Tort cytrynowy z lemon curd (w stylu fault line cake)

41 Komentarzy
Tort cytrynowy z lemon curd (w stylu fault line cake)

Orzeźwiający tort o smaku cytrynowym. Jasny biszkopt przełożony jest kremem z serka mascarpone z dodatkiem kremu cytrynowego lemon curd i malinową żelką. Obłożony jest masą maślaną z mleka w proszku. Tort w środku jest lekki i mało słodki. Udekorowany jest w stylu "fault line cake". To obecnie bardzo modna dekoracja tortów. Dekorowany jest bok tortu w środkowej części, a górę i dół pokrywa grubsza warstwa masy, która po wygładzeniu daje efekt, jakby pośrodku było widać wnętrze tortu.

Składniki na tort o śr. 20 cm i ok. 13 cm wysokości:

Żelka malinowa:

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki wody
  • 30 g cukru

Biszkopt genueński:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 6 jajek, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 30 g masła

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • ok. 150 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru

Krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek lemon curd (kupny lub z przepisu: "Lemon curd")

Dodatkowo:

  • 2 łyżki lemon curd
  • 60 g malin + 1 łyżka cukru pudru

Masa maślana z mlekiem w proszku:

  • 60 ml mleka tłustego (3,2%)
  • 60 g cukru
  • 110 g mleka w proszku (użyłam Łaciate)
  • 250 g masła

Do dekoracji:

  • posypka cukrowa
  • złoty barwnik spożywczy w proszku
  • świeża żurawina
  • gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować żelkę malinową: Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Maliny przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści i maliny, jeśli były mrożone zmiękną. Garnek ściągnąć z pieca i maliny przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (Powinno zostać niecałe 200 ml puree malinowego). Puree malinowe mocno podgrzać. Wlać do napęczniałej żelatyny i wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
  3. Chłodne puree wlać do tortownicy i wstawić do lodówki do stężenia. (Jeśli tortownica jest dobrze wyłożona folią to można wlać płynne puree malinowe).
  4. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  5. Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Mąkę wymieszać z solą i przesiać, najlepiej dwukrotnie. Odstawić na bok.
  7. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  8. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
  9. Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
  10. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopty na chwilę w piekarniku. Następnie wyciągnąć je z piekarnika i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną.
  11. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  12. Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na bok.
  13. Przygotować krem z mascarpone: Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać 2 łyżki cukru pudru i lemon curd do smaku. (Dodałam 5 łyżek). Krem podzielić po równo do trzech miseczek.
  14. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć połowę kremu z pierwszej miski. Wyłożyć żelkę malinową i przykryć drugą połową kremu z pierwszej miski. Przykryć drugim blatem i go nasączyć. Rozsmarować 2 łyżki lemon curd, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Wyłożyć krem z drugiej miski. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i go nasączyć.
  15. 60 g malin przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Wymieszać z 1 łyżką cukru pudru. 3 łyżki puree malinowego dodać do trzeciej miski z kremem i delikatnie połączyć. Krem wyłożyć na trzeci blat. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć.
  16. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.
  17. Przygotować masę maślaną z mlekiem w proszku do obłożenia: Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Mleko i cukier przełożyć do garnka i mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie ściągnąć garnek z pieca i do ciepłego mleka wmieszać trzepaczką mleko w proszku. (Powstanie dość gęsta pasta). Dalej miksując masło na wysokich obrotach, dodawać po łyżce masy mlecznej. (Nie czekać z dodawaniem masy mlecznej, aby za mocno nie zgęstniała). Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera na niskie i jeszcze miksować kilka minut, aby odpowietrzyć masę.
  18. Tort wyciągnąć z lodówki i obłożyć nie grubą warstwą masy maślanej. Na wierzch dodać więcej masy i wygładzić. Środkową część boku tortu posypać posypką cukrową, aby otrzymać pasek z posypki. (Nakładać sporą ilość posypki na rękę i przykładać ją do tortu. Dużo posypki będzie spadać na blat. Ważne, by wyczyścić przed tym dobrze blat, aby spadająca posypka nie zabrudziła się i można ją było jeszcze kiedyś wykorzystać).
  19. Oczyścić paterę i tort z niepotrzebnej posypki.

2

3

  1. Tort wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby masa stwardniała. (Resztę masy maślanej pozostawić na blacie).
  2. Po godzinie wyłożyć nad i pod paskiem z posypki pozostałą masę. Masy powinno być dość grubo. Warstwa z masą powinna być grubsza niż z posypką. Wygładzić packą lub szpatułką do wygładzania tortu. (Paterę z tortem stawiam na talerzu obrotowym. Ułatwia on pracę przy wygładzaniu masy. Możecie wyrównać całą masę równocześnie lub najpierw wyrównać dół tortu, a potem górę).
  3. Tort schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce, aby kolejna warstwa masy stwardniała.
  4. Nierówne brzegi masy przy posypce i wystające ponad tort pomalować na złoto barwnikiem spożywczym. (Barwnik w proszku wymieszać z kilkoma kroplami alkoholu np. wódki lub spirytusu).
  5. Tort udekorować gałązkami rozmarynu i żurawiną. (Tort kroi się najlepiej, gdy przed każdym nacięciem zanurzymy nóż w gorącej wodzie, a następnie szybko go osuszymy np. ręcznikiem papierowym).

Uwaga:

  • Co najmniej dzień wcześniej należy przygotować lemon curd, według przepisu: "Lemon curd". Biszkopty i żelkę malinową też najlepiej przygotować dzień wcześniej. Biszkopty po ostygnięciu, wyciągnąć z formy i zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w temperaturze pokojowej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort cytrynowy z lemon curd (w stylu fault line cake) Tort cytrynowy z lemon curd (w stylu fault line cake) Tort cytrynowy z lemon curd (w stylu fault line cake)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 miesięcy temu
    Dzień dobry. Czy ten krem do tynkowania jest mocno słodki? Czego mogę użyć zamiast  posypki cukrowej. Może jakieś liofilizowane owoce? . Pozdrawiam 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Masa nie jest za słodka. Mogą być liofilizowane owoce, a również np. plasterki świeżych owoców, kwiatki, kawałki ciasteczek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 miesięcy temu
    Piękny tort. Chcę go zrobić za tydzień dla teściowej. Czy krem w pierwszej warstwie ( tej z żelką) jest z dodatkiem malin? Bo nie mogę znaleźć tej informacji, albo nie widzę 😪 będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Monika 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Nie, może tak wygląda, bo żelka "farbuje" krem, jak tort stoi dłużej 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Jakie proporcje kremu cytrynowego dla tortu o średnicy 24c
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Taki tort mi wyszedł. Dojdzie topper i raca.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 1 lat temu
      Tak wyglądał w całej okazałości 😉To mój pierwszy tort piętrowy. Szczerze mówiąc, jestem z niego dumna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    I jeszcze jedno: ile posypki Pani zużyła? Czy lepsza będzie taka drobna - maczek, czy perełki? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Oj nie pamiętam dokładnie. Nie zużyłam dużo, ale trzeba mieć więcej, bo się sypie. Maczek, czy perełki to zależy od ciebie co wolisz. Oba się sprawdzą ;) Powodzenia i czekam na zdjęcia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Tak się zastanawiam... Potrzebuje upiec ten tort na jakieś 30 os. Mimo ściąg z internetu na temat przeliczania wielkości tortów na porcje, mam wątpliwości, czy ten tort upieczony z podwójnej ilości składników na 25 cm tortownicy mi wystarczy... Sugestie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Dla mnie przeliczanie na ilość porcji tortu okrągłego jest trudne. Ja szacuję, że tort okrągły jest na ok. 16 porcji. Niby im średnica większa, tym więcej porcji, ale aby to jakoś wyglądało to przy tortownicy 25- 26cm według mnie trudno jest osiągnąć więcej niż 20 porcji i to jeśli pokroimy po promieniu to nie są ładne trójkąty, ale raczej plasterki. Chyba, że pokroisz inną metodą, tj. wycinając mniejszy okrąg w środku i krojąc go na porcje i ten zewnętrzny osobno. Jeśli to ma być symboliczny kawałek, to stosując tę metodę krojenia z mniejszym okręgiem w środku, to może się uda ;)Ja na 30 porcji to zrobiłabym osobiście tort piętrowy. Na dole 26 cm i na niego np. ten z przepisu. Lepiej niech zostanie, a nie będzie stresu przy krojeniu. Może ktoś będzie chciał dokładkę? Wtedy tort dolny zrobiłabym jakiś stabilniejszy (chodzi o kremy w środku, np. usztywnione żelatyną, czy jakaś masa). Wtedy też będzie wybór smakowy dla gości ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 2 lat temu
        Bardzo dziękuję za podzielenie się swoim spojrzeniem. W sumie racja - lepiej, by zostało, niż brakło. Nie wiem, jak będą tort serwować, bo piekę na chrzciny, które urządzamy w lokalu, ale rzeczywiście wybór smaku może być dodatkowym atutem. Na tyle osób jeszcze nie robiłam. 😉Pomyślałam zatem, żeby na dół dać ten: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1273-tort-czekoladowy-z-kremem-mascarpone-ganache, oczywiście po przeliczeniu składników, bez ganache. Na całość byłby krem z mlekiem w proszku, być może lekko barwiony. Na samą górę mam topper i zrobię dzidziusia z lukru plastycznego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Witam serdecznie jak ugryźć temat ilości składników mając tortownice o średnicy 27 cm. Pomoże ktoś? Bede mega wdzięczna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 2 lat temu
    Dzieło sztuki! Patrzę i patrzę i napatrzeć się nie mogę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Witam. Czy maliny można zastąpić jeżynami? Chyba będą pasować do kremu cytrynowego....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 2 lat temu
    Tort mnie bardzo zachęcił Pani Joanno czy lemon curt można zrobić w thermomix jeżeli tak to może ma pani sprawdzony przepis ?? pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Na pewno można w thermomix zrobić, ale ja nie robiłam. Poszukaj w necie. Może być inny przepis na lemon curd.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jagoda · 2 lat temu
        Dziękuję, będę robić metodą tradycyjną. Lemon curt robiłam już w thermomix i wyszedł dobry ! Tort będę robić bo brzmi cudnie. Pozdrawiam serdecznie Jagoda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 3 lat temu
    czy można naponczować tort alkoholem? Jeżeli tak, jakich proporcji się trzymać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Melissa · 3 lat temu
    Mam bardzo głupie pytanie 😊 czy podane proporcje na biszkopt dotyczą jednego biszkoptu i trzeba te składniki podwoić? Czy po prostu powstałą masę z 200g mąki i 6 jajek rozdzielić na dwie tortownice? 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Cieżko mi uwierzyć że ktoś serwuje ten tort krojąc go na ok 16 porcji... A może to tylko przeoczenie w przepisie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 3 lat temu
    Witam, jak długo może stać tort z taką masą mascarpone + śmietanka + lemon curd?Czy biszkopt można nasączyć lekko sokiem z cytryny zmieszanym z wodą? Czy będzie smacznie jeśli do tego tortu użyję tylko tej masy z lemon curd? Czy może mam go dodać więcej by było bardziej cytrynowo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      W lodówce może stać kilka dni. Biszkopt jest właśnie nasączony sokiem z cytryny i wodą. Możesz jedną warstwę przełożyć samym lemon curd, jak chcesz. Możesz dodać go więcej, do smaku. Tylko lemon curd jest kremem dość luźnym i mocno kwaśnym. Nie zrobisz z niego takiej grubej warstwy jak kremu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Odnośnie pktu 15: Czy maliny należy podgrzać przed przetarciem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie tylko przetrzeć przez sitko. Możesz zblendować wcześniej jak chcesz i przetrzeć, ale właściwie one są tak miękkie, że można od razu przecierać ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 3 lat temu
        Dziękuję, jutro zaczynam dzielo :-)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Jagoda · 2 lat temu
          Kochana daj znać jak ten piękny tort Ci wyszedł i jak w smaku ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Jakie będa proporcje na biszkopt jak tortownica ma 24 cm?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Proszę skorzystać z przelicznika form znajdującego się na stronie w menu na górze lub w menu po lewej stronie w "porady".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GOSIA · 4 lat temu
    Czy jeśli zrobię tort dzień przed uroczystościa, posypka nie rozpuści się pod wpływem wilgoci??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, nie rozpuści się. Na tej masie w ogóle się nie rozpuści ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Asia · 3 lat temu
        Z jakiej firmy jest posypka?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Wydaje mi się, że firmy Pickerd. (Ja piekę na niemieckich produktach). Nie mogę jej znaleźć w google. Jest podobna nazywa się Drachen-Perlchen.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Maria · 2 lat temu
            Pani Joanno, a jakiego mleka w proszku pani używa? Czy Magermilchpulver to bedzie taki odpowiednik polskiego mleka w proszku?
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Joanna Moderator · 2 lat temu
              Niestety nie. Nie może być mager. Musi być koniecznie tłuste. Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego". Nie polecam mleka granulowanego. W Niemczech nie kupisz niestety, chyba że w polskim sklepie. Jest też na amazonie.