Bardzo lubię chleby z dodatkiem ziemniaków, ponieważ dzięki nim pozostają dłużej świeże. Ten chleb na zakwasie pozostaje świeży i wilgotny przez parę dni, nie tracąc walorów smakowych. Przepis pochodzi z tego blogu.
Wieczór przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i bułkę tartą. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 16- 20 godzin. (najlepiej w temperaturze 22-25°C. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką). Bułkę tartą wymieszać z wodą i pozostawić na co najmniej 2 godziny. (Ja robię ją razem z zaczynem, wtedy nie muszę o niej pamiętać przed przygotowaniem ciasta chlebowego).
Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć z resztą składników na ciasto chlebowe i zagnieść ciasto robotem kuchennym najpierw na najniższych obrotach przez 4 min., a następnie przez 8- 10min. na średnich obrotach. (Ciasto będzie lekko klejące). Gotowe ciasto przykryć i pozostawić na 60 minut.
Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto złożyć i przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut. (Ciasto powinno w pełni wyrosnąć).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę i naciąć w paru miejscach.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.
Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190°C, spryskać z góry wodą i piec ok. 50- 60 minut.
Witam! Chleby z dodatkiem ziemniaków to inna jakość pieczywa! Mam pytanie czy ziemniaki muszą być ugotowane w mundurkach? Czy może wystarczy ugotować na parze? Proszę o pomoc.
Dlaczego w przepisie jest dodatek drożdży? Nie wystarczy sam zaczyn na zakwasie żeby chleb wyszedł? Pytam bo właśnie chce uniknąć dodawania drożdży do ciasta, a na razie nie znalazłam u Pani przepisu z samym zakwasem. Dziękuję i pozdrawiam
Drożdże pomagają podnieść ciasto. Bez ich dodatku często chleb wychodzi mocno zbity. Drożdże też przyśpieszają proces wyrastania.Dziś dodam przepis na chleb na zakwasie bez drożdży ;)
Chleb upiekłam, jest przepyszny !
Chciałam dorównać oryginałowi, o niepokorna !
Ciesz się,że w ogóle nadaje się do jedzenia!
Bardzo pragnęłam mieć okrąglutki, wysoki, sprężysty- wyszedł płaski, mimo,że wyrósł pięknie, ale przełożony nawet bez wpadki z koszyka okrągłego na blachę nieco się rozlazł. Nie wiem dlaczego. :sad: Nie zraża mnie to niepowodzenie, upiekę znowu, bo jest cudownie wilgotny i taki swojski, pycha!
Mój chlebek jest w drugiej fazie "produkcji", jestem ogromnie ciekawa efektów. Zakwas pielęgnowany i dokarmiany wg przepisy Twojego , Joanno.
Upiekłam już na nim dwa różne chleby. Spisał się na medal !
Napiszę jak smakował i upiekł się z ziemniakami.
Trzymajcie kciuki.To mój pierwszy "poważny" chleb na zakwasie.
ja waśnie go zrobiam, dodam, że w ogóle dopiero zaczynam swoją przygodę z chlebem, wyszedl doskonay!! polecam dla początkujących, a zwaszcza tych. którzy mają mlody zakwas:)