Żelka jagodowa

7 Komentarzy
Żelka jagodowa

Żelka jagodowa lub borówkowa do tortów to warstwa galaretki przygotowana ze świeżych lub mrożonych jagód (borówek), żelatyny, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Jest intensywnie jagodowa w smaku i ma ciemnofioletowy kolor. Żelka w torcie wzbogaca go smakowo, upiększa w przekroju i dodaje orzeźwiającej nuty.

Średnica żelki musi być mniejsza niż średnica tortu, a lukę należy wypełnić kremem. Jest to ważne, aby uniknąć wybrzuszenia na boku tortu, przebarwienia tynku i problemu z pokryciem tortu tynkiem, który będzie ślizgał się po żelce i jej nie pokryje. Dlatego też, żelkę należy przygotować w tortownicy o co najmniej 2- 3 cm mniejszej niż blaty tortu.

Chcąc przeliczyć ilość składników na inny wymiar tortownicy, skorzystaj z przelicznika form: "Przelicznik form do pieczenia".

Żelkę najlepiej zrobić dzień przed przygotowaniem tortu.

Przykładowe torty z żelką jagodową: "Tort Oreo", "Tort na roczek z misiem".

Składniki na tortownicę o śr. 17 cm (żelka o grubości ok. 1cm i średnicy ok. 16cm):

  • 250 g świeżych lub mrożonych jagód lub borówki amerykańskiej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (5 g)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę przełożyć do niedużego garnka, dodać 2 łyżki zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na ok. 10 minut.
  2. Mrożone jagody lub borówki przełożyć do garnka i zasypać cukrem. (Świeże jagody i cukier przełożyć do miski).
  3. Mrożone owoce podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści i jagody zmiękną. Garnek ściągnąć z pieca. (W przypadku świeżych owoców pominąć ten punkt, tylko od razu zmiksować blenderem jak w punkcie 4).

2

  1. Jagody zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko.

3

  1. Do puree jagodowego dodać sok z cytryny i mocno podgrzać. Wlewać do napęczniałej żelatyny, mieszając łyżką. Mieszać dokładnie, aby żelatyna się rozpuściła.

4

  1. Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy.
  2. Gdy puree będzie chłodne, wlać go do tortownicy. Wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny (a najlepiej na kilka godzin) do stężenia.

5

  1. Odpiąć obręcz tortownicy i wyciągnąć żelkę z formy.
  2. Żelkę należy przełożyć na posmarowany blat kremem. (Cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka się do niego przykleiła). Na środku tortu ułożyć żelkę, odwróconą (folią do góry). Ściągnąć folię. Przykryć kremem z góry i z boków.

6

Uwaga:

  • Według uznania jagód/ borówek można nie przecierać przez sitko, tylko pozostawić ze skórkami.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.