
Chleb pszenno- żytni na zakwasie z dodatkiem jogurtu naturalnego. Chleb ma bardzo miękki, delikatny, sprężysty i wilgotny miąższ. Skórka jest cienka i chrupiąca. Bardzo smaczny chleb. Szczególnie polubią go dzieci, które (przynajmniej moje ;)) preferują jasne, pszenne chleby.
Przeciwnikom chleba na zakwasie z dodatkiem drożdży powiem, że w tym przepisie można upiec tak samo pyszny chleb z pominięciem drożdży. Przetestowałam i chleb wyszedł idealny. Jedynie wyrastał długo. Ciasto na pierwsze wyrastanie w misce pozostawiłam na godzinę, a w koszyku na 4 godziny, aż prawie wypełniło koszyk.
Składniki na 1 bochenek:
Zaczyn:
- 100 g mąki żytniej typu 997
 - 10 g aktywnego zakwasu żytniego
 - 80 g wody
 
Ciasto chlebowe:
- 12 g świeżych drożdży (lub 6 g drożdży instant)
 - 200 g lekko ciepłej wody
 - 175 g mąki pszennej typu 550
 - 175 g mąki pszennej typu 1050
 - 50g mąki żytniej typu 997
 - 12 g soli
 - 85 g jogurtu naturalnego 1,5% (u mnie grecki 10%)
 - 15 ml oleju roślinnego
 - zaczyn (podany powyżej)
 
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej. (Zaczyn jest bardzo gęsty).
 - Po 16 godzinach przygotować ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, łącznie z zaczynem. Ciasto zagnieść robotem ręcznym z hakami lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać ciasto najpierw 8 minut na niskich obrotach, a następnie 5 minut na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
 - Następnie ciasto chwilę zagnieść ręką. (Podsypałam blat mąką żytnią 997, zagniotłam ciasto i uformowałam chleb. Ciasto jest klejące). Okrągły koszyk do wyrastania chleba posypać mąką (lub miskę wyłożyć lnianą ściereczką i posypać mąką). Uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka (lub miski) złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. (Ciasto powinno wypełnić koszyk).
 - Na dolnej szynie piekarnika ustawić jedną blachę. Piekarnik razem z blachą rozgrzać do temperatury 240°C (grzałka góra- dół).
 - Wyrośnięte ciasto przełożyć na drugą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w dwóch miejscach na głębokość ok. 1 cm (na krzyż lub tak, jak na zdjęciach).
 - Blachę z ciastem wsunąć szybko do piekarnika na poziom wyżej niż dolna blacha. Od razu zredukować temperaturę do 200°C, a do dolnej, rozgrzanej blachy wlać szklankę wody (uwaga na parę). Woda zapewni odpowiednią wilgoć w piekarniku, która sprawi, że chleb mniej pęknie.
 - Po 3 minutach pieczenia uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wkładając między drzwiczki, a piec łyżkę drewnianą. Tak pozostawić na 1- 2 minuty, aby para mogła wyparować. Następnie zamknąć piekarnik i piec chleb ok. 45 minut (u mnie 55 minut), aż chleb będzie mocno zarumieniony na kolor orzecha laskowego.
 - Chleb studzić na kratce kuchennej.
 
Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Das große Buch vom Brot“ A. Simon, M.T. Simon, A. Schmidt
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 
 
 