Lekki i wilgotny tort biszkoptowy z lekkim kremem z masy krówkowej i mascarpone, wzbogaconym o plasterki bananów. Pokryty jest masą maślaną z mlekiem w proszku i ozdobiony masą marcepanową.
Tort jest wysokości na 7,5cm (bez dekoracji), a z dekoracją na 11cm.
Składniki:
Biszkopt genueński (na tortownicę 24cm):
200 g mąki pszennej
szczypta soli
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
200 g drobnego cukru do wypieków
30 g masła
Poncz:
sok z połowy cytryny
ok. 200 ml wody
Krem krówkowy z mascarpone:
160 g masy krówkowej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
2- 3 banany
1- 2 łyżki soku z cytryny
Masa maślana z mlekiem w proszku:
60 ml mleka tłustego (3,2%)
60 g cukru
110 g mleka w proszku (pełnego)
250 g masła, temperatura pokojowa
Do dekoracji:
ok. 200 g masy marcepanowej
ok. 12 sztuk pralinek np. Ferrero Rocher lub inne o kształcie kulki
złoty barwnik spożywczy w płynie lub proszku (do proszku kilka kropel alkoholu np. spirytusu lub wódki)
Dodatkowo:
obręcz do tortu (opcjonalnie)
stempelki do ciastek i masy cukrowej
szpatułka/ łopatka do kremu
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z solą i przesiać. Odstawić na bok.
Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na kilka minut w piekarniku.
Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
Po ostygnięciu biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z chłodną wodą.
Przygotować krem krówkowy: Śmietanę ubić na sztywno. Osobno połączyć serek mascarpone z masą krówkową np. trzepaczką lub miksując na jednolitą masę. Śmietanę dodawać stopniowo do mascarpone z masą krówkową, mieszając delikatnie szpatułką. Krem podzielić na 4 równe części.
Banany obrać, pokroić w dość cienkie plasterki, przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć pierwszą część kremu krówkowego. Ułożyć połowę plasterków banana i rozłożyć drugą część kremu (dokładnie przykrywając banany po bokach). Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć 3 część kremu, pozostałe plasterki banana i przykryć resztą kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Zapiąć obręcz do tortu.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc.
Przygotować masę maślaną z mlekiem w proszku: Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Mleko i cukier przełożyć do garnka i mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie ściągnąć garnek z pieca i do ciepłego mleka wmieszać trzepaczką przesiane mleko w proszku. (Powstanie dość gęsta pasta). Dalej miksując masło na wysokich obrotach, dodawać po łyżce chłodnej masy mlecznej. (Nie czekać z dodawaniem masy mlecznej za długo, aby za mocno nie zgęstniała). Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera na niskie i jeszcze miksować kilka minut, aby odpowietrzyć masę. (Gdyby masa była za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki).
Schłodzony tort obłożyć masą maślaną. Wstawić do lodówki na czas przygotowania dekoracji.
Masę marcepanową zagnieść z niedużą ilością cukru pudru tak, aby się mniej kleiła. Następnie rozwałkować na blacie posypanym cukrem pudrem. Wykrawać trójkąty (u mnie o podstawie 6cm i wysokości 11cm. Wyszło mi 11 kawałków ciasta. Możecie zrobić trójkąty o mniejszej podstawie, jeśli chcecie, aby tort był podzielny na więcej porcji). Układać po kolei trójkąty na torcie, kładąc podstawę trójkąta na brzegu tortu, położyć pralinkę i owinąć ją resztą trójkąta. Wierzchołek trójkąta wkleić delikatnie z podstawą. Na środku położyć koło zrobione z masy marcepanowej z napisem przygotowanym przy użyciu stempelków do ciastek. Stempelki najpierw pomalować złotym barwnikiem przy użyciu małego pędzelka, a następnie odbić na masie marcepanowej lekko wciskając napis w masę.
Brzegi koła i trójkątów pomalować złotym barwnikiem. (Barwnik w proszku wymieszać z kilkoma kroplami alkoholu np. wódki lub spirytusu).