Tort z białą masą marcepanową
Tort biszkoptowy z jasnego i ciemnego biszkoptu, przełożonego lekkim kremem z serka twarogowego, śmietanki, banana i kawałków czekolady. Pokryty jest białym marcepanem, który powstał przez wybielenie masy marcepanowej białym barwnikiem spożywczym. Taki marcepan jest fajną alternatywą dla masy cukrowej. Można również pozostawić marcepan w naturalnym kolorze. Dekoracja z kółek marcepanowych pomimo, że pracochłonna jest łatwa do przygotowania i elegancko się prezentuje. Taki tort nada się na chrzest, komunię, bierzmowanie, czy urodziny.
Tort upiekłam w wersji bezglutenowej na biszkoptach budyniowych. Poniżej podam przepis na biszkopt klasyczny i na dole na biszkopt bezglutenowy. Do tortu nie robiłam ponczu. Blaty bezglutenowe są delikatniejsze od klasycznych, a masa do przełożenia jest wilgotna i tort wcale nie wyszedł suchy. Jeśli chcecie, to klasyczny biszkopt można trochę nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny.
Tort w wersji klasycznej
Składniki na tort o śr. 20cm i wysokości ok. 12 cm:
Biszkopt genueński jasny:
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 15 g masła
Biszkopt genueński ciemny:
- 90 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- szczypta soli
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 15 g masła
Krem serowo- bananowy:
- ½ banana
- 250 g twarogu zmielonego z wiaderka lub quarku, schłodzonego
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 1 śmietan- fix (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 25 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
Masa maślana do obłożenia tortu:
- 150 g masła, temperatura pokojowa
- 150 g słodzonego mleka skondensowanego (lub masy krówkowej), temperatura pokojowa
Dekoracja:
- ok. 300 g masy marcepanowej
- biały barwnik/ wybielacz np. Wilton "White- White Icing Color" (opcjonalnie)
- niebieski barwnik spożywczy z żelu
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
- Przygotować biszkopt jasny: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z solą i przesiać. Odstawić na bok.
- Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5- 10 minut na jasną, kremową masę.
- Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na chwilę w piekarniku. Następnie wyciągnąć z piekarnika i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie oddzielić nożem od formy.
- W ten sam sposób upiec biszkopt ciemny, mieszając mąkę z kakao.
- Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
- Przygotować krem serowo- bananowy: Pół banana rozgnieść widelcem na papkę. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg wymieszać z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym np. trzepaczką lub widelcem. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixem. Śmietanę wmieszać delikatnie szpatułką do sera. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
- Jeden blat biszkoptowy ułożyć na paterze. Następnie wyłożyć trochę kremu, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem, przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę kremu i przykryć czwartym blatem. (Na górę daję dolny blat, odwracając go do góry dnem, aby tort był płaski). Zacisnąć obręcz do tortu.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Po tym czasie przygotować masę maślaną do obłożenia tortu: Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane (lub dodawać po łyżce masę krówkową). Miksować, aż powstanie gęsty krem.
- Tort posmarować masą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania dekoracji.
- Masę marcepanową zagnieść z małą ilością cukru pudru tak, aby mocno się nie kleiła. Można dodatkowo zagnieść z białym barwnikiem, aby wybielić marcepan.
- Masę marcepanową rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Kieliszkiem wykrawać kółka i układać je ściśle na torcie, zaczynając od dołu, robiąc rzędy. Kolejny rząd kółek, zakładać troszkę na ten poniższy. (Górę tortu zrobiłam niebieską, zgniatając kawałek masy marcepanowej z niebieskim barwnikiem spożywczym i cukrem pudrem).
- Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Tort w wersji bezglutenowej
Proszę upewnić się, że wszystkie używane składniki są bezglutenowe.
Składniki:
Biszkopt bezglutenowy jasny:
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 120 g cukru
- 110- 120 g (ok. 3 opakowania) budyniu waniliowego bez cukru
Biszkopt bezglutenowy ciemny:
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 120 g cukru
- 110- 120 g (ok. 3 opakowania) budyniu czekoladowego bez cukru
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
- Przygotować biszkopt jasny: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo, po łyżce, cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- Budynie w proszku dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Ciasto można wyjść trochę z formy).
- Biszkopt wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie oddzielić nożem od formy.
- W ten sam sposób upiec biszkopt ciemny.
- Chłodne ciasta przekroić na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
- Dalej postępować jak powyżej od punktu 10.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!