Miętowy, orzeźwiający tort składających się z czekoladowym blatów, przełożonych miętowym kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Wzbogacony o polewę czekoladową i dodatek czekoladek miętowych. Ciekawy tort dla wielbicieli mięty.
Składniki na tort o śr. 20 cm i ok. 13 cm wysokości:
Ciasto czekoladowe na dwie tortownice* o śr. 20 cm: (Składniki podane są od razu na 4 blaty)
140 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
75 g masła
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
180 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
100 g mąki pszennej
50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem miętowy:
600 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
kilka gałązek świeżej mięty (ok. 8)
125 g serka mascarpone, schłodzonego
2 kopiate łyżki cukru pudru
zielony barwnik spożywczy w żelu (opcjonalnie)
Poncz:
50 ml likieru miętowego
50 ml chłodnej wody
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
50 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
ok. 150 g czekoladek typu After Eight
świeże listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Zacząć przygotowywać krem miętowy: Śmietanę wlać do garnka. Dodać całe gałązki mięty. Zagotować. Od zagotowania, gotować dalej 5 minut na niskiej mocy palnika. (Nalepiej przykryć pokrywkę, pozostawiając małą szczelinę). Następnie garnek ściągnąć z pieca, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Chłodną śmietankę razem z miętą włożyć na noc do lodówki.
Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto czekoladowe: W misce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. W razie potrzeby przesiać. Odstawić na bok.
Czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną (może być lekko ciepłą) czekoladę.
Dodać ok. połowę mieszanki mącznej i wymieszać delikatnie szpatułką. (Masa będzie gęsta). Dodać połowę ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać, rozrzedzając masę. Następnie wmieszać delikatnie resztę mąki i na końcu resztę piany.
Ciasto przełożyć po pół do przygotowanych tortownic i wyrównać. (Ciasta nie jest dużo). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Lekko ciepłe ciasta oddzielić nożem od formy i razem z formą odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu ściąć nożem przypieczoną warstwę wierzchnią z obu ciast. Ciasta przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
Przygotować poncz: Likier wymieszać z wodą.
Ok. 120 g czekoladek After Eight posiekać drobno.
Przygotować krem miętowy: Schłodzoną przez noc śmietanę wyciągnąć z lodówki i przelać przez sitko do miski. Dobrze wycisnąć gałązki mięty ze śmietany. Dodać schłodzony serek mascarpone i ubić razem przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo płynna śmietana będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder. Na końcu dodać trochę zielonego barwnika spożywczego i zmiksować chwilę, aby powstał jednolity kolor.
Krem miętowy przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki.
Jeden blat czekoladowy ułożyć na paterze. Nasączyć częścią ponczu. Wycisnąć krem z rękawa, robiąc kleksy jeden koło drugiego. Posypać ⅓ posiekanych czekoladek. Przykryć drugim blatem, nasączyć, wycisnąć kleksy kremu miętowego i posypać połową pozostałych czekoladek.
Przykryć trzecim blatem, nasączyć, wycisnąć krem i posypać pozostałymi, posiekanymi czekoladkami. Przykryć czwartym blatem, nasączyć i wycisnąć resztę kremu.
Tort schłodzić przez co najmniej 3 godziny (może być przez noc) w lodówce.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietanę doprowadzić do momentu zagotowania. Ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła i mieszać łyżką, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Gdy polewa ostygnie, przełożyć ją do małego woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg i polać wierzch tortu.
Tort udekorować ćwiartkami czekoladek. (Czekoladki przekroiłam nożem najpierw na pół wzdłuż krótszego boku, a następnie każdą połowę po skosie na pół, tworząc trójkąty). Ozdobić listkami mięty.
Uwaga:
* Jeśli macie tylko jedną tortownicę o średnicy 20 cm, to proszę upiec ciasto czekoladowe dwukrotnie z połowy składników.