Chleb na zakwasie z ziarnami

78 Komentarzy

Chleb na zakwasie z ziarnami

Pyszny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie z ziarnami. Chleb ma miękki miąższ z dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego oraz chrupiącą skórkę. Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze. Długo utrzymuje świeżość. Przepis pochodzi z książki „Chleb”.

Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:

Namoczone ziarno:

  • 60g siemienia lnianego
  • 190g wody

Ciasto chlebowe:

  • 690g mąki chlebowej pszennej
  • 70g mąki żytniej razowej
  • 110g prażonego ziarna słonecznika *
  • 50g prażonego ziarna sezamu *
  • 320g wody
  • 20g soli
  • namoczone ziarno (całość 250g, podane powyżej)
  • 310g zaczynu (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. 12- 16 godz. przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i namoczyć ziarno. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w misce przykrytej ściereczką na 12- 16 godz. w temperaturze 21°C. Siemię lniane wymieszać z zimną wodą, przykryć folią spożywczą i również odstawić na 12- 16 godz.
  2. Po 12- 16 godz. połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe. Zagniatać 3 minuty robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta, na najniższej prędkości. Następnie zagniatać kolejne 3 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godz. w temperaturze 24,5°C. (Podczas wyrastania ciasto należy złożyć po 75min. lub jeśli ciasto wymaga wzmocnienia, dwukrotnie w odstępie 50min. Osobiście stosuję drugi sposób i składam ciasto co 50min.).
  3. Dwa koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki. (Pozostawić ciasto do 8 godz. w temperaturze 10°C lub do 18 godz. w temperaturze 6°C). Chleby można piec również w foremkach. (W tym przypadku chleby powinny wyrastać przez noc w foremkach. Przed pieczeniem należy wyciągnąć je wcześniej z lodówki i poczekać, aż ogrzeją się one do temperatury pokojowej, zanim zostaną włożone do pieca. Zimne, metalowe foremki mogą spowolnić wyrastanie chleba w piecu).
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C.
  5. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć (np. żyletką) i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim). Piec z parą przez ok. 40- 45 minut. Kolejno wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

* Ziarna słonecznika i sezamu wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć ok. 5-6 min. w piekarniku w temperaturze 195°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Można również ziarna podprażyć na suchej patelni).

Chleb na zakwasie z ziarnami

Chleb na zakwasie z ziarnami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sofi · 5 lat temu
    Aby zakwas lepiej rósł zrobiłam 1 dzień przerwy tylko mieszałam co 12 godzin i udało się
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 5 lat temu
    Najlepszy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek Cegielny · 5 lat temu
    Chleb wyszedł doskonały. Dziękuję i pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wojtek Cegielny · 5 lat temu
      I wariacje na temat: po lewo z żurawiną po prawo dodatkowo ziarno dyni. Ciemny bo używałem wyłącznie mąk razowych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 5 lat temu
    Chleb ma dość luźna konsystencję to znaczy że podczas składania trzeba go podsypywac mąką???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jak wykładasz ciasto na blat, to musi być dobrze posypany mąką, żeby się ciasto do niego nie przykleiło. Złożyć ciasto możesz również bezpośrednio w misce, bez wyciągania na blat, wtedy nie trzeba dodatkowej mąki tylko ręce trzeba dobrze obsypać mąką ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aneta · 5 lat temu
        Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marti · 5 lat temu
    mam pytanie odnośnie zaczynu-po co aktywny zakwas miesza sie z maka i woda i czeka sie tyle czasu, nie lepiej dać od razu więcej aktywnego zakwasu??dopiero zaczynam przygodę z chlebem i obecnie mam 5 dniowy zakwas a tu znów muszę czekać 12 h na zaczyn :/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jest tak dobrana ilość mąki i wody do zaczynu, aby miał on odpowiednią konsystencję. On ma znowu wpływ na konsystencję chleba ;) Tak już jest z pieczeniem chleba, że trzeba go zaplanować z wyprzedzeniem ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marti · 5 lat temu
        myślałam że może to jest kwestia starszego zakwasu trzymanego już w lodówce :? więc zostaje mi czekanie (happy) już nie mogę się doczekać. a mogę upiec ten chlebek w keksówce?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Możesz, ale cała frajda w tym, żeby zrobić bochenek ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 5 lat temu
    Przepis jest na dwa bochenki, można zrobić z niego jeden duży?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Na zdjęciach jest jeden z dwóch chlebów ;) Myślę, że możesz zrobić jeden duży, jeśli masz duży koszyk do wyrastania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Chleb wychodzi ekstra! To popisowe dzieło mojego Rafała 😊❤
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aneta · 5 lat temu
      Czy ten chlebek na zdjęciu jest z jednej czy dwóch porcji ??bo przepis jest na dwa bochenki można zrobić jeden???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Najlepszy! Robię jak szalona... obdarowuję wszystkich :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 5 lat temu
    Czy uda się z mąki orkiszowej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 5 lat temu
    Super chlebek, to mój pierwszy przepis z którego upieklam chleb na swoim zakwasie i rodzina zakochała się w tym chlebku. Piekę go na każdy weekend i na Święta musi być obowiązkowo ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    A te ziarenka z przepisu kiedy mam dołożyć do chleba do środka? (happy)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      "Po 12- 16 godz. połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe."- wszystko łączymy, łącznie z ziarnami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Dziękuję za przepis, chlebek pyszny, pięknie rośnie :) jeden z ulubionych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Chlebek pierwsza klasa.Dziekuje za przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paula · 5 lat temu
      Jakim sposobem chleb nie rozlał się Panu na boki?? Wyrastał w koszyku?? Jaki był po wymieszaniu wszystkich składników, dość luźny i klejący?? "u mnie zawsze się rozłazi na boki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    Właśnie upieklam ten chlebek, mam jedno ale... Chleb ki wstawiłam w dwóch foremkach wyrosły ładnie choć Góra niezwykle mocno się przypiekla i jest prawie czarna a jak wyciągnęłam to dół i boki jasne i chyba się dobrze nie upiekl choć był na dolnej półce 240 stopni 45 minut. Co zrobiłam źle??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      W foremkach? a dlaczego nie bezpośrednio na blasze? W foremkach piecze się chleb raczej dłużej i w niższej temperaturze.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paulina · 5 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź. Nie posiadam kosza do wyrastania chleba więc postanowiłam upiec go w foremkach. Mogę upiec go jakoś inaczej bez foremek i bez kosza?? Z niecierpliwością oczekuje na odpowiedź bo jutro chce spróbować jeszcze raz :)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Zamiast koszyka może być durszlak lub miska wyłożona pieluszką lub ściereczką, posypana mąką. Powodzenia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 6 lat temu
    czy ten chlebek piecze się z termoobiegiem czy bez bo nigdzie nie ma notatki na ten temat :-( pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Piekę przy ustawieniach góra- dół, jeśli nie jest podane inaczej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 6 lat temu
    Jak to się stało że wszystkie ziarna sa w środku chleba A nie widać ich na skórce? I czy nie muszę czekać trochę aż chleb nabierze temperatury zanim go wsadze do pieca. Bardzo słabo mi urósł i przez długość pękł:(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Jak słabo urósł to poczekałabym, aż trochę podrośnie w temperaturze pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 6 lat temu
    Świetny przepis! Piekę go regularnie, ale przyznam, że z uproszczeniem bo tylko wieczorem zarobie zakwas, rano przed pracą zrobię ciasto właściwe i zostawiam do wyrośnięcia, a po powrocie od razu do formy i piekę na 210' funkcja z parą. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marc · 7 lat temu
    Dziękuję bardzo za ten przepis. Zaglądam co tydzień a piekę 2 chleby naraz w garnku rzymskim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    deejay444 · 8 lat temu
    Wszystko pięknie, poza jednym szczegółem: papier do pieczenia jest pokryty silikonem, dla którego temperatura 200'C to temperatura graniczna. Na opakowaniu każdego wyrobu z silikonem, przeznaczonego do użytkowania w wysokiej temperaturze jest wyraźne ostrzeżenie ,,NIE PRZEKRACZAĆ 200'C !". Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jan · 5 lat temu
      Na papierze Zosi Samosi do 220'C. Więc czytać opakowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 9 lat temu
    Bardzo często robię ten chleb i zawsze się udaje.Zakwasu dodaje trochę więcej, bo około 100 gram.Zakwas zawsze trzymam w lodowce i kiedy potrzebuję go użyć, wyciągam ,czekam godzinę ,aż złapie temperaturę pokojową, potem dodaję mąkę żytnią np. 1/2 szklanki i tyle samo wody.Po trzech godzinach zakwas cudownie pracuje i jest gotowy do użycia.Chleb jest przepyszny!!!
    Pozdrawiam