Żelka truskawkowa
Żelka truskawkowa do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżych lub mrożonych truskawek, żelatyny, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Jest intensywnie truskawkowa w smaku, ma piękny czerwony kolor, jest orzeźwiająca i mało słodka. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.
Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.
Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".
Żelkę przełożyłam na talerz TYLKO na potrzeby zdjęć. Proszę tego nie robić, tylko umieścić żelkę od razu na blacie tortu posmarowanym kremem, ponieważ żelka przyklei się do talerza.
Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu.
Poniżej podaję sposób przygotowania dla truskawek świeżych i mrożonych.
Przykładowe torty z żelką truskawkową: "Tort makowy z truskawkami", "Tort fasolowy z truskawkami i bitą śmietaną".
Żelka truskawkowa ze świeżych truskawek:
Składniki na tortownicę o śr. 17 cm, żelka o grubości ok. 1cm:
- 200 g świeżych truskawek
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
- W rondelku namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i zasypać cukrem. Zmiksować blenderem na gładki mus.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Do rozpuszczonej żelatyny wlewać puree truskawkowe, mieszając łyżką.
- Puree wlać do przygotowanej tortownicy. Chłodne wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).
- Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.
- Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.
Żelka truskawkowa z mrożonych truskawek:
Składniki na tortownicę o śr. 17 cm, żelka o grubości ok. 1cm:
- 200 g truskawek mrożonych
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
- Zamrożone truskawki przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i zasypać cukrem. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż truskawki zmiękną.
- Garnek ściągnąć z pieca i truskawki zmiksować blenderem.
- Gorące puree truskawkowe wlewać do napęczniałej żelatyny, mieszając łyżką. Mieszać dokładnie, aby żelatyna się rozpuściła.
- Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
- Puree wlać do przygotowanej tortownicy. Chłodne wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).
- Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.
- Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |