Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

35 Komentarzy
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi

Pyszny chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem płatków owsianych. Chleb ma cienką, chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny, wilgotny i ładnie porowaty miąższ. Smakuje wyśmienicie i zachowuje długo świeżość.

Składniki:

Zaczyn:

Płatki owsiane:

  • 50 g płatków owsianych
  • 150 g wrzątku

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • płatki owsiane (podane powyżej)
  • 125 g lekko ciepłej wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej typu 550 (dodaję 330g)
  • 9 g soli

Dodatkowo:

  • mąka pszenna 550 i płatki owsiane po posypania blatu

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i płatki owsiane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 8- 10 godzin (najlepiej w temperaturze 22-25°C). Płatki owsiane przyrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i przykryć. (Można też ich nie rumienić, tylko od razu zalać wrzątkiem). Pozostawić tak, jak zaczyn, na 8- 10 godzin.
  2. Rano wymieszać drożdże z wodą. Dodać zaczyn, płatki owsiane i sól wymieszaną z mąką. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45 minut.
  3. Po tym czasie rękę zamoczyć w zimnej wodzie i złożyć ciasto w misce. (Należy chwycić miskę jedną ręką, a drugą chwycić brzeg ciasta, wyciągnąć je trochę do góry i złożyć do środka. Czynności wykonać czterokrotnie z każdej strony). Przykryć i pozostawić na 30- 45 minut.
  4. Następnie złożyć ciasto i pozostawić na 30- 45 minut.
  5. Trzeci raz złożyć ciasto, przykryć i pozostawić tym razem na ok. 1 godzinę.
  6. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką pszenną i płatkami owsianymi.
  7. Ciasto wyłożyć na blat posypany grubo mąką i płatkami owsianymi. Uformować bochenek, rozpłaszczając ciasto na kwadrat i chwytając wszystkie 4 końce, łącząc je pośrodku, tworząc jakby paczuszkę. (Napinamy w ten sposób spodnią część ciasta). Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

2

  1. Po 1 godzinie należy sprawdzić, czy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte. Jeśli po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, musi jeszcze podrosnąć. Jeśli potrzebuje na to czasu, jest gotowe.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C, grzałka góra- dół razem z kamieniem lub płaską blachą.
  3. Chleb przełożyć na kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.
  4. Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk. Chleb studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Na podstawie przepisu z tego blogu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

1 bochenek, ok. 15 kromek

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Od tego przepisu zaczęłam swoją przygodę z domowym pieczywem i ten chleb najbardziej nam smakuje, a "przerobiłam" już niejeden przepis. Dziękuję 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 3 lat temu
    Żeby chleb nie rozlał się na blasze lub kamieniu ja używam masywnego garnka który rozgrzewam razem z kamieniem. Przykrywam nim ciasto zaraz po umieszczeniu na kamieniu. W połowie pieczenia jak chleb ładnie pójdzie pod garnkiem do góry, garnek zdejmuje i przypiekam skórkę na termoobiegu. Dobrze do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą żeby poprawić wilgotność.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Dzięki. Jesteś niezawodna. 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Nie załączyło mi zdjęcia do poprzedniego komentarza.Czy to zakalec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Chleb jest trochę za bardzo zwarty. To na dole to jest lekki zakalec. Możesz go odciąć. Bardziej naciągaj ciasto przy składaniu w misce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Zrobiłam z podwójnej proporcji, piekłam ok. 50 min., wyrósł i ładnie się zarumienił, a od dołu stukał.Po przekrojeniu troszkę u góry, a zwłaszcza na dole jest coś takiego (załączam zdjęcie) - czy to zakalec?Ogółem w smaku jest dobry, ale tę część odcinam z kromek. Próbowałam i nie potrafię stwierdzić, czy to zakalec. 😉A jeśli tak, to wystarczy odciąć czy w ogóle nie należy jeść takiego chleba?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Pyszny chleb! Następnym razem chcę zrobić z podwójnej proporcji większy bochenek. O ile wydłużyć czas pieczenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Musisz obserwować chleb i postukać od dołu, czy jest dobrze wypieczony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czy można zostawić chleb do wyrośnięcia w koszyku w lodówce przez noc i upiec rano?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Hmmm, to może spróbuj dodać tylko ziarenko drożdży lub całkowicie zrezygnuj z drożdży.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tina · 3 lat temu
    Dziekuje za cudowny przepis! Chleb jest pyszny! Mam tylko pytanie co moglabym zmienic nastepnym razem zeby chleb tak sie nie "rozlewal" na blasze? Wylozylam go i odrazu szybko do piekarnika. Dodam ze nawet troche urosl jednak po wyjeciu i ostygnieciu spowrotem opadl. Wyszedl dosyc plaski, choc i tak pyszny. (Dawalam 330g maki)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      W tym przepisie akurat myślę, ze można dodać więcej mąki, bo ciasto jest luźne. Dodatkowo trochę wydłużyłabym czas pieczenia, żeby był dobrze wypieczony. Po upieczeniu już nie powinien opadać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Czy chleb w piekarniku powinien wyrosnąć? Wyszedł mi bardzo płaski:(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, powinien. Ciasto jest luźne. Czas między przełożeniem z koszyka, a wsunięciem do pieca powinnien być jak najkrótszy, żeby się za mocno nie rozjechał ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaszubka · 3 lat temu
    Wyszedł świetny !!! Bardzo polecam ten przepis. A martwiłam się bardzo, bo ciasto miało dość ciapowatą konsystencję. Mam tylko pytanie co do pkt. 8, 9. Przenosząc chleb na blachę odwrócić go czy nie? I ile odczekać po przeniesieniu na blachę, przed włożeniem do piekarnika?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, chleb z koszyka należy odwrócić, czyli koszykiem do góry. Ściągnąć koszyk. Chleb można szybciutko naciąć lub nie (wtedy pęknie, gdzie chce) i od razu wsunąć do nagrzanego piekarnika, aby się nie rozjechał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 4 lat temu
    Witam, piekę chleby już kilka lat. Najpierw wyrzucałam, bo nie nadawały się do jedzenia. Teraz już są lepsze, ale... Nie zawsze wnętrze chleba wygląda tak jak powinno i jest ciężkie. Nie wiem jak powstają te piękne dziury, u mnie też są ale małe. Czy to może być wina pieca czy mąki lub moja...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Wydaje mi się, że od zakwasu. Czy on pracuje ładnie? mocno bąbelkuje i zwiększa objętość? Silny zakwas powinien podnosić ciasto. Radziłabym dodawać też trochę drożdży świeżych. Wtedy ciasto na chleb ładniej wyrośnie i chleb powinnien być pulchny i porowaty.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        B. · 4 lat temu
        Jeżeli ciasto jest rzadsze "dziury" są większe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 4 lat temu
    Witam, pieke pierwszy raz. Czy wode z płatków dodajemy do ciasta czy nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 8 lat temu
    Kolejny raz upiekłam ten chleb ale tym razem zrezygnowałam z drożdży... Wyszedł pyszny i wyrósł cudnie! Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 9 lat temu
    Czy do tego przepisu, zamiast mąki pszennej można użyć, mąki gryczanej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 10 lat temu
    Moj ulubiony chlebek! Niestety przez koniecznosc skladania w trakcie wyrastania moge go upiec tylko w dzien wolny od pracy :( Kiedys pominelam skladanie i wylozylam ciasto do keksowki-w smaku swietny ale struktura miazszu zupelnie inna :/ Dziekuje bardzo za fantastyczny przepis!!!
    Ps. Pierwsze podejscie to byl "bochen" z 1 i 1/2 porcji!!!
    A teraz rosna 2 normalnej wielkosci.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucjan · 10 lat temu
    Ok, dziękuje tu właśnie miałem wątpliwości, ale chlebek wyszedł znakomity.
    Ostatnio troszkę poeksperymentowałem i dodałem słonecznik, otręby, łyżeczkę słodu, a ilość płynu pół na pół woda i maślanka.
    Jak do tej pory to najlepszy chlebek jaki robiłem, skórka cieniutka, środek lekko wilgotny (jak należy).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Lucjanie[/b] ciasto wyrasta w misce i w misce można je złożyć. Nie trzeba wyciągać na blat. Ciasto składam w misce od zewnętrznej strony do środka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucjan · 10 lat temu
    Witam, mam pytanie dotyczące treści przepisu, a mianowicie:
    Punkt 2 kończy się "Miskę przykryć ściereczką i pozostawić.... "
    a w punkt 3 mówi "....i złożyć ciasto w misce."
    Co znaczy złożyć ciasto w misce ??
    Ja je składam kilka krotnie na stolnicy.
    Proszę mi wytłumaczyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Nadio[/b] chleb z koszyka wykładam na tę największą blachę z piekarnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 11 lat temu
    a w czym wypiekasz chleb? W sensie w jakimś naczyniu czy po prostu na blasze od tortownicy pokrytej papierem ?