Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

21 Komentarzy

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go upiec również tylko na samym zakwasie wydłużając jego czas wyrastania (u mnie dwukrotnie).

Chleb jest pieczony w keksówce. Ma ładny, porowaty miąższ i chrupiącą, pełną słonecznika skórkę.

Składniki:
Zaczyn:

  • 16g zakwasu żytniego
  • 160g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000
  • 160g wody

Ziarna słonecznika:

  • 100g ziaren słonecznika
  • 8g soli
  • 100g gorącej wody

Namaczanka żytnia:

  • 232g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000
  • 7g soli
  • 232g gorącej wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podane powyżej)
  • namoczone ziarna słonecznika (podane powyżej)
  • namaczanka żytnia (podane powyżej)
  • 166g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10g świeżych drożdży (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka płynnego słodu piekarniczego (dałam płynny miód)
  • ziarna słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

  1. 16 godz. przed pieczeniem należy przygotować zaczyn, ziarna słonecznika i namaczankę żytnią.
  2. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, aby nie było grudek i pozostawić na 16 godz. w temperaturze pokojowej (optymalnie w temperaturze 26°C).
  3. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Wymieszać z solą, zalać gorącą wodą i odstawić na 16 godz.
  4. Mąkę żytnią pełnoziarnistą wymieszać z solą i gorącą wodą i ostawić również na 16 godz.
  5. Po 16 godz. połączyć wszystkie składniki na ciasto chlebowe (czyli zaczyn, namoczone ziarna słonecznika, namaczankę żytnią, mąkę pszenną pełnoziarnistą, pokruszone drożdże i słód). Zagniatać 7 minut robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Ręcznie należy zagniatać ciasto co najmniej 15- 20min.). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 min.
  6. Formę keksową o długości 30cm wysmarować masłem i posypać ziarnami słonecznika.
  7. Ciasto zagnieść ponownie, przełożyć do formy, wyrównać, posypać ziarnami słonecznika, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 75min. w temperaturze 32°C, aż ciasto wyrośnie do wysokości formy. (Jeśli do ciasta nie dodajemy drożdży lub wyrasta ono w temperaturze pokojowej to czas wyrastania się wydłuża. U mnie bez drożdży ciasto rosło ok. 2 godz.).
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C (funkcja góra- dół). Formę włożyć do piekarnika na drugą szynę od dołu, spryskać z góry wodą i piec najpierw 15min.
  9. Po 15 min. uchylić na parę sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę. Temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec chleb kolejne 45min. (Po 10 min. przykryłam chleb folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągnąć chleb z formy, włożyć go do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przy funkcji termoobiegu 20 min, aby skórka ładnie się przypiekła. (Ja piekę tylko ok. 5 min, bo chleb jest już ładnie wypieczony). Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Rustikale Brote aus deutschen Landen”, Gerhard Keller.

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

 

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 miesięcy temu
    Czy te 166g mąki pszennej pełnoziarnistej mogę zamienić na tyle samo mąki orkiszowej T2000? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Narcyza · 3 lat temu
    Zawsze mi się udaje Chleb
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Czy można użyć melasy zamiast miodu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Wyszedł bardzo dobry, ale rósł 5 h tylko na zakwasie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Wyszedł wspaniały!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emma · 4 lat temu
    Dzien dobry, wczoraj wieczorem przygotowałam namaczankę żytnią i zaczym, ale wyszły bardzo gęste i twarde, konsystencja plasteliny. Zaczyn nie fermentuje. Czy tak ma być? Czy dodac wiecej wody? Dziekuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 5 lat temu
    Przepis pozostawia wiele do życzenia, proporcje mąki do wody wyssane z palca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 8 lat temu
    Niestety, dałam za dużo zakwasu, mam tylko zwykla wagę a nie elektroniczna, i wyszło mi na niej ze 16g zakwasu to az ze 2 lub 3 łyżki. :( coś można z tym zrobic? Po drugie- czy namaczanka zytnia ma być taka gęsta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 8 lat temu
    Witam, czy namoczone ziarna słonecznika dodajemy do ciasta bez tej wody, w której się moczyły?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 9 lat temu
    Cześć, jaką konsystencję powinno mieć ciasto po wyrobieniu? Moje można mieszać łyżką, ale raczej się go nie zagniecie i się zastanawiam czy to jest ok? dziękuję ;-) /Magda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiktoria · 9 lat temu
    A jeśli bym chciała zrobić bez słonecznika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    Witam,
    mam pytanie odnośnie ilości użytego zakwasu żytniego - 16g. To w sumie tylko łyżka, czy nie jest to zbyt mała ilość ja k na taki chlebek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    małgosia · 10 lat temu
    witam.z racji że mam liczną rodzinkę chciałabym upiec dwa chleby.czy wszystkie produkty liczyć podwójnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Witam!
    Chleb jest pyszny i nie jest trudny do zrobienia - podany przez Panią sposób wykonania i komentarze są bardzo pomocne. To jest drugi przepis jaki wykorzystałam i przy tej stronie pozostanę. Pierwszy chleb upiekłam wg przepisu z innego portalu i chleb nie był smaczny (za mało słony, bez wyrazu). Postanowiłam spróbować jeszcze raz szukając na innym portalu – trafiłam tutaj. Spróbowałam – udało się – chleb zjedzony ze smakiem. Upiekłam go jeszcze raz, ale zabrakło mi słonecznika – dodałam żurawinę. Wyszedł ciekawy. Bardzo dobry. Dziękuję za przepisy – będę próbować jeszcze innych chlebów.
    Pozdrawiam serdecznie
    Agnieszka Bania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mako · 10 lat temu
    Chleb upieczony, bardzo smaczny, nie skończy się na jednym razie ;)Pozdrawiam