Chleb ziemniaczany na zakwasie

19 Komentarzy

Chleb ziemniaczany na zakwasie

Bardzo lubię chleby z dodatkiem ziemniaków, ponieważ dzięki nim pozostają dłużej świeże. Ten chleb na zakwasie pozostaje świeży i wilgotny przez parę dni, nie tracąc walorów smakowych. Przepis pochodzi z tego blogu.

Składniki:
Zaczyn:

  • 7g zakwasu żytniego
  • 75g mąki żytniej typu 1150 (można użyć typu 2000)
  • 75g wody

Bułka tarta:

  • 40g bułki tartej
  • 75g wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • bułka tarta (podana powyżej)
  • 150g ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
  • 60g mąki żytniej typu 1150 (lub 2000)
  • 515g mąki pszennej typu 1050
  • 20g świeżych drożdży
  • 280g wody
  • 18g soli

Sposób przygotowania:

  1. Wieczór przed pieczeniem należy przygotować zaczyn i bułkę tartą. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i pozostawić na 16- 20 godzin. (najlepiej w temperaturze 22-25°C. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką). Bułkę tartą wymieszać z wodą i pozostawić na co najmniej 2 godziny. (Ja robię ją razem z zaczynem, wtedy nie muszę o niej pamiętać przed przygotowaniem ciasta chlebowego).
  2. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć z resztą składników na ciasto chlebowe i zagnieść ciasto robotem kuchennym najpierw na najniższych obrotach przez 4 min., a następnie przez 8- 10min. na średnich obrotach. (Ciasto będzie lekko klejące). Gotowe ciasto przykryć i pozostawić na 60 minut.
  3. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto złożyć i przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut. (Ciasto powinno w pełni wyrosnąć).
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę i naciąć w paru miejscach.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.
  6. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190°C, spryskać z góry wodą i piec ok. 50- 60 minut.

Smacznego.

Chleb ziemniaczany na zakwasie

Chleb ziemniaczany na zakwasie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tom Le Sniak · 3 lat temu
    Witam! Chleby z dodatkiem ziemniaków to inna jakość pieczywa! Mam pytanie czy ziemniaki muszą być ugotowane w mundurkach? Czy może wystarczy ugotować na parze? Proszę o pomoc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Gotowałam ziemniaki w mundurkach, ale myślę, że ugotowane na parze też będą ok ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emma · 4 lat temu
    Dlaczego w przepisie jest dodatek drożdży? Nie wystarczy sam zaczyn na zakwasie żeby chleb wyszedł? Pytam bo właśnie chce uniknąć dodawania drożdży do ciasta, a na razie nie znalazłam u Pani przepisu z samym zakwasem. Dziękuję i pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Drożdże pomagają podnieść ciasto. Bez ich dodatku często chleb wychodzi mocno zbity. Drożdże też przyśpieszają proces wyrastania.Dziś dodam przepis na chleb na zakwasie bez drożdży ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Vicki[/b] możesz użyć również mąki żytniej razowej typ 2000, a mąkę pszenną możesz wziąć tak jak napisałaś niższego typu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vicki · 11 lat temu
    Witam
    Mam zapytanie:
    Czy mozna make zytnia 1150 zastapic zytnia 720, a make pszenna 1050 zastapic pszenna 650 lub 750?
    Dziekuje za odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    chciałam upiec chleb ale nie mam pojęcia skąd wziąć mąkę pszenna typu 1050?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smakowe Kubki · 11 lat temu
    Chleb upiekłam, jest przepyszny !
    Chciałam dorównać oryginałowi, o niepokorna !
    Ciesz się,że w ogóle nadaje się do jedzenia!
    Bardzo pragnęłam mieć okrąglutki, wysoki, sprężysty- wyszedł płaski, mimo,że wyrósł pięknie, ale przełożony nawet bez wpadki z koszyka okrągłego na blachę nieco się rozlazł. Nie wiem dlaczego. :sad: Nie zraża mnie to niepowodzenie, upiekę znowu, bo jest cudownie wilgotny i taki swojski, pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smakowe Kubki · 11 lat temu
    Mój chlebek jest w drugiej fazie "produkcji", jestem ogromnie ciekawa efektów. Zakwas pielęgnowany i dokarmiany wg przepisy Twojego , Joanno.
    Upiekłam już na nim dwa różne chleby. Spisał się na medal !
    Napiszę jak smakował i upiekł się z ziemniakami.
    Trzymajcie kciuki.To mój pierwszy "poważny" chleb na zakwasie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    ja waśnie go zrobiam, dodam, że w ogóle dopiero zaczynam swoją przygodę z chlebem, wyszedl doskonay!! polecam dla początkujących, a zwaszcza tych. którzy mają mlody zakwas:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tamara · 11 lat temu
    Chlebek jest PIEKNY! Zastanawiam sie tylko dlaczego uzywasz jeszczedrozdzy skoro jest juz zakwas?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 12 lat temu
    Piękny bochenek;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    nigdy nie próbowałam takiego chleba, ale wygląda obłędnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elzbieta · 12 lat temu
    No chleb jak marzenie a zapach i smak napewno też. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ewelino[/b] przygotuję na pewno artykuł o zakwasie (obiecuję po świętach). Proszę o cierpliwość 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 12 lat temu
    pani Asiu jak zrobic zakwas zytni??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    Jaki on piękny. Aż chce się w niego wgryźć, uprzednio smarując masełkiem i posypując szczyptą soli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 12 lat temu
    Ja tez przepadam za ziemniaczanymi chlebami. Twoj wyglada idealnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Wspaniały chlebek!~:)