Drożdżowy chleb babci Władzi

36 Komentarzy

Drożdżowy chleb babci Władzi

Przepis na chleb drożdżowy mojej babci. Jest to jedyny chleb, który piecze mój tata ;) Jest wilgotny, o sprężystym miąższu i długo zachowuje świeżość.

1 szklanka= 250ml

Składniki na 3 bochenki o długości 30cm:

  • 5 szklanek przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 80g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 3 łyżeczki soli (z czubkiem)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1kg i 650g mąki pszennej* (ok. 1,5kg plus 1 szklanka)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Do dużej miski lub garnka wlać lekko ciepłą wodę i maślankę. Dodać pokruszone drożdże, mąkę pszenną razową, sól, cukier i ziarna słonecznika. Zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut, aż zacznie pracować. (Całość jest bardzo wodnista).
  2. Po wyrośnięciu zaczynu, dodać mąkę pszenną i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (Ciasto powinno ładnie wyrosnąć).
  3. Trzy formy keksowe o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do form. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 10 minut. (W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół).

2

3

  1. Chleby piec  ok. 1,5 godz. - 1godz. 40 min.

4

  1. Gorące chleby od razu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę. Pozostawić do ostygnięcia.                   

Smacznego.

* Dowolnej mąki pszennej. Mój tata kupuje mąkę pszenną w Biedronce. Ja dałam typu 405, innym razem orkiszową jasną, a innym mieszankę orkiszowej jasnej z pełnoziarnistą.

Drożdżowy chleb babci Władzi

Drożdżowy chleb babci Władzi

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 2 miesięcy temu
    Trafiłam na ten przepis przy okazji bułeczek cynamonowych (nawiasem mówiąc - przepyszne! ). Od kilku lat eksperymentuję z pieczeniem chleba i wykorzystałam już wiele przepisów więc wypróbowałam i ten. Chleb wyszedł świetnie. Bardzo, bardzo smaczny, skórka chrupiąca. Gorąco polecam. Użyłam mąki orkiszowej 630 (do zaczynu razowej orkiszowej i mąki graham po pół szklanki) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zbyszek · 7 miesięcy temu
    Dziś w końcu victoria! Próbowałem wiele razy piec chleb. Szukałem przepisów i coraz bardziej się zniechęcałem.  Dziś wyszło fenomenalnie. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jędrzej · 8 miesięcy temu
    Przepis najlepszy :) Od 2 lat stosuje (ew. wpada mąka orkiszowa) - i zawsze wychodzi :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 2 lat temu
    Właśnie teraz piekę chlebki,z tym że dodałam szklankę mąki kukurydzianej, słonecznik i 1 łyżkę czarnuszki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Dostałam przepis od syna .Piekłam już kilka razy .Jest rewelacyjny ,a ze smalczykiem własnej roboty -????człowiek nie ma umiaru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 2 lat temu
    Nie znam lepszego przepisu.Pieke ok 50 min.To w moim piekarniku wystarczyloBardzo dobry.Super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Dla jednego chleba czas pieczenia też podzielić na trzy ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie, chleb musi być ładnie wypieczony. Proszę obserwować. Pewnie ponad godzinę do 1,5h.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgosia · 2 lat temu
    Czy zamiast maslanki,kefiru mozna dac jogurt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 2 lat temu
    Bardzo smaczny chleb. Jestem początkującym domowym piekarzem. Starałem się trzymać receptury ale chociaż chleb ma nieprzypaloną złocistą chrupiącą wierzchnią skórkę, skórka ta wyszła dość gruba co utrudnia krojenie od góry (więc kroję chleb z boku). Korzystając z porad znalezionych w internecie, do piekarnika wstawiłem przed pieczeniem dodatkowo naczynie z wodą a po wyjęciu chleba z piekarnika zwilżyłem wierzchnią skórkę chleba wodą . Czas i temperatura jak w przepisie. Jak można uzyskać cienką skórkę u góry ? Może wyłączyć po jakimś czasie górną grzałkę i pozostać przy dolnej ? Jest to piekarnik elektryczny. Pozdrowienia !
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Zrezygnowałabym jednak z pary w piekarniku. Ona daje efekt odwrotny, niż zamierzałeś. Wytworzona para wodna dodaje skórce chrupkości. Owsze para wodna spowalnia proces wysychania ciasta i formowania się skórki. Chleb będzie miał fajną strukturę, bo będzie mógł dłużej rosnąć w górę, ale skórka będzie bardziej chrupiąca. Możliwe też że czas pieczenia mógłby być krótszy w Twoim piekarniku. Obserwuj chleb szczególnie pod koniec pieczenia. Krótszy czas pieczenia będzie korzystny w tym przypadku. Życzę powodzenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martina · 2 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis. Piekę ten chleb co tydzień. Wreszcie pieczywo które nie wzdyma i do tego pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarek · 2 lat temu
    Hej najlepszy przepis jaki krąży w necie, prosty łatwy w wykonaniu przepis i przepyszny chleb, szczerze polecam. Dzięki za przepis, piekę już któryś raz, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wladyslawa Szczepans · 3 lat temu
    Pieke chleb juz drugi raz jest rewelacyjny dziekuje za wspanialy przepis który pozostanie u mnie na zawsze Gorąco polecam jest wspanialyyyy Pozdrawiam cieplutko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Czy zamiast szklanki mąki pszennej razowej mogę użyć mąki żytniej razowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 3 lat temu
    Witam, chlebek jest pyszny Piekłam go pierwszy raz i udał się wyśmienicie. Zrobiłam na 1 blaszkę z 1/3 porcji. Zamiast mąki pszennej razowej dodałam orkiszowej. Następnym razem spróbuję z czarnuszką lub z ziarenkami dyni. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Witam ponownie 😊 dziękuje za poradę. Chlebek mimo większej ilości maki wyszedł pyszny, ale faktycznie bardziej zbity - dla porównania zrobię oczywiście bez podsypywania i zobaczymy czy będzie jakaś różnica. Ale ogólnie przepis na chlebek super - polecam 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Witam :) mam pytanie jaka konsystencje powinno mieć ciasto po wyrobieniu? Bo robiłam zgodnie z przepisem i w trakcie wyrabiania ciasto bardzo klei się do rak... musiałam użyć sporej ilości maki aby ciasto zaczęło odrywać się od miski, a nie wiem czy w tym wypadku chlebek bedzie ok po wypieczeniu... proszę o wskazówki dziękuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ciasto jest klejące, ale proszę trzymać się przepisu i nie dosypywać mąki, bo chleby będą bardziej zbite. Jak wyszły z większą ilością mąki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 4 lat temu
    Ile powinnam użyć drożdży suchych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Czy robił ktoś ten chlebek ale z przepisu na jedna blachę ? 3 to troszkę za dużo :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monia · 3 lat temu
      Ja robiłam. Dzieliłam wszystko dokładnie na 3 i chlebek wyszedł super. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ulka · 4 lat temu
    Ten chleb jest naprawdę rewelacyjny zawinięty w ściereczkę wytrzymuje nawet tydzień piekę chyba 6 taz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Nie mam tylu keksowek, czy mogę zostawić ciasto na dłużej niż 30 min i piec na 3 razy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Oj, nie bo przerośnie. Lepiej zrobić po jednym lub w keksówce i np. prostokąknej formie na ciasto.