Żelka truskawkowa

11 Komentarzy
Żelka truskawkowa

Żelka truskawkowa do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżych lub mrożonych truskawek, żelatyny, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Jest intensywnie truskawkowa w smaku, ma piękny czerwony kolor, jest orzeźwiająca i mało słodka. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę przełożyłam na talerz TYLKO na potrzeby zdjęć. Proszę tego nie robić, tylko umieścić żelkę od razu na blacie tortu posmarowanym kremem, ponieważ żelka przyklei się do talerza.

Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu.

Poniżej podaję sposób przygotowania dla truskawek świeżych i mrożonych.

Przykładowe torty z żelką truskawkową: "Tort makowy z truskawkami", "Tort fasolowy z truskawkami i bitą śmietaną".

Żelka truskawkowa ze świeżych truskawek:

Składniki na tortownicę o śr. 17 cm, żelka o grubości ok. 1cm:

  • 200 g świeżych truskawek
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
  2. W rondelku namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
  3. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i zasypać cukrem. Zmiksować blenderem na gładki mus.
  4. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Do rozpuszczonej żelatyny wlewać puree truskawkowe, mieszając łyżką.
  5. Puree wlać do przygotowanej tortownicy. Chłodne wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).

2

  1. Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.
  2. Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.

3

Żelka truskawkowa z mrożonych truskawek:

Składniki na tortownicę o śr. 17 cm, żelka o grubości ok. 1cm:

  • 200 g truskawek mrożonych
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
  2. Zamrożone truskawki przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i zasypać cukrem. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż truskawki zmiękną.
  3. Garnek ściągnąć z pieca i truskawki zmiksować blenderem.
  4. Gorące puree truskawkowe wlewać do napęczniałej żelatyny, mieszając łyżką. Mieszać dokładnie, aby żelatyna się rozpuściła.
  5. Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
  6. Puree wlać do przygotowanej tortownicy. Chłodne wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).
  7. Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.
  8. Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Żelka truskawkowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Witam. Czy zamiast żelatyny można dać galaretkę truskawkowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Dzień dobry, czy połowę mrożonych truskawek mogę zastąpić zamrożonymi malinami ? Czy resztą składników bez zmian ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 2 lat temu
    W jednym z blogów przeczytałam, że zamrożona żelka rozplynie się gdy się rozmrozi. Ciezko mi w to uwierzyć ale szukam dalej pewnej odpowiedzi... Tu znalazłam komentarz,  że można ją mrozic.Mam imprezę za 2 tyg i chciałam przygotować jak najwięcej żeby mieć mniej pracy przed imprezą. Czy to jest pewne, że żelka się nie rozplynie? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.pozdrawiam serdecznie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Można mrozić żelki. Torty musowe też często mają żelki a je się w całości zamraża 😉  Tylko tort musi postać kilka godzin, albo noc przed rozkrojeniem, aby się żelka rozmroziła. Tylko tak myślę, że o tej porze roku to tylko mrożone truskawki są dostępne, więc żelki już nie powinnaś zamrażać. Moim zdaniem najlepiej zrobić żelkę dzień lub dwa przed składaniem tortu. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Czy żelka truskawkowa będzię pasować do tortu orzechowego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, zależy jeszcze od kremu np. czekoladowy, albo śmietankowy by mi tutaj pasował ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lenka · 2 lat temu
    Jak długo można przechowywać żelkę w lodówce? Zrobiłam ją wczoraj, okazało się, że impreza zostaje przeniesiona na przyszłą sobotę, czy przez tydzień przeleży w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      W lodówce nie, ale możesz ją zamrozić i taką zamrożoną położyć na torcie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Czy żelka truskawkowa będzie pasować do tortu oreo?