Wiejski chleb francuski

69 Komentarzy
Wiejski chleb francuski

Wiejski, pszenny chleb na zakwasie inspirowany przepisem z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana. Jest bardzo smaczny, klasyczny, z chrupiącą skórką oraz wilgotnym, delikatnym, porowatym miąższem. Chleb utrzymuje długo świeżość.

Składniki na 2 bochenki:

Zaczyn:

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podany powyżej)
  • 810 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typu 812)
  • 40 g mąki żytniej
  • 560 ml wody
  • 18g soli (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem przed pieczeniem należy wymieszać wszystkie składniki na zaczyn, przykryć i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. (Zaczyn jest gęsty).
  2. Przygotować ciasto chlebowe: Mąkę pszenną i żytnią wymieszać. Dodać wodę, zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
  3. Po godzinie dodać sól i zaczyn i zagnieść ciasto. Zagniatać przez kilka minut, ewentualnie dodać trochę mąki lub wody tak, aby ciasto było średnio ścisłe. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 50 minut.
  4. Po ok. 50 minutach ciasto należy złożyć w specjalny sposób, aby uzyskać gładką i równomierną powierzchnię. W tym celu należy ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć na kwadrat. Następnie z każdej z czterech stron zawinąć ciasto do góry. W ten sposób zostaje napięta dolna część ciasta, która potem będzie tworzyła wierzch bochenka. Ciasto przykryć i pozostawić na 70- 100 minut.
  5. Koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki, posługując się metodą jak powyżej. Ciasto przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny (u mnie 3,5 godziny) w temperaturze 25°C. (W chłodzie np. w temperaturze 10°C czas ten można przedłużyć do 8 godzin, a w lodówce przy ok. 6°C do 18 godzin).
  6. Przed pieczeniem, zaleca się sprawdzenie, czy ciasto jest dobrze wyrośnięte. W tym celu należy nacisnąć ciasto palcem. Jeśli wraca natychmiast do pierwotnego kształtu, musi jeszcze podrosnąć. Jeśli potrzebuje trochę czasu, zanim wyrówna się jego powierzchnia, jest gotowe.
  7. Chleby przełożyć na kamień lub blachę, szybko naciąć i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra-dół. (Piekłam jeden chleb po drugim).
  8. Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk. Chleb studzić na kratce kuchennej.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

2 bochenki

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Wiejski chleb francuski Wiejski chleb francuski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 11 lat temu
    Piekłam chlebek cierpliwie aż za 5 razem wreszcie mi wyszedł. Teraz wychodzi za każdym razem coraz lepszy. Jest bardzo dobry, polecam wszystkim, trzeba tylko cały dzień zarezerwować, żeby go dopieścić;) A żeby nie był płaski to najlepiej przełożyć uformowane ciasto do foremek na 2-2,5 godziny, żeby ładnie wyrosło:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Dawidzie[/b] trochę jak się rozjedzie to normalne. Mnie też tak wychodzi.Nigdy nie jest taka półkulka jak w koszyku. Jeśli bardzo się rozjeżdża to jednym z powodów może być, że ciasto rosło za długo i jest przerośnięte. Innym powodem może być za duża ilość wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 12 lat temu
    Witam
    Pierwsze chleby już za mną.
    Mam kilka pytań, uwag:
    chleb francuski jak wykładam go do pieczenia już to się trochę "spłaszcza"
    przez co chleby wychodzą ale niziutkie 2-3 cm wysokości no i kolor mojego jest ciemniejszy niż tego na zdjęciu. (mąka pszenna pełne ziarno, pełnoziarnista)
    oczywiście robię wszystko według przepisu.
    będę wdzięczny za pomoc.
    dzięki za pomoc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 12 lat temu
    Upieklam dzisiaj ten chlebek jest super polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    czteryporysmaku · 13 lat temu
    oj wygląda fenomenalnie! aż mam ochotę na taką kromeczkę, może dwie, może cztery... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 13 lat temu
    Wygląda obłędnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Piękny chlebek!
    Chętnie bym zjadła kromeczkę:)