Pyszny chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem płatków owsianych. Chleb ma cienką, chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny, wilgotny i ładnie porowaty miąższ. Smakuje wyśmienicie i zachowuje długo świeżość.
mąka pszenna 550 i płatki owsiane po posypania blatu
Sposób przygotowania:
Wieczorem przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i płatki owsiane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 8- 10 godzin (najlepiej w temperaturze 22-25°C). Płatki owsiane przyrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i przykryć. (Można też ich nie rumienić, tylko od razu zalać wrzątkiem). Pozostawić tak, jak zaczyn, na 8- 10 godzin.
Rano wymieszać drożdże z wodą. Dodać zaczyn, płatki owsiane i sól wymieszaną z mąką. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 45 minut.
Po tym czasie rękę zamoczyć w zimnej wodzie i złożyć ciasto w misce. (Należy chwycić miskę jedną ręką, a drugą chwycić brzeg ciasta, wyciągnąć je trochę do góry i złożyć do środka. Czynności wykonać czterokrotnie z każdej strony). Przykryć i pozostawić na 30- 45 minut.
Następnie złożyć ciasto i pozostawić na 30- 45 minut.
Trzeci raz złożyć ciasto, przykryć i pozostawić tym razem na ok. 1 godzinę.
Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką pszenną i płatkami owsianymi.
Ciasto wyłożyć na blat posypany grubo mąką i płatkami owsianymi. Uformować bochenek, rozpłaszczając ciasto na kwadrat i chwytając wszystkie 4 końce, łącząc je pośrodku, tworząc jakby paczuszkę. (Napinamy w ten sposób spodnią część ciasta). Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po 1 godzinie należy sprawdzić, czy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte. Jeśli po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, musi jeszcze podrosnąć. Jeśli potrzebuje na to czasu, jest gotowe.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C, grzałka góra- dół razem z kamieniem lub płaską blachą.
Chleb przełożyć na kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.
Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk. Chleb studzić na kratce kuchennej.