Żelka mango
Żelka z mango do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżego mango, żelatyny, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Ma piękny słoneczny kolor. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.
Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.
Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".
Żelkę przełożyłam na talerz TYLKO na potrzeby zdjęć. Proszę tego nie robić, tylko umieścić żelkę od razu na blacie tortu posmarowanym kremem, ponieważ żelka przyklei się do talerza.
Żelkę można zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Można ją również zamrozić i później zamrożoną ułożyć na kremie. Przez noc żelka rozmrozi się w torcie.
Przykładowe torty z żelką mango: "Tort na chrzest dla dziewczynki".
Składniki na tortownicę o śr. 17 cm, żelka o grubości ok. 1cm:
- 200 g miąższu z mango (potrzebny jest 1 dojrzały owoc)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
- 2 łyżki zimnej wody
- 10 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Żelatynę przełożyć do niedużego garnka, dodać 2 łyżki zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
- Mango umyć, obrać, odważyć 200 g miąższu i przełożyć do miski. Dodać cukier i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na mus.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając dodawać stopniowo puree z mango.
- Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
- Puree wlać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia. (Można wstawić do lodówki na noc).
- Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.
- Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat tortu kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |