Chleb z jogurtem na zakwasie

14 Komentarzy
Chleb z jogurtem na zakwasie

Chleb pszenno- żytni na zakwasie z dodatkiem jogurtu naturalnego. Chleb ma bardzo miękki, delikatny, sprężysty i wilgotny miąższ. Skórka jest cienka i chrupiąca. Bardzo smaczny chleb. Szczególnie polubią go dzieci, które (przynajmniej moje ;)) preferują jasne, pszenne chleby.

Przeciwnikom chleba na zakwasie z dodatkiem drożdży powiem, że w tym przepisie można upiec tak samo pyszny chleb z pominięciem drożdży. Przetestowałam i chleb wyszedł idealny. Jedynie wyrastał długo. Ciasto na pierwsze wyrastanie w misce pozostawiłam na godzinę, a w koszyku na 4 godziny, aż prawie wypełniło koszyk.

Składniki na 1 bochenek:

Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • 12 g świeżych drożdży (lub 6 g drożdży instant)
  • 200 g lekko ciepłej wody
  • 175 g mąki pszennej typu 550
  • 175 g mąki pszennej typu 1050
  • 50g mąki żytniej typu 997
  • 12 g soli
  • 85 g jogurtu naturalnego 1,5% (u mnie grecki 10%)
  • 15 ml oleju roślinnego
  • zaczyn (podany powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej. (Zaczyn jest bardzo gęsty).
  2. Po 16 godzinach przygotować ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, łącznie z zaczynem. Ciasto zagnieść robotem ręcznym z hakami lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać ciasto najpierw 8 minut na niskich obrotach, a następnie 5 minut na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Następnie ciasto chwilę zagnieść ręką. (Podsypałam blat mąką żytnią 997, zagniotłam ciasto i uformowałam chleb. Ciasto jest klejące). Okrągły koszyk do wyrastania chleba posypać mąką (lub miskę wyłożyć lnianą ściereczką i posypać mąką). Uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka (lub miski) złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. (Ciasto powinno wypełnić koszyk).
  4. Na dolnej szynie piekarnika ustawić jedną blachę. Piekarnik razem z blachą rozgrzać do temperatury 240°C (grzałka góra- dół).
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na drugą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w dwóch miejscach na głębokość ok. 1 cm (na krzyż lub tak, jak na zdjęciach).
  6. Blachę z ciastem wsunąć szybko do piekarnika na poziom wyżej niż dolna blacha. Od razu zredukować temperaturę do 200°C, a do dolnej, rozgrzanej blachy wlać szklankę wody (uwaga na parę). Woda zapewni odpowiednią wilgoć w piekarniku, która sprawi, że chleb mniej pęknie.
  7. Po 3 minutach pieczenia uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wkładając między drzwiczki, a piec łyżkę drewnianą. Tak pozostawić na 1- 2 minuty, aby para mogła wyparować. Następnie zamknąć piekarnik i piec chleb ok. 45 minut (u mnie 55 minut), aż chleb będzie mocno zarumieniony na kolor orzecha laskowego.
  8. Chleb studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Das große Buch vom Brot“ A. Simon, M.T. Simon, A. Schmidt

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Chleb z jogurtem na zakwasie Chleb z jogurtem na zakwasie Chleb z jogurtem na zakwasie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Chlebek przepyszny... miąższ mieciutki, puszysty, nie zbity, nie gumowaty, skórka chrupka.. dodałam siemię lniane. Pycha !! 👍😃
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ula · 3 lat temu
      Dzięn dobry. Czy używała Pani zakwasu aktywnego czy taki uśpiony prosto z lodówki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 4 lat temu
    Wyszedł ok ...może czuć trochę drożdżami... ale może bez drożdży by nie wyròsł... tak ładnie. Więcej zakwasu dodać to też będzie czuć bardziej kwaśniejsze..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Witam. Czy moge upiec ten chleb na samych drozdzach?☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 5 lat temu
    Chciałbym upiec ten chleb na samym zakwasie
    Ile należy go wtedy dodać (bez drożdży)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Raczej zostałabym przy podanej ilości zakwasu, a wydłużyłabym czas wyrastania w koszyku. Niech wyrasta tak długo, aż ciasto wypełni koszyk. Można ewentualnie dodać trochę więcej zakwasu, ale nie za dużo, aby nie przedobrzyć, ponieważ chleb może wyjść za kwaśny.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marysia · 5 lat temu
        Dziękuję. Właśnie biorę się za niego (jeszcze tylko do sklepu po jogurt :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olimpia · 5 lat temu
    Witam, czy to normalne że chleb po położeniu na blachę z koszyka klapną?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Zawsze trochę się "rozjedzie", dlatego przekładanie ciasta na blachę i nacinanie należy wykonać bardzo szybko. Tyczy się to wszystkich przepisów, w których chleb rośnie w koszyku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 6 lat temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź,takie właśnie koszyki mam ,może poprostu za luźne ciasto w przepisach mam.Muszę spróbować upiec chlebusie z ani przepisów.I wtedy dam znać co i jak mi wyszło.Ogólnie najlepiej lubię pięć chleby foremkowe,mniej zachodu i ciężkich chlebów nie trzeba składać ? dlatego mniej pracy,ale wcześniej czy później i za takie chleby muszę s wziąć ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 6 lat temu
    Witam,mam takie pytanko jakiej wielkości używa pani koszów do rozrostu chleba,bo widzę że są pięknie uformowane,ja jak zostawiam ciasto w koszu to potem po upieczeniu owszem chleby mają kształt kosza ale są bardziej takie rozklapione niż pani:/dlatego pytam jakie kosze dobierać(mam kosze 1kg,0,6kg i 0,8kg,zakupiłam na sprzedajemy pl hurtownia koszyków bo dużo niższa cena niż na allegro
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Podam tylko wymiary, bo nie mam już do nich ulotki ;) Okrągły koszyk ma średnicę prawie 20 cm, a podłużny prawie 30 cm. Jako typ podam, ze chleb z koszyka należy szybkim ruchem przełożyć na blachę, szybko naciąć i wsunąć do piekarnika, ponieważ im dłużej to trwa tym bardziej się chleb rozjedzie na boki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maika · 7 lat temu
    Upiekłam już wiele chlebów i uważam, że ten jest bardzo dobry, dodatek jogurtu "robi" smak. Polecam.
    Aha, nie miałam takich typów mąki jak w przepisie, pokombinowałam z tymi, których zazwyczaj używam i jest super chleb.