Chleb rodzynkowy

1 Komentarz

Chleb rodzynkowy

Smaczny chleb z płatkami owsianymi i rodzynkami z przepisu Jeffreya Hamelmana. Pomimo, ze jest to chleb rodzynkowy nie dodałam wszystkich rodzynek podanych w przepisie. Piekłam ten chleb 2 razy i zawsze ze zmniejszoną ilością rodzynek i według mnie jest to ilość optymalna. Chleb nie jest wówczas słodki i można go jeść nie tylko ze słodkim dodatkiem, czy serem, ale również z wędliną.

Składniki:
Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • 590g mąki chlebowej pszennej
  • 180g mąki pszennej razowej
  • 460g wody
  • 20g soli
  • 5g drożdży instant
  • 90g płatków owsianych
  • 160g rodzynek sułtańskich (oryginał: 230g)
  • 300g zaczynu (podane powyżej, całość oprócz 2 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. 12- 16 godz. przed pieczeniem należy przygotować zaczyn. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w misce przykrytej ściereczką na 12- 16 godz. w temperaturze 21°C.
  2. Po 12- 16 godz. należy zalać płatki owsiane wodą i odczekać kilka minut, aby płatki nasiąkły. Następnie należy dodać pozostałe składniki oprócz rodzynek. Zagniatać 3 minuty robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości. (W razie potrzeby dolać troszkę wody. Zależy to od chłonności płatków owsianych). Ciasto powinno być dość miękkie. (Rodzynki je jeszcze osuszą). Następnie zagniatać kolejne 2,5- 3 minuty na drugiej prędkości. Dodać rodzynki i wymieszać na pierwszej prędkości tylko tyle, aby rodzynki się równomiernie rozmieściły. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1- 2 godz. w temperaturze 24,5°C. (Jeśli ciasto wyrasta 2 godz. należy złożyć je po godzinie).
  3. Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godz. w temperaturze 24,5°C.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C.
  5. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 25- 30min. (Piekłam 15min.).
  6. Chleb wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki „Chleb” Jeffrey Hamelman.

Chleb rodzynkowy

Chleb rodzynkowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 11 lat temu
    Mmm, cudowny :)

Chleb w klasycznych przepisach

W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.

Przepisy na chleb na zakwasie

Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.

Bogactwo ziaren w przepisach na chleb

Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.

Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny

Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.