) w lodówce tort.
  • Tort obłożony tą masą polecam wyciągnąć przed podaniem wcześniej z lodówki, aby masa zdążyła ocieplić się do temperatury pokojowej, wtedy będzie smaczniejsza.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

Wystarcza na otynkowanie tortu o śr. 26 cm i ok. 7 cm wysokości lub tortu o śr. 20 cm i ok. 13 cm wysokości.

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Masa maślana z mlekiem w proszku (Milky Way) Masa maślana z mlekiem w proszku (Milky Way)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 miesięcy temu
    Czy do masy z mlekiem w proszku można dodać dżem jako barwnik?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 4 miesięcy temu
    Czy można dodać kakao żeby tynk był ciemny ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 6 miesięcy temu
    Witam. Czy można dać mniej cukru. Czy jest możliwość że krem się zważy? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Wydaje mi się, że można. Nie powinno być to powodem zwarzenia się kremu. 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Basia · 6 miesięcy temu
        Czy istnieje możliwość podania składników p przeliczeniu na szklanki lub łyżki bo nie mam w domu wagi kuchennej 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Matylda · 9 miesięcy temu
    Witam, kiedy i ile dodać soku z cytryny? Czy nie będzie problemów z tynkowaniem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Pod koniec ucierania dodałabym trochę wyciśniętej cytryny, z 1- 2 łyżki myślę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 miesięcy temu
    Nie znalazłam w sklepach innego mleka niż granulowane, co mam zrobić żeby się udało mimo to ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Witam mam pytanie czy ma pewno mleko w proszku dodać do ciepłego mleka z cukrem czy do ostudzonego bo w przepisach jest różnie i czy masa ma być dodawana do masla wystudzone do temperatury pokojowej  jak maslo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ja dodaję do ciepłego mleka. Ono będzie lekko ciepłe. Podgrzewam na małej mocy palnika, tylko aby cukier się rozpuścił. Ze studzeniem masy to jest tak, że ona nie powinna stać długo, bo zgęstnieje i będzie ją trudniej dodawać do utartego masła, więc powinna chwilę ostygnąć, aby nie była ciepła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Czy ta masa nada się pod oplatek waflowy? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Witam, czy można dodać odtłuszczone mleko w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marc · 1 lat temu
    Dzień dobry , jeżeli chce uzyskać kolor jasno różowy , jakiego barwnika użyć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Najpierw należy dodać trochę białego barwnika/ wybielacza, a następnie różowy lub odrobinę czerwonego barwnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    PAULINA · 2 lat temu
    Witam. Czy można do masy użyć mleka bez laktozy ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Witaj Czy można użyć mniej tłustego mleka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 2 lat temu
    Witam . Czy do tej masy można użyć mniej cukru żeby nie była słodka ? I czy ten krem nadaje się do robienia różnych kwiatow z tylek rosyjskich ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria Paweł Pierzchała · 2 lat temu
    Czy zamiast masła mogę dać margarynę np.palme
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mańka · 2 lat temu
    Hej, czy można użyć mleka bardziej tłustego tego łaciatego junior 3,8%?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że tak, ponieważ ja używam 3,5% i wychodzi super ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Witam,czy można tą masa przekładać blaty tortu? Dodać do niej truskawek żeby wyszedł smak truskawkowy? Pozdrawiam Kasia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz nią przekładać również blaty, jak lubicie takie masy. W masę można powciskać kawałki truskawek, ale nie dodawałabym puree, bo może się zwarzyć.